• Subclavian steal szindróma - Hogyan lehet megkülönböztetni a stroke-tól?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az idegenül csengő, magyarra csak nehézkesen fordítható orvosi kifejezés egy olyan jelenséget takar, amikor is az arteria subclaviaként elnevezett, a mellkas fal, a kar, a nyaki régiók és közvetve az agy vérellátásáért felelős ér egy szakasza beszűkül vagy elzáródik, leggyakrabban érelmeszesedés következtében.

    A szűkület miatt a vér nem tud megfelelő nyomással áramlani az érintett érszakaszon keresztül, sőt gyakran az ezt követő verőérben (az ún. arteria vertebralisban) megfordul a vér áramlása.

    Hirdetések

    Mivel az arteria vertebralis szállítja a vért a subclaviából az agyat ellátó speciális vérkörbe, ezért a subclavia szűkülete miatt kialakult fordított irányú véráramlás azt eredményezi, hogy a vért a subclavia az agyi keringésből „lopja el” – innen ered az angol elnevezés.

    Hogyan lehet megkülönböztetni a stroke-tól?

    A tünetek is ebből vezethetőek le. Jelentkezhetnek egyrészt az agyi keringési zavarokhoz hasonló eltérések, úgy mint szédülés, járási bizonytalanság, átmeneti látás-, nyelés- vagy beszédzavar.

      Aterotrombózis: mit okozhat az érelmeszesedés?


    Az alapbetegség - az érelmeszesedés (atherosclerosis) - már kora gyermekkorban elkezdhet kialakulni, majd az évek során folyamatosan, némán terjed, egyre több eret érintve. Aterotrombózis: mit okozhat az érelmeszesedés?>>

    Ezeket a tüneteket a hagyományos stroke-tól, vagy átmeneti agyi keringészavartól (TIA) úgy különíthetjük el, hogy ezek a kar mozgásával provokálhatók.

    Ugyanis ha az érintett oldali kar mozgásban van, izommunkát végez, akkor az izmok vérigénye fokozódik. Ilyenkor a kar vérellátása – az érszűkület miatt – az agyi vérellátás rovására növekedhet.

    Másrészt viszont, mivel a kar vérellátása sem tökéletes, a munkavégzés során hamar elfárad, zsibbad, fájdalmassá válik.

    Az arteria subclavia jobb és baloldalon is megtalálható, de mivel érszűkület gyakrabban alakul ki a bal oldali ágában, azért a subclavian steal szindróma tüneteit is gyakrabban látjuk bal mint jobb oldalon.

    A subclavian steal szindróma diagnózisa és kezelése

     

      Mit kell tudni a stroke diagnosztikájáról?


    A legfontosabbak vizsgálatok a stroke diagnózisának felállításakor>>

    Igazi subclavian steal szindrómáról csak akkor beszélhetünk, ha az arteria subclavia szűkülete, a fordított irányú áramlás és a fenti tünetek együttesen állnak fenn.

    Amennyiben a fordított irányú áramlás kimutatható, de tünetek nincsenek, akkor subclavian steal jelenségről beszélünk.

    Ez utóbbi esetekben jellemzően véletlen diagnózisról van szó, amit más okból végzett érvizsgálat során fedeznek fel.

     

      Hogyan zajlik az érultrahang vizsgálat? (DOPPLER)


    Az érultrahangot a szívultrahanghoz hasonlóan egy kis bezselézett (hogy a bőrrel jól érintkezzen!) kézi vizsgálófejjel végzik.
    Hogyan zajlik az érultrahang vizsgálat? (DOPPLER)>>

    A betegséget elsősorban Doppler UH segítségével lehet diagnosztizálni. E mellett az érintett oldali karban mért vérnyomás több mint 20 Hgmm-rel alacsonyabb lehet az ellenoldalihoz képest, és a pulzus is gyengébben tapintható.

    A szűkület mértékétől, a tünetek jellegétől és súlyosságától függően gyógyszeresen vagy műtéttel kell kezelni.

    A gyógyszeres terápia célja, megakadályozni a szűk érszakaszon keresztül áramló vér megalvadását

    A műtét pedig – jellemzően ún. bypass műtét vagy endarterectomia – a szűk érszakasz kitágítását célozza.

    (WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    A stroke ritka okai

    A stroke agyi keringési katasztrófát jelent, lehet agyvérzés vagy agyi érelzáródás. Vannak azonban olyan ritka okai is, mint például az agyi erek gyulladása vagy az embólia. Az esetek csupán egy-két százalékában állnak ilyen okok a háttérben, és többnyire fiataloknál fordulnak elő (kivétel az óriássejtes arteritisz).

    A magas vérnyomás korai szövődményei - Figyeljen a tünetekre!

    A magas vérnyomás fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fokozott terhelést ró a szívre, károsítja az érbelhártya funkcióját és az erek tágulékonyságát, elősegíti az érfalban a vérzsírok lerakódását és gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

    Esszenciális trombocitémia - Extrém magas vérlemezkeszám

    Az esszenciális thrombocythaemia (ET) egy olyan ismeretlen okú hematológiai megbetegedés, melyben a vérlemezkéket termelő megakaryocyták kontrollálatlan osztódásba kezdenek, és a vérlemezkeszám nagyon megnő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.