Mit sportolhatnak a sztómával élők?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Mindenkinek súlyos testi és lelki megterhelést jelent szembesülni a betegséggel, majd a sztómaviselés tényével.

A változás az élet számos területét érinti, mégis van lehetőség az életminőség megőrzésére. Ennek fontos eleme lehet a sport, mely sok sztómaviselő testi és lelki egészségének fontos részét képezi.

A sztóma téma cikkei

A sztóma kialakítása

Segédeszközellátás

Életmód sztómával

Amit nyugodtan választhat

Különösen ajánlottak azok a sportok, amelyek jót tesznek a szívnek és az érrendszernek. Ilyen a séta, az úszás, a biciklizés és a kocogás. Számos más sport is van, amelyet sok sztómaviselő szívesen űz, ilyen például a teke, a tenisz és a foci. A modern kialakítású sztóma és sztómazsák biztonságos és megbízható akkor is, ha a has bőre megizzad.

A sztóma nem korlátozza a testi teljesítőképességet. Néhány élsportoló sztómával is kimagasló eredmények elérésére képes. A szintén sztómát viselő Rolf Benirschke, az első osztálybeli amerikai futballcsapat tagja több éven át sikereket ért el csapatával.

Milyen sportok nem ajánlottak?

Nem tanácsos viszont olyan mozgásformát választani, amelyben nagy nyomás nehezedik a hasfalra. Ilyen sportok azok, amelyek űzése közben erős fizikai behatások érik a testet, így például a box, a karate, a dzsúdó, a birkózás, a súlyemelés és a szertorna. A hasat ért nyomás következménye akár sérv, prolapszus (a belek előesése) vagy egyéb súlyos komplikáció is lehet.

A még nagyobb biztonság érdekében egyedi, speciális sztómakötéssel is rögzíthető a sztómazsák. Ha a hasat nyomás éri, a kötés ellenállást fejt ki, így megelőzve a lehetséges komplikációkat. Egyes gyártók ún. sztómasapkával ellátott sztómakötést is készítenek, amely megvédi a sztómát az esetleges sérülésektől a csapatsportok gyakorlása során is, például kézilabdázás vagy focizás közben.

Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet

Sztómaviselők számára az egyik legfontosabb kérdés az eszköz, ami biztosítja, hogy tovább élhessék mindennapjaikat. Ha az Ön számára a legmegfelelőbbet választja, az meg is könnyítheti életét, viszont a rossz eszköz megnehezíti. A sztómaterápiás eszközöket a gyártók folyamatosan fejlesztik, ennek is köszönhető, hogy ma már mindenki megtalálhatja azt, amivel nyugodtabban élheti életét. Bővebben a sztómaterápiás eszközökről


WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; stoma-welt.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.