B12 vitaminnal súlyos rendellenességek előzhetők meg

MTI
megjelent:

Teherbe esésük előtt a folsavon kívül elegendő B12 vitamint is kellene kapniuk a nőknek, hogy csökkentsék egy súlyos fejlődési rendellenesség, az idegcsőzáródási zavar kockázatát - közölték írországi vizsgálatuk eredményét kutatók a Pediatrics című szaklap hétfői számában.

Az idegcsőzáródási rendellenesség az egyik leggyakoribb, súlyos magzati fejlődési zavar, amely agy- és koponyahiányt, valamint nyitott gerincet okozhat, mivel az agy és a gerincvelő is az idegcsőből alakul ki.

A tanulmányban 1200, terhessége korai szakában lévő nőtől vettek Írországban vérmintát, melyben egyebek közt a B12 vitamin mennyiségét is meghatározták. Azoknak a nőknek, akiknél a vitamin szintje a legkevesebb volt (az eredmények alsó negyede), ötször nagyobb valószínűséggel született gyereke idegcsőzáródási rendellenességgel, mint azon nőké, akiknél a legmagasabb B12-vitamin szintet mérték (a felső 25 százalék).

James Mills, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője szerint a folsav fontosságával már tisztában van a gyermeket vállaló nők többsége, de az új eredmények ismeretében hangsúlyozni kell a B12 vitamin nélkülözhetetlen szerepét is.

A B12 vitamin alapvetően szükséges az egészséges idegsejtekhez és vérsejtekhez. Megtalálható a húsban, halban, tejtermékekben és a tojásban, valamint a vitaminozott gabonapelyhekben.

A kutatók kiemelték, hogy a vér megfelelő vitaminszintjét már a terhesség kezdete előtt biztosítani kell, ez legalább 300 nanogramm B12 vitamin literenként.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.