Adattárak

Adattárak

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2020-11-03 14:35

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

THR (trombocita)

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
2008-02-07 14:54

A vérlemezkék (trombocita) a véralvadásban játszanak szerepet. A csontvelőben képződnek, a vérben keringve az érfal sérülése esetén összecsapzódva eltömítik az érsérülés helyét, ezzel elősegítik a vérzés megállítását.

cTnI (kardiális Troponin I)

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
2008-02-07 14:06

A troponin nevű fehérjék (troponin C, I és T) az izomsejtek összehúzódásának szabályozásáért felelősek. A szívizomsejtekben a troponinoknak egyedi, a szervezetben máshol nem megtalálható formái vannak jelen.

Kreatinin (Crea, Cre) laborérték

WEBBeteg
2008-02-07 00:00

A kreatinin az izomanyagcsere végterméke: az izmokban megtalálható kreatin nevű fehérje-természetű anyag bomlási terméke, amely a vesén keresztül távozik a szervezetből. A kreatinin vérszintje a veseműködés jelzője, segítségével ellenőrizhető a vese szűrletképző működése.

A kalcium

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
2008-02-06 16:33

A szervezet kalciumtartalmának jelentős többségét a csontok tartalmazzák. A vérben a kalciumion három formában található: fehérjékhez kötötten, negatív töltésű ionokkal alkotott vegyületekben, illetve szabad, kétszeresen pozitív töltésű ionként.

Kloridion

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
2008-02-06 16:19

A szervezet folyadékai összetételének felméréséhez lehet szükséges a kloridion vizsgálat. Kóros értékei utalhatnak a szervezet víztartalmának, a kémhatásának (pH-érték) vagy az ionösszetétel megváltozására.

Nátriumion

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
2008-02-06 14:04

A szérumból meghatározott nátriumion-koncentráció fontos információt szolgáltat a szervezet folyadék-, és sóháztartásáról.