Első segély baleseteknél - Fulladás, idegen testek - 5. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   ".. Vizbefulás esetén feltétlenül meg kell kísérelnünk a szerencsétlenül járt embernek az élesztését, hacsak kétségtelenül biztos jeleit nem találjuk annak, hogy az áldozat már meghalt. Emellett azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy néha még olyanoknál sem aludt ki végleg az élet, akik már órákig feküdtek a vizben és akiket erélyesen végzett élesztéssel életre lehetett ébreszteni.

   A vizbefult embert fektessük a hasára és egyik karját tegyük a feje alá, amelyet valamivel mélyebben kell elhelyezni, mint a testének többi részét. Ezután szedjük ki a szájából a kavicsot, homokot, iszapot és nyákot, orrát pedig törölgessük ki zsebkendővel. A száját és torkát ugy lehet kitisztítani, ha a mutatóujjunkra csavart kis ruhácskával, vagy kendővel belenyulunk. Ruháját egyszerűen vágjuk fel. Fontos ez különösen a nyakon, a mellen és a hason. De egyúttal gondoskodjunk valami meleg takaróról és másik ruháról is. Most emeljük a törzsét, hogy a viz a gyomrából és a szájából kifolyhasson. Nagyon helytelen az az elterjedt népies szokás, hogy a szerencsétlen embert fejtetőre állítják, hogy a viz kifolyhasson belőle. Ha a beteg száját már kellő módon kitisztítottuk, fektessük lecsupaszított felsőtesttel hanyatt dörzsöljük az arcát és a mellét száraz ruhával és aztán fogjunk hozzá a mesterséges lélegzéshez. Ha elkezd lélegzeni, fektessük ágyba es dörzsöljük a takaró alatt kendővel és kefével olyformán, hogy a dörzsölés iránya a sziv felé haladjon. Mikor a lélegzése rendben van, a meleg ágyban adjunk neki teát, kávét, vagy akár valami szeszes italt. Néha a mesterséges lélegzés megindítása előtt ajánlatosnak látszik, hogy a beteggel valami izgató szert, például kölni vizet szagoltassunk.

   Akasztásnál a halált megfulladás okozza. Első teendő a kötélnek vagy huroknak eltávolítása. Mikor ezt elvágjuk, meg kell fogni az akasztott ember testét, hogy le ne zuhanjon és meg ne sérüljön. Ha még ver a szive, mesterséges lélegzéshez kell fogni. Egyidejűleg locsoljuk meg hideg vízzel, dörzsöljük és szagoltassunk vele izgató szereket.

   Mindaz, ami a légcserét, tehát az élenynek belehelését és a szénsavnak kilehelését meggátolja, fulladást okozhat. Ily módon tehát fulladás támadhat, ha idegen testek, például ételek, műfogak, csontdarabkák, gyermekeknél babszemek, gyöngyök, gombok és ezekhez hasonló tárgyak jutnak a lélegzőcsőbe. Ha megakadnak a gégebemenetnél, meggörbített mutalóujjunkkal nyúljunk bele a fulladozó egyén torkába és húzzuk ki az idegen testet. Ha nem sikerül, gége-lélegzőcsőmetszéssel kell a betegen segiteni. Köhögtetéssel és hánytatással nem sok eredményre lehet számítani. A fulladozó egyén arca kékesvörös szineződést mutat, ami a szénsavfelhalmozódástól van. A beteg lélegzetvétele elakad és beáll az eszméletlenség. Ha kis gyermeknek a garatjába jut az idegen test, néha kísérletet tesznek azzal, hogy a gyermeket feje tetejére állítják és a két válla között lassan ütögetik. Ilyenformán csak addig lehet kísérletezni, mig a baj természetéről értesített orvos műszereivel megérkezik. Ha közelebb van a kórház, mint az orvos, akkor sietve a kórházba kell vinni a gyermeket.

   Néha az okozza a fulladás veszedelmét, hogy a lehulló földtömeg maga alá temet valakit, máskor meg a malomban lisztbe esik a munkás. Első teendő, hogy megtisztogassuk az áldozat száját a földtől, sártól és liszttől. Csavarjunk a mutatóujjunk köré vízzel nedvesített kis ruhácskát, vagy akár zsebkendőt és nyúljunk vele a beteg szájába és torkába. Tisztítsuk meg az orrát is.

   Itt meg kell emlékeznünk arról is, hogy néha idegen testek jutnak az orrba, fülbe, hugycsőbe, hólyagba, végbélbe és szembe. Legjobb ha az, aki nem ért hozzá és aki nem tud célszerűen cselekedni, hozzájuk sem nyul, hanem nyugodtan megvárja, mig az orvos megérkezik. Ha az orvos olyan messze lakik, hogy esetleg egy napig is eltart, mig a beteghez jöhet, ami vidéken könnyen lehetséges, akkor a következő általános szabályokat kell szem előtt tartani:

   Ha az orrba jutott az idegen test, a balesetet szenvedett egyén ne turkáljon az orrában és ne nyúljon hozzá se hajtűvel, sem pedig valami ehhez hasonló tárggyal vagy eszközzel. Néha az apró gyermekek gombot, kavicsot vagy gyümölcsmagot dugnak az orrukba. Próbáljuk meg és végezzünk óvatosan simogató mozgásokat az ujjunkkal az orrgyöktől az orrnyilas felé. Azt is meg lehet kisérleni, hogy a gyermek fújja ki az orrát, de ilyenkor az egészséges ornyilást ujjnyomással el kell zárni. Népies szokás, hogy a másik orrlyukba kis tubákot tesznek, hogy a bekövetkező tüsszentéssel az idegen tárgy kisodródjék.

   A fülbe jutott idegen testet nem szabad bántani. Helytelen, ha az avatatlan ember ki akarja a fület fecskendezni. Orvost kell hivatni és türelemmel lehet várni, mig megérkezik, mert az idegen test sokáig benne lehet a fülben kártétel nélkül, de azért mégis el kell távolítani, mert elhanyagolt esetben, beékelődhetik a dobüregbe, amikor csak műtéttel lehet segíteni.

   A hugycsőbe, hólyagba és végbélbe jutott idegen testek eltávolítását mindig az orvos végezze.

Idegen test kivétele a szemből

Szembe jutott idegen testnél az a legfontosabb szabály, hogy nem szabad a szemet dörzsölni és, ha sérülés érte a szaruhártyát, nem szabad hozzányúlni, hanem haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Ha az idegen test semmiféle sérülést nem okozott, hanem csak odatapadt a kötőhártyához, vagy a szaruhártyához, akkor le lehet törölni egészen tiszta zsebkendővek vagy pedig tiszta vászonruhácskával. Ha az idegen test az alsó szemhéj belső felületéhez tapad, húzzuk ezt a szemhéjat lefelé és töröljük le róla az idegen testet, ha azonban a felső szemhéj belső felületéhez tapad, akkor ezt előbb ki kell fordítani és csak igy lehet aztán letörölni. Az alsó szemhéj kötőhártyájához tapadó tárgyat mindig a külső szemzugtól az orr felé vezetve kell eltávolítani. Ha az idegen test magába a szemgolyóba nyomult, semmi szin alatt sem szabad hozzányúlni, hanem azonnal az orvoshoz kell menni. Mégis némi fájdalomcsillapítás céljából hunyja be a sérült a szemét, tegyünk rá kis vattadarabkát és kössük át mielőtt az orvoshoz visszük.

   Ha az idegen test a bőrbe hatolt, az avatatlan csak azon esetre próbálja kihúzni, ha vége kiáll és a körmével eltávolíthatja, ha azonban az idegen test teljesen a bőr alá ment, be kell kötözni a sebet kis tiszta ruhácskával és meg kell mutatni az orvosnak.

   Néha a gyomorba jut az idegen test, például tű, szeg, vagy csontdarabka. Minthogy ezek sérülést okozhatnak a gyomorban, vagy a bélnek a falán, adjunk a betegnek hirtelen olyan eledelt, amely tömegével alkalmas az idegen test bevonására, adjunk neki tehát kenyeret, káposztát, burgonyát, rizst és hasonlókat. .."

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)