A nő egészségtana - Menstruáció, terhesség, szülés, gyermekágy 2. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   " ...A klimatérium. Átlagban a 45. és 50. év között megszűnik a petefészkek működése és vele együtt a   havivérzés. Ez azonban egyes fajoknál ko­rábban áll be, másoknál későbben, általában déli népeknél korábban kezdődik (8-9 éves korban) és hamarabb szűnik meg. A menstruáció megszűnése ritkán történik zavarok nélkül. Rendszerint évekig húzódik az az idő, amig teljesen elmúlik, s ez alatt az idő alatt rendetlenné válik, hol ritkábban, hol gyakrabban jelentkezik, a vérzés hol gyöngébb, hol erősebb s ezek az évek különböző testi és lelki kellemetlenségeket hoznak maguk­kal. Gyakoriak a táplálkozási zavarok, a nők sokszor elhiznak ezekben az években. Általában külsőleg a nők veszítenek nőiességükből, a hang mélyebb lesz, az arcon szőrszálak fejlődnek. Jellemzők ezekre az időkre a roham­szerűen, külső ok nélkül fellépő forróság érzése, vértolulás a fej felé, ami gyakran szivdobogással és szédüléssel is jár, rendszerint rövid ideig, alig egy percig tart, mire erős izzadás kíséretében a vértolulás megszűnik. Ko­moly zavarokat idéznek elő a klimaktérium évei az idegrendszerben is, fáj­dalmak lépnek fel a test különböző részein, gyöngeség, álmatlanság, fé­lelemérzés, és általános ingerlékenység kisérik a petefészek működésének megszűntét. Az sem ritkaság, hogy ezek az ideges jelenségek egészen az elmebetegségig fokozódnak, ami azonban a klimatérium megszűntével a többi tünetekkel együtt mindig gyógyul.

   Ugyanezeket a tüneteket tapasztalták azoknál a nőknél is, akiknél a petefészkeket el kellett távolítani. A tünetek ezeknél rendszerint jóval hevesebbek, és pedig annál inkább, minél fiatalabb korban történt a petefészkek eltávolítása. Bár ezeket a tüneteket kevés asszony kerüli el, tehát, mert ál­talános jelenség, szinte csak az öregedés egyik megnyilvánulási forrása, mégis a legnagyobb figyelemmel kell kisérni. Ez a kor ugyanis, amikor a rosszindulatú daganatok szoktak kifejlődni, „melyeknek korai felismerése legfontosabb tényezője a gyógyítás lehetőségének". Zavarólag hat, hogy a rosszindulatú daganatok okozta vérzések a klimaktérium rendetlen vérzé­seivel azonos formák között jelentkezhetnek és laikus nem tudja megítélni, hogy a rendes „változás", nem súlyos természetű betegség oka-e a rend­ellenes vérzésnek. Jól teszi tehát minden asszony, ha a klimatérium egész ideje alatt időnként, főleg rendellenes vérzésekkel kapcsolatban szakértő­nek véleményét kéri ki.

   Mint már említettük, a menstruáció nem betegség, és éppen ezért tar­tama alatt semmiféle különös rendszabályok betartására szükség nincsen. Legfeljebb a tisztaság fokozott követelményeire kell a figyelmet felhívni. Ehhez tartozik a fehérnemű gyakori váltásán kívül a langyos tisztasági fürdő is. Az, hogy menstruáció alatt általában a fürdés megárthatna, téves felfogás, legfeljebb hidegfürdőtől, szabadban való fürdéstől, úszástól kell tartózkodni, de a langyos tisztasági fürdők nemcsak nem ártanak, hanem egyenesen szükségesek. A menstruáció napjai alatt általában célszerű tar­tózkodni hevesebb testmozgásoktól, tánctól, sportolástól.

   A menstruáció zavarait okozhatja mindaz, ami az altestben vértódulást, menstruációs zavarokat okozhat, és pedig leggyakrabban a vérzés gyön­gülését, egyes esetekben azonban túlságosan bő vérzést okoz. Súlyos fer­tőző betegségeknél, például tífusznál gyakran a vérzés erősen csökken, sőt megszűnik. A méh hurutja és rendellenes helyzete, valamint daganatai ese­tén a vérzés hosszan elhuzódóvá lesz. A levegő és napfény hiánya csökken­tik a vérzést, sőt ideiglenesen a vérzés meg is szűnhet. Érdekes megfigyelés, hogy a grönlandi nőknél a hosszú sarkvidéki éjszaka tartama alatt a men­struáció gyakran teljesen szünetel.

A mensturáció zavarait okozhatja mindaz, ami az altestben vértolulást, a vérkeringés rosszabbodását hozza létre. A mozgás hiánya, az ülő életmód rontják a vérkeringést, amin a séta keveset javit, ugy, hogy azoknak a nőknek, akiknek a foglalkozása nem jár testi munkával, tornázniuk kellene, és pedig különösen olyan gyakorlatokat végezni, amelyek a hasizmokat erősitik. Jó levegő, izommunka, lélegző torna, egészséges ruházkodás, helyes táplálkozás az alapja a nők egészségének is. ..."

(Az egészség enciklopédiája - Dr Rotter Henrik kórházi főorvos)