Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász frissítve:

Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

Az alább felsorolt módszerek nem garantálják, hogy létrejön a gyermekáldás, hiszen sok párnál olyan egészségügyi eltérések állnak a háttérben, amelyeken nem változtat a megfelelő életmód. A babatervezők jelentős részénél ugyanakkor nincs alapvető szervi ok a háttérben, ilyen esetekben megfelelő életmóddal is segíthetjük a fogantatást. Lássuk, milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb a boldog babavárók táborába tartozhassunk!

Túlsúly és alultápláltság: komoly akadályai lehetnek a fogantatásnak

Mindkét esetben a normálistól eltérő módon működik a szervezet, amely a termékenység igen összetett és érzékeny rendszerében fennakadást okozhat. Amennyiben az egyéni BMI-érték jócskán eltér a normális tartománytól, érdemes lépéseket tenni a testsúly normalizálása érdekében.

A túlsúly a nők hormonháztartására és ovulációjára – vagyis a tüszőrepedésre, amelyet követően a petesejt 12-14 órán át termékeny – rendkívül rossz hatással van. Mivel a zsírsejtek extra-ösztrogén hormont termelnek a túlsúlyos nők szervezetében, gyakorlatilag olyan folyamatok játszódnak le, mintha fogamzásgátló szert szednének.

A kórosan sovány nőknek ugyanakkor ritkán van peteérése, sőt számos esetben egyáltalán nem, vagy rendszertelenül menstruálnak. Már néhány kiló felszedése is elég ahhoz, hogy egy nőnek rendben legyen a menstruációja

Kalkulátor Számolja ki BMI-értékét!

Érdemes a peteéréshez igazítani az együttléteket

Ahhoz, hogy a maximálisra növeljük a megtermékenyülés esélyét, az együttléteket jobb a legtermékenyebb napokra tudatosan időzíteni. Ezek a napok a menstruációs ciklus közepén, valamint az azt megelőző és követő 4-5 napon vannak. A peteérést mi magunk is kiszámolhatjuk a menstruációs ciklus megfigyelésével, amit javasolt rendszeresen nyomon követni, hogy tisztában legyünk vele, ha esetleg elmarad a havi tüszőrepedés. A peteérést hőmérőzéssel és a hüvelyváladék megfigyelésével is követhetjük nyomon.

A petesejt csupán a peteérést követő 12-24 órában tud megtermékenyülni, a hímivarsejt azonban öt napig is képes életben maradni a petevezetékbe jutás után, így az együttlét után napokkal is képesek megtermékenyíteni a petesejtet. A peteérés után történő együttlétek azonban valószínűleg nem fognak sikerrel járni.

Kapcsolódó A peteérés megfigyeléséről és a hőmérőzésről

A szexben a rendszeresség és a minőség is számít

A szexuális együttlétek a gyermektervezés időszakában - ideális esetben - rendszeresen (heti 2-3 alkalommal), és megfelelő minőségben zajlanak. Sok pár nincs tisztában azzal, hogy a szexuális élet minősége igenis befolyásolhatja a sikeres fogantatást, pedig nagyon fontos az intimitás. Az együttlétek a menstruációs ciklus alatt is legyenek gyakoriak, a peteérés napjaiban pedig minden nap érdemes alkalmat keresni az összebújásra.

Növeljük a férfi termékenységét!

A sikeres teherbeesés a pár mindkét felén múlik. Sokan nem így gondolják, azonban tény, hogy a meddőséggel küzdő pároknál egyforma arányban figyelhető meg valamilyen probléma a női és férfi oldalon is – tehát nem csak a női szervezetnek kell készen állnia a gyermekáldásra.

A fogantatáshoz alapvetően ugyanakkora mértékben szükséges, hogy a férfi spermiumai egészségesek legyenek, mint amennyire az fontos, hogy a női szervezetben minden rendben legyen.

A férfiak termékenységének növeléséhez fontos a megfelelő, változatos étrend, a rendszeres sport és az ideális testsúly megtartása, amit manapság csak egészséges életmód néven emlegetnek. Ha minderre odafigyelünk, illetve lemondunk az olyan káros szenvedélyekről, mint dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás, nagy lépést tehetünk a célunk felé.

Figyeljenek oda az egészséges étrendre!

A megfelelő táplálkozás fokozza a termékenységet, különösen akkor, ha ovulációs problémákkal küzd. Sok peteérési nehézséggel küzdő nőnél fedezik fel gyermektervezés idején a policisztás petefészek szindrómát (PCOS). A megfelelő diéta azonban ezen is képes segíteni:

  • fogyasszon minél több telítetlen zsírt (például olívaolajat);
  • fogyasszon magas rosttartalmú és alacsony glikémiás indexű ételeket (ilyenek lehetnek a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök);
  • kerülje a finomított szénhidrátokat és a cukrot;
  • mérsékelt mennyiségben fogyasszon magas zsírtartalmú tejtermékeket (például fagylaltot, tejet és sajtot).

A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend elengedhetetlen mind a hormonális működésnek, mind az optimális testtömeg-index kialakításához.

Kapcsolódó Táplálkozás és termékenység

Mit tehetnek még a termékenységéért?

Néhány tanács, amikkel tovább növelhetik a teherbeesés esélyét:

Vitaminok - Nők esetében fontos a folsavpótlás, és ajánlott már a gyermektervezés időszakában is rendszeresen szedni terhesvitamint, melyek elősegíthetik a sikeres fogantatást, és megelőzik a terhesség alatti szövődmények kialakulását.

Testmozgás - A rendszeres mozgás mindenki számára kedvező hatásokkal jár, terhesség előtt azonban a szervezetet mind a magzat kihordásával, mind a szüléssel járó igénybevételre is képes felkészíteni. Már napi fél óra sétával is csökkentheti testsúlyát, illetve serkentheti a véráramlást a medencében és a nemzőszervekben. Fontos tudni, hogy a petefészkek nem megfelelő sebességű véráramlása is felelős lehet a sikertelen próbálkozásokért.

Csökkentse a stresszt, kezeltesse a depressziót! - A túl sok stressz senkinek sem tesz jót, sőt, a termékenységet is csökkentheti. Mit tehetünk a minket érő stressz csökkentéséért? Főzzön rendszeresen, sportoljon, töltse kikapcsolódással a hétvégéket, relaxáljon és töltsön több időt szeretteivel, barátaival! Egyes szakértők szerint a depresszió nem okozhat meddőséget, viszont a rossz lelkiállapot hatékony kezelésével növelni lehet a termékenység fokát. Ha mély depressziótól szenved, mielőtt teherbe szeretne esni, feltétlenül keressen azonnali megoldást lelki gondjaira!

Káros szokások - Az alkohol, a dohányzás és a drogfogyasztás nemcsak a termékenységet csökkentik (nők és férfiak esetében is), hanem nagyban hozzájárulnak a terhesség alatt előforduló komplikációkhoz, illetve a vetéléshez is.

  • A legtöbb szakember szerint heti egyszeri, vagy kétszeri alkoholfogyasztás nem befolyásolja a nők termékenységét, a napi rendszerességű italozás azonban igen, már kisebb mennyiségnél is. Amennyiben van rá esély, hogy létrejött a fogantatás, mindenképp kerülje az alkoholt, mert a terhesség alatti alkoholfogyasztás súlyos károkat okozhat a magzatnak.
  • A dohányzás férfiak esetében lelassítja a spermiumokat, míg a nőknek termékenységi zavarokat okoz. A cigaretta károsítja a hereműködést, összezavarhatja a menstruációs ciklust, a hormonháztartást, sőt, jó pár évvel előrébb hozhatja a klimax időszakát is. A passzív dohányzás csaknem annyira károsítja magzatunk egészségét, mintha a kismama szájából lógna a cigaretta.

Koffein - Ne igyon két csésze kávénál többet egy nap. Számos kutatás szerint napi 300 milligramm koffein már felelős lehet azért, ha egy nő nehezebben esik teherbe. A két csésze kávé ugyanakkor csak egy átlagérték, természetesen számításba kell venni a kávé mennyiségét, erősségét, amihez hozzá kell adni a fekete- és zöld teában, a csokoládéban és számos üdítőitalban található koffeinmennyiséget is. (Mesterséges megtermékenyítésen résztvevő nőknek ugyanakkor még ennél is sokkal alacsonyabb a koffein-fogyasztási küszöbe. Náluk ugyanis már 50 milligramm koffein – ami nagyjából egy csésze teának felel meg – is csökkentheti a fogantatás esélyeit.)

Gyógyszerek - A teherbeesés előtt ellenőriztesse orvosával a szedett gyógyszerek hatásait és mellékhatásait. A legtöbb gyógyszer nem jelent veszélyt a terhességre, azonban előfordulhat, hogy bizonyos orvosságok befolyásolhatják a magzatkihordást. Ne kezdjen el gyógyszert szedni, és ne hagyjon fel egy gyógyszer szedésével sem orvosi konzultáció nélkül!

Ha nehezen jön a baba, itt az ideje a kivizsgálásnak

A legtöbb párnál, akik számára kihívást jelent a sikeres fogantatás, ovulációs vagy petevezeték-problémák, esetleg nem életképes spermiumok állnak a kudarc hátterében. Ezen kívül problémát jelenthet az életkor, a nem megfelelő életvitel és a túlsúly.

Legyen tisztában azzal, hogy az Önök esetében mi lehet a gond! Nem mindegy ugyanis, hogy a kiváltó ok szakorvosi kezelésre szorul, vagy esetleg elegendő az életmódváltás is az esélyek növelése érdekében.

Amennyiben egy évnyi rendszeres házasélet mellett is eredménytelen a fogantatás, érdemes orvoshoz fordulni az esetleges háttérben meghúzódó okok felderítése érdekében. Fontos, hogy erre a találkozóra felkészülten érkezzünk, és ne féljünk minden fontos kérdést megvitatni.

Milyen vizsgálatok válnak szükségessé, ha felmerül a meddőség gyanúja?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: T. Zs., fordító; How to Increase Fertility: Dr. Amos' 12-Step Program (BabyMed); MSN Health
Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.