Időskori makula degeneráció (sárgafoltsorvadás)

Dr. Cserháti Zoltán
szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész - WEBBeteg
megjelent:

Az időskori makula degeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, amely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik.

A gazdaságilag fejlett társadalmakban - így hazánkban is - a vakság vezető oka az időskori makula degeneráció (angolul age-related macular degeneration, AMD). A kórképet sokan helytelenül “szemfenéki meszesedésnek” is hívják, ám valójában nem az erek meszesedése okozza.

A betegség a retina hátsó pólusát (makula) érinti, azon belül is az éleslátásért felelős terület, a sárgafolt sorvadását látjuk. A betegség során a centrális látás romlik, a perifériás látás még a végstádiumban is megmaradhat.

A makula degeneráció az 50 éves feletti korosztályt érinti leggyakrabban, 60 év felett minden harmadik ember érintett. Sajnos egyre több embernél láthatjuk a jellemző tüneteket, és az európai népesség öregedése azt jelzi előre, hogy ezek a számok továbbra is növekedni fognak.

A szem sémás ábrázolása

A szem sematikus ábrázolása

A makula degeneráció típusai

Alapvetően két formáját különítjük el a vizsgálatok során: a száraz és a nedves típust.

Száraz típusú makula degeneráció

Az esetek kb. 80-90 százalékában ezt a formát látjuk a szemészeti vizsgálatok során. A betegség másik típusához képest ez jelenti a kedvezőbb prognózist.

A retina rétegeiben kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel, majd a betegség korai stádiumára jellemző ún. drusenek (sárgás színű lerakódások) és pigmentek jelennek meg. A retina pigmenthámjának (bonyolult) metabolikus funkciózavarának következtében sérül az ún. vér-retina gát anyagcsereáramlása, amely végül a retina choriocapillaris-pigmenthám-fotoreceptor komplex elhalásához vezet.

A száraz (nem neovaszkuláris) forma akár évtizedekig is maradhat ebben a stádiumban, azonban az esetek egy részében ún. geographicus atrophia alakul ki, amikor is már a drusenek is felszívódnak és nagy elhalt, elvékonyodott retina területek láthatóak. Ritkábban (kb. 10-15%) a száraz típusból nedves típus lesz, vagyis az állapot rosszabbá is válhat.

Nedves típusú makula degeneráció

Ebben a gyorsan romló, súlyos látáskárosodást okozó típusban a retina alatt elhelyezkedő érhártya (chorioidea) rétegeiből kóros érújdonképződés (chorioidea neovaszkularizáció, CNV) indul az éleslátás területén. Ilyen esetekben vér és folyadék lép ki az erekből a retina rétegei közé. Ennek a folyamatnak az egyik főszereplője az ún. vaszkuláris endotheliális növekedési faktorok (VEGF), amelyek termelődését próbáljuk gátolni a kezelés során. Abban az esetben, ha nem történik kezelés, akkor beindul egy spontán folyamat a centrum felől a periféria felé, mely fokozatos sorvadással, hegesedéssel, a retina rétegeinek elvékonyodásával járó gyógyíthatatlan végstádiumot jelent.

Az időskori makula degeneráció klinikailag több alcsoportba is sorolható (AREDS 1-4, illetve korai, intermedier, előrehaladott, valamint CNV 1-3 típus, stb.), ám ennek az összefoglalónak nem feladata eme csoportosítások pontos részletezése.

A makula degeneráció tünetei

A száraz formában fokozatos, lassú látásromlásról számolnak be a betegek, főleg az olvasás megy nehezen. A centrális látás, a fókuszálás elkezd leromlani, a kép torzul, nehezebb felismerni az arcokat, valamint a kontrasztérzékenység is csökken(het).

A nedves forma egyik legjellemzőbb tünete, hogy a betegek az egyenes vonalakat görbének látják, valamint a vérzés/folyadék “betörését” hirtelen kialakuló látásromlásnak élik meg. A betegség általában mindkét szemet érinti, néha különböző mértékben.

A betegség során az éleslátás területén történő elváltozások miatt a látótér centrális része károsodik, a páciensek - kezelés nélkül és gyakran sajnos mellette is - elvesztik olvasóképességüket, de a perifériás látás a betegség végstádiumában is megmarad.

Kiket fenyeget a betegség? Rizikótényezők

  • Életkor - minél idősebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.
  • Dohányzás - klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy többszörösére emeli a betegség kialakulásának kockázatát. A dohányzás elhagyása javít(hat)ja a klinikai képet. Érdekesség, hogy a passzív dohányzás is növeli a rizikót.
  • Genetikai háttér - kutatások bizonyítják, hogy kb. 46-71%-ban genetikai tényezők határozzák meg a betegség kialakulását.
  • Környezeti faktorok - a hosszú ideig tartó magas UVB sugárzás a szemeknek is káros.
  • Táplálkozási tényezők - a vitaminhiányos, telített zsírsavakban dús táplálkozás negatívan befolyásolja az állapotot. Az emelkedett vérzsírszint (hyperlipidaemia), magas testtömeg-index (BMI) ugyancsak rizikótényező.

Nagyon fontos azonban kiemelni, hogy egyik formának sem tudjuk a betegség valódi kiváltó okát, még nem pontosan ismertek azok a tényezők, amelyek a kóros erek kialakulásáért, növekedéséért felelősek.

Milyen vizsgálatokra számíthat?

A modern képalkotó vizsgálatok, a típusos panaszok és tünetek, valamint a szemfenéki kép alapján nem nehéz a diagnózis felállítása.

Az Amsler-rácsot otthon is használható, önellenőrző eszközként fejlesztették ki a betegek számára. Az egyik szemet letakarva megállapíthatjuk a torzlátást, vagy az ún. scotoma (folt) jelenlétét, amely utalhat a száraz típusról a nedvesre, vagy a neovaszkuláris AMD-re való romlást.

Amsler rács
Amsler rács
A bal oldalon normál, míg a jobb oldalon előrehaladott stádiumában lévő beteg torz látása

Szemészeti vizsgálati módszerek az alábbiak lehetnek:

  • Pupillatágításban végzett szemfenék vizsgálat.
  • OCT/OCTA - optikai koherencia tomográfia/angiográfia: a retina rétegeiről készítünk nagyfelbontású keresztmetszeti képeket, akár úgy, hogy nem juttatunk be kontrasztanyagot. A betegség követésében, a kezelési eredmények értékelésében nyújt mindennapi segítséget a vizsgálat.
  • FLAG - fluoreszcein angiográfia: speciális festékanyagot (kontrasztanyagot) fecskendezünk vénás úton a szervezetbe, majd nagyfelbontású képek sorozatának segítségével figyeljük annak kilépését a retina különböző rétegeiben.
  • FAF - fundus autofluoreszcencia: főleg a retina pigmenthámjának morfológiai megítélésre szolgál.

A makula degeneráció kezelése

Az időskori makula degeneráció nem gyógyítható betegség, a kezelési eljárásokkal csupán lassítani tudjuk a betegség előrehaladását.

A száraz forma jelen tudásunk szerint nem kezelhető, azonban konzervatív terápia mellett a folyamat előrehaladása lassítható.

A nedves forma kb. 90%-ban megállítható, sőt az esetek kb. 44%-ban a látás is javítható a szembe adott injekciós kezeléssel. Igaz, hogy az állapot a kezelések ellenére akár romolhat is a betegek egy részében.

Konzervatív terápia

A dohányzás abbahagyása - A dohány számos komponense gyulladáskeltő, míg a nikotin elősegíti az érújdonképződést, fokozza az oxigénhiányt, ezáltal az előrehaladott stádium kialakulását növeli.

AREDS/AREDS-2 vitaminkomplex szedése - A nedves típus kialakulási esélye bizonyítottan csökkenthető antioxidáns vitaminok, cink, lutein, zeaxantin tartalmú táplálék-kiegészítők szedésével, valamint telítetlen (omega-3) zsírsavakban dús táplálkozással, pl. rendszeres halfogyasztással. A témával foglalkozó tanulmányok alapján elmondható, hogy mind a közepes, mind az előrehaladott stádiumokban is javasolt ilyen vitaminkomplexet szedése. A számos, piacon lévő termék közül érdemes megfigyelni, hogy melyik tartalmazza valóban az AREDS2 összetevőket. (Más tanulmányok megfigyelték, hogy az A-vitamin növeli a tüdőrák előfordulását dohányzó és azbeszttel dolgozóknál, ezért nekik az A-vitamin-mentes komplexumok szedése javasolt.)

Összetevők AREDS-formula* AREDS2-formula
C-vitamin 500 mg 500 mg
E-vitamin 400 NE 400 NE
Béta-karotin 15 mg -
Réz (réz-oxid) 2 mg 2 mg
Lutein - 10 mg
Zeaxantin - 2 mg
Cink 80 mg 80 mg

*Jelenlegi vagy korábbi dohányosoknak nem ajánlott

A tanulmányok arra is rámutattak, hogy nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy lenne értelme megelőző jelleggel szedni ezeket a vitaminkomplexeket abban az esetben, ha nincs kimutatható jele az időskori makula degenerációnak, vagy csupán nagyon korai jelek láthatóak.

Invazív terápia

Injekciós kezelés (aVEGF) - A szembe adott (intravitrealis) injekciós kezelés - habár félelmetesen hangzik - vált gold standard eljárássá a betegség nedves típusában. A kezelés célja az erek áteresztőképességének megállítása (vérzés/ödéma eltávolítása a szövetek közül), a további látásromlás megállítása és a torzlátás megszüntetése. Az injekciós kezelések során az esetek döntő többségében a kóros érképződést akadályozó VEGF-gátló (aVEGF) anyagot juttatunk a szem belsejébe. Az injekció beadása gyors, fájdalommentes, minimális kockázattal és kevés mellékhatással jár. Nem túlzás azt állítani, hogy a jelenleg elérhető aVEGF anyagok (aflibercept, ranibizumab, bevacizumab) forradalmasították az időskori makula degeneráció (és egyéb retina betegségek) kezelését. A kezelés egyik hátránya azonban, hogy meghatározott protokoll szerint rendszeres kontroll, illetve szükség szerint rendszeres injekciós kezelés szükséges az adott állapot eléréséhez.

Szemfenéki lézer kezelések - A szembe adott aVEGF kezelések ma már kiszorították a szemfenéki lézeres eljárásokat (mint például argon lézer, vagy fotodinámiás lézerkezelés - PDT). Ez utóbbi lézeres kezelés célja a kóros érnövekedés elpusztítása, olyan módon, hogy egy speciális, intravénásan bejuttatott festék megfesti a kóros ereket, így a lézerkezelés elvégezhető. Ám az eljárásra alkalmas szemek aránya nagyon elenyésző.

Műtéti eljárások - A betegek látásának javítása érdekében a retinasebészek mindig is próbálkoztak különböző műtéti megoldásokkal, igazán maradandó eredményt adó eljárás mindeddig nem született. A számos helyen olvasható, retina “elfordító” műtétek nem nyújtanak megoldást ebben a betegségben - sajnálatos módon ezek a hírek csupán hiú reményt keltenek a betegekben.

Látást segítő eszközök - A teljesség igénye nélkül kiemelnénk a különböző kézi, digitális és mobilapplikációk segítségével használható nagyítókat, amelyek az olvasási komfortot képesek növelni/javítani. Ezen eszközök célja, hogy az olvasóképesség javuljon, azonban el kell ismerni, hogy ezen - zömében idős - betegeknek nagyon nehéz megtanulni egy ilyen eszköz használatát, valamint kitartást, hitet és nagy türelmet igényel a részükről.

A látásélesség javításának lehetőségei
Léteznek olyan látáskorrekciós lehetőségek az időskori makuladegenerációban szenvedők számára, amelyek a betegség lefolyását ugyan nem lassítják, de segíthetenek a mindennapokban a látás élességének javításában. Tovább Időskori makula degenerációban szenvedők látáskorrekciója

Számos kutatás és klinikai kísérlet zajlik őssejt-transzplantációval és génpótló terápiákkal kapcsolatban, valamint újabb (szembe injektált) molekuláris anyagok, illetve retina implantátumok kifejlesztésén is dolgoznak a kutatók.

Prognózis: mire számíthat a beteg?

Annak ellenére, hogy a fejlett országokban az átlagéletkor egyre növekszik, az előrehaladott időskori makula degeneráció előfordulása az utóbbi időben (a rizikótényezők visszaszorítása, valamint a hatékony, sok helyen elérhető kezelés hatására) csökken, így napjainkban jobbak a kilátások, mint régebben. Amennyiben előrehaladott stádiumba ér a betegség az egyik szemen, kb. 40-50% az esélye annak, hogy a másik szemben is kialakul a betegség 5 éven belül.

Mindenképpen javasolt a rendszeres szemészeti ellenőrzés mindenki számára, 50 év felett évenkénti kontroll javasolt - főleg akkor, ha családi halmozódás is jelen van.

A szemész szakorvos kollégák - szomorú - feladatai közé tartozik, hogy amennyiben véglegessé válik a látásromlás (esetleg olyan súlyos fokúvá válik a látásromlás, hogy a mindennapi élet is nehézkessé válik és segítségre szorul a beteg), úgy a megfelelő szakvéleménnyel ún. rokkantsági támogatási kérelemhez segítse páciensét.

Dr. Cserháti Zoltán, szemészForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész szakorvos

Felhasznált irodalom:

  • Thomas CJ, Mirza RG, Gill MK. Age-Related Macular Degeneration. Med Clin North Am. 2021 May;105(3):473-491. doi: 10.1016/j.mcna.2021.01.003. Epub 2021 Apr 2. PMID: 33926642.
  • Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol. 2001 Oct;119(10):1417-36. doi: 10.1001/archopht.119.10.1417. Erratum in: Arch Ophthalmol. 2008 Sep;126(9):1251. PMID: 11594942; PMCID: PMC1462955.
  • Pámer Zs. Amit ma tudunk az időskori macula degenerációról - Irodalmi áttekintés. Szemészet 2013; 150(1): 1-16.
  • Age-Related Eye Disease Study 2 Research Group. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA. 2013 May 15;309(19):2005-15. doi: 10.1001/jama.2013.4997. Erratum in: JAMA. 2013 Jul 10;310(2):208. PMID: 23644932.
  • AREDS/AREDS2 Frequently Asked Questions. National Eye Institute.
  • Age-Related Macular Degeneration PPP 2019. American Academy of Ophthalmology. AAO PPP Retina/Vitreous Committee, Hoskins Center for Quality Eye Care.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.