Sportolás trombózis után: mit szabad, és mit nem?

szerző: Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - Trombózis és Hematológiai Központ
frissítve:

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen trombózist követően is, de nem mindegy, hogy milyen sportot választ az ember, és azt milyen intenzitással űzi. A lényeg a fokozatosság és a mértékletesség.

Visszatérés a mozgáshoz trombózist követően

A trombózis utáni rehabilitációban és az újabb trombózis megelőzésében jelentős szerepe van a mozgásnak, a fizikai aktivitásnak. Kezdetben ezt mindenképpen szakember közreműködésével, annak tanácsaival, személyre szabottan érdemes elkezdeni.

Többször kérdezik betegek, hogy mennyit mozogjanak. Figyelembe véve társadalmunkat, heti 2-3 x 1-1,5 óra lenne az optimális. Ezt azonban jó lenne évekig folytatni. A terhelést ajánlatos igen fokozatosan végezni, kezdetben pár kilométer séta, otthoni gyakorlatok, majd kocogás következzen. Kezdetben a fáslit, gumiharisnyát is viselni kell.

Miért fontos az aktivitás?

A sportoknak/mozgásnak gyógyhatása van részben a trombózis elkerülése, részben annak kezelése szempontjából. A súlyos genetikai elváltozást hordozó emberek sem kapnak trombózist sokáig, ha megfelelően sportoltak.

A betegség után az alsó végtag izmainak mozgása, az úgynevezett izompumpa nagyon fontos, minden ezzel kapcsolatos mozgástevékenység hasznos lehet. Ide tartozik a futás, a gyaloglás, az úszás, a tenisz, squash, pingpong stb.

A testmozgásnak és a vérkeringés javításának a kialakult trombus felszívódásában is van szerepe.

A mozgásnak számos jótékony hatása ismert a rizikófaktorok minimalizálására: elősegíti a testsúly normalizálását, a cukorbetegség megelőzését és gyógyítását, valamint a szív- és érrendszer egészsége érdekében is nélkülözhetetlen.

A mélyvénás trombózis megelőzése

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Mozgással és odafigyeléssel a mélyvénás trombózisok egy része megelőzhető.
Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

Mit lehet sportolni, és mi tilos?

A szakember szerint a fontos az, hogy a választott mozgás biztonságos legyen, ne járjon sérülésveszéllyel, ütközéssel, ütéssel vagy rúgással, továbbá extrém megerőltetéssel (különösen a trombózis által érintett végtagban). Bizonyos sportok űzése veszélyes lehet azokra, akinek már lezajlott trombózisuk volt, vagy még nem volt, de genetikailag veszélyeztetettek.

  • Tiltottak a test-test elleni sportok: a futball és a küzdősportok (bármilyen formában, amelyet ütéssel, rúgással űznek).
  • Mindenképpen kerülni kell a hirtelen, nagy erőkifejtést igénylő sportokat, mint amilyen például a súlyemelés.
  • A sérülésveszélyes sportok – a véralvadásgátlók szedése miatt – szintén tiltólistára kerülnek. A balesetveszélyes technikai sportok (autó-, motorverseny, motocross, stb.) emiatt kerülendők.

Ezen túl azonban szabad a pálya, különösen preferált mozgásformák nincsenek. A lényeg a mértékletesség. Közvetlenül a trombózis után óvatosan lehet elkezdeni a gyakorlatokat, de később is kerülni kell a túlzott intenzitást, a rendszeresség a fontos.

Hogy biztosan minden rendben legyen, és ne kezdjünk olyan mozgásformába, ami veszélyes lehet, mindenképpen érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.

Ha sport közben mellkasi fájdalma, nehézlégzése jelentkezne, forduljon orvoshoz és vegye komolyan a tüneteket, mert kisebb tüdőembóliát is jelenhetnek. Vegye komolyan a lábdagadás és lábszár húzódásának érzését is.

Amennyiben sportoláskor még alvadás gátlót szed, azt feltétlenül közölje az edzőjével, sporttársaival, mert baleset, rosszullét estén, amennyiben ön nem volna képes ezt az orvosnak elmondani ők ezt meg tudják tenni.

Tipp Így kezdjen neki a mozgásnak: otthoni gyakorlatok a gyógytornásztól trombózis után

Trombózison átesett élsportolók - Szabad-e folytatni a versenysportot trombózis után?

A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Az edzést nem kell abbahagyni trombózis után sem, hiszen ha azt mértékkel végezzük, akkor jó hatással van a betegségre, és az egész szervezetre is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden mehet ugyanúgy tovább, ahogyan előtte.

Sajnos, a versenyszerű mozgások legtöbbjéről le kell mondania a betegnek, azokat egyébként sem bírná már elvégezni. Ha valaki a trombózis után szeretne sportolni, akkor kerülje a versenyszerű sportolást, mivel azok nagyon megterhelőek a szervezetre, és személyes igényei alapján kialakított intenzitással folytassa az edzéseket.

Vannak tiltott sportágak, amelyeket teljesen kerülni kell. Alsó végtag trombózisa esetén teljesen kerülendőek az olyan sportok, amelyek erősen terhelik a lábakat, felső végtag trombózisánál pedig a kezek extrém terhelését kell kiküszöbölni. A sérülésveszélyes sportok sem folytathatóak, ilyen az összes küzdősport, illetve az extrém távú futó-, kerékpár- és triatlonversenyek. Jó hír, hogy válthat a beteg kevésbé trombózisrizikójú sportra.

További tudnivalókat és tanácsokat a trombózis utáni életmódról itt olvashat: Élet a mélyvénás trombózis után

Prof. dr. Blaskó György

Trombózis és Hematológiai Központ - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus

Cikkajánló

A mélyvénás trombózis tünetei és okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Trombózis
A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.