A leghatástalanabb ránctalanítók

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A gyümölcsmaszktól az anti-agening krémekig a nők nagy része sokmindent kipróbál annak érdekében, hogy megőrizze fiatalságát, ám a bőrgyógyászok szerint ezek nagy többsége nem használ.

Mindannyiunknak ismerős az érzés, ami akkor kerített hatalmába, mikor észrevettük azokat az első kis barázdákat, melyek az idő múlására emlékeztetik az ember lányát. Noha az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás és az UV-szűrős hidratálókrémek használata sokat segíthet abban, hogy minél tovább megőrizzük ifjúságunkat, mégis szinte mindannyian kipróbáljuk a legújabb, legfelkapottabb ránctalanító trükköket.

Lista a legnépszerűbb, ám hatástalan ránctalanító trükkökről

1. Étel maszkok: Tojásfehérje, méz, összetört banán, citrusfélék, olívaolaj-ezek mind olyan ételek, melyek a köztudatban bőrfiatalítóként vannak jelen, habár a bőrgyógyászok nem értenek ezzel az állásponttal egyet. Noha az ananászos bőrradírozás tényleg eltávolítja az elhalt hámsejteket, ezzel időlegesen fiatalabbá téve az arcbőrt, az olívaolajos kezelés eltömítheti a pórusokat, ezzel elősegíti az aknék kialakulását.

2. Arcizmok edzése: Igazság szerint ez inkább segít előidézni, mint megakadályozni a ráncok kialakulását. Nincs arra bizonyíték, hogy az arctorna segítségével az arcbőrbe vékony izomrostok építhetőek, vagy oly módon formázható, mint a bicepsz.

3. Elektromos kezelés: Számos kozmetikai szalon használ különböző elektromos eszközöket annak céljából, hogy az arcizmokat "edzve", megemelje azokat. A hatás azonban nagyon minimális. Ahhoz, hogy az arcizmot megóvjuk attól, hogy nyomot hagyjon rajta az idő, meg kéne ölni a benne lévő idegsejteket (egyes újfajta kozmetikai beavatkozások erre épülnek).

4. E-vitaminos krémek: Noha szinte már nem is létezik ránctalanító krém E vitamin nélkül, az igazság az, hogy nem akadályozza meg a ráncok kialakulását, és még allergiás reakciót is okozhat.

A megelőzés fontosabb

A bőrgyógyászok azokat a krémeket ajánlják, melyekben tretinoin (más néven retin-A) van, vagy a retinol (A-vitamin) tartalmú készítményeket. Ezen kívül javasolják a magas alfa-hidroxilsav tartalmú krémeket, melyek segítenek az elhalt hámsejtek eltávolításában, illetve az új kollagénrostok kialakulásában. Hasznosak még a C-vitamin tartalmú kozmetikumok, melyeknek szintén szerepük van a kollagén-termelésben.

A legfontosabb azonban az utólagos ránctalanítás helyett a megelőzés. A legnagyobb veszélyforrást az arcbőrre a nap káros sugarai jelentik, ezért mindig fényvédős arckrémet használjon. Sokat segíthet, ha nem a hasán és az oldalán, hanem a hátán alszik. Emellett rendszeresen járjon arccsiszolásra, mely nemcsak eltávolítja az elhalt sejteket, de hatására új bőr nő az arcra, mely sokkal élettel telibb.

Milyennek látszik a bőre?

Azt, hogy mennyire fiatal és friss a bőre, vagy esetleg már fiatalon öregnek tűnik, nem csak az életkor határozza meg, hanem az életmód és a bőrápolás is. Bőrünk egészsége – teszt kitöltése

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Newsweek)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.