Évszázados tanácsok

Szerző: WEBBeteg

A BLOG LEÍRÁSA

Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.

Látogatás: 866156 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

A fizikai gyógyitás tényezői - 13. rész

2013.10.20.

   "A ledörzsölés. A vízkezelések legegyszerűbb alkalmazási módja a nedves ledörzsölés. A nedves ledörzsölés a masszázsnak olyan formája, amelynél a viznek hőhatására is számítunk.

A fizikai gyógyitás tényezői - 12. rész

2013.10.13.

   "A vízkezelésről. A vizről és vízkezelésekről az általános részben különösen kiemeltük, hogy nemcsak hőhatások közvetítésére alkalmas, hanem gyakorlatilag élvezhető kitűnő hatása különösen abban kulminál, hogy a test súlya benne a test térfogata által kiszorított viz súlyával csökkenvén, minimális súlyúvá válik.

A fizikai gyógyitás tényezői - 11. rész

2013.10.08.

   "...A diatermia. A modern fizikai és technikai tudományok fejlődésével a hőhatások közvetítésében és kifejtésében a legfontosabb szerepet a diatermiás, mélyreható hőkezelőkészülék vette át.

A fizikai gyógyitás tényezői - 10. rész

2013.10.01.

   "... A hőkezelések. Az általános részben emlitettük, hogy a hőhatások, a hideg s a meleg nem közömbösek a test élettani körülményeire.

A fizikai gyógyitás tényezői - 9. rész

2013.09.25.

   "... Ahogy a masszázsnál rokonelv alkalmazása arra vezetett, hogy a jó eredmény érdekében nem az erőbehatások mérvét, hanem azok gyakoriságát és tartalmát igyekeztünk fokozni, ugy itt a mozgékonyság fejlesztése érdekében végzett akár gép, akár kézerejü, akár cselekvő, akár szenvedő műveleteinknél ugyancsak nem erőbehatásaink ereje, hanem azok tartama, vagy gyakorisága utján igyekszünk a gyógyeredmény, a mozgás fokozásának elérésére.

A fizikai gyógyitás tényezői - 8. rész

2013.09.20.

   "... A mechanotherapia a masszázstól csak abban különbözik, hogy alatta géppel végzett gyógyitó mozgásokat értünk, bár nagyon sokszor gépeink a kézzel végzett mozgásokat és behatásokat utánozzák, adagolják.

A fizikai gyógyitás tényezői - 7. rész

2013.09.16.

   "... A hasizmok és a belek masszázsa. A has masszázsát két főcélból szoktuk végezni. Egyik célunk a hasfal izmainak erősítése, másik célunk pedig a bél működésének a fejlesztése. A hasfal izmainak erősítéséhez végzendő mozgásainknál tudnunk kell, hogy a hasizmok négy elemből tevődnek össze. Középen hosszanti, oldalt pedig két-két ferde és egy haránthaladó izom csoportból. Hogy tehát anyagcserefokozó és izomtónusemelő munkánk eredményes legyen, a masszázst bevezető simogató tevékenységünk előbb a fent jelzett irányoknak megfelelő kell hogy legyen.

A fizikai gyógyitás tényezői - 6. rész

2013.09.12.

   "Az izmok. Az izmok a masszázs szempontjából legjelentékenyebb szövetelemek. A reájuk gyakorolt mechanikai hatások a legszembetűnőbben jelentkeznek.

A fizikai gyógyitás tényezői - 5. rész

2013.09.08.

   " ...Az élettani hatás a vérellátás és nedvkeringés élénkségének lefokozásában és általában a bőr rosszultápláltságából adódó élettani funkciók csökkentésében jelentkezik. Különösen szenved a bőrnek az a képessége, hogy hideg és meleg hatásokra s e behatások gyors váltakozása dacára is rögtön reagálni tudjon és ezáltal a bőralatti területeknek vérellátását is szabályozza s azokat hideg és meleg káros következményeitől oltalmazza.

A fizikai gyógyitás tényezői - 4. rész

2013.09.03.

   "...A masszázs ősidőktől fogva gyógyító tényezője az emberiségnek. Szükségességét, hasznosságát ösztönös, öntudatlanul végzett, állatéleti cselekményeink igazolják.