• Szélütés: Sokszor nem ismerjük fel a tüneteit

    Szerző:
    WEBBeteg

    A magas vérnyomás folytatása lehet agyi katasztrófa, ami ritkábban járna olyan súlyos következményekkel, mint az ma gyakran tapasztalható, ha az emberek ismernék a szélütés kezdődő tüneteit.

    Az Amerikai Szív Szövetség ezzel foglalkozó folyóirata, a Stroke  az Egyesült Államokban elszomorító eredményű vizsgálatok adatait ismertette.

    Hirdetések

      A stroke rizikófaktorairól

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
    Ön hajlamos stroke-ra?>>

    A közelmúltban a leggyakoribb szívritmus-zavarban szenvedő nőket kérdezték meg betegségükről és arról, hogy ennek mi a legnagyobb veszélye. A ritmuszavar a pitvari fibrilláció volt, amikor a szív felső ürege, a pitvar ütemes összehúzódások helyett csak remeg, fibrillál. Ilyenkor a szív kamráinak működése teljesen szabálytalanná válik.

    Ez önmagában nem jelent nagyobb bajt: milliók élnek világszerte a szabálytalanul ütő szívvel, de a pitvar sarkában lévő csücsökben, a fülcsében megalvadhat a vér, az alvadékból leszakadó rész a véráramlással elúszva megakadhat valamelyik szervben, és ott dugóként elzárhatja az eret blokkolva a keringést.

    Ilyenkor az agyi erek különösen veszélyeztettek, és ez akár halálhoz vezethet, vagy a agyi katasztrófát szenvedő ember bénulását. Az amerikai vizsgálat azt igazolta, hogy az ilyen ritmuszavarral élő nőkből csak minden ötödik tudja, milyen veszéllyel kell szembenéznie, ha nem kap megfelelő gyógyszeres kezelést.

    A tanulmány kiemeli: a gyengébb nem tagjainak többsége azzal sincs tisztában, hogy a nők halálának harmadik, leggyakoribb oka az agyi katasztrófa, a szív- és érrendszeri betegségek és valamennyi, rosszindulatú daganat után.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A nőknek figyelniük kellene az agyi katasztrófa megelőzésére és tudni kellene a szélütés előjeleit" - hangsúlyozta Lori Mosca, az Amerikai Szív Szövetség Pirosban a nőkért mozgalmának szóvivője. Ennek a hat éve kezdett mozgalomnak a célja, hogy mindenki megértse: a nők ugyanúgy elsősorban szív- és érbetegségben halnak meg, mint a férfiak. Ennek a szimbóluma egy piros női ruha.

    Azonnal mentőt kell hívni, ha valaki azt érzi, hogy valamelyik végtagja vagy arcának egyik fele gyengébb lesz vagy nem is mozog, ha nem tud világosan beszélni vagy nem érti meg, amit neki mondanak, ha egyik, vagy mindkét szemének látása hirtelen megromlik, ha nem tud biztosan mozogni, szédül és elveszti az egyensúlyát, vagy minden ok nélkül igen erős fejfájása támad.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Magas vérnyomás, alacsony pulzus - betegséget jelez?

    A vérnyomás és a pulzus fogalmai gyakran összekeverednek, különösen, hogy mindkettőt ellenőrzik is a kivizsgálás során. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmagyarázza a fogalmakat és azt, mire utalhat a magas vérnyomás mellett jelentkező alacsony pulzusszám.

    Magas vérnyomás és Cushing-kór

    A magas vérnyomás az esetek döntő többségében esszenciális, de fontos megemlíteni a hypertonia secunder formáit is, melyek különböző alapbetegségek talaján alakulnak ki. Ezen alapbetegségek egyike a Cushing-szindróma, melyben bár nem a vérnyomás emelkedése a figyelemfelhívó tünet, de a betegségnek jellegzetes velejárója.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Coarctatio aortae és magas vérnyomás

    Azt nevezzük coarctatio aortaenak, amikor a szívből eredő nagy ütőér - más néven az aorta - bizonyos szakaszán az ér keresztmetszete hosszabb vagy rövidebb szakaszon beszűkül.

    Álcázott hipertónia - Amikor a vérnyomás alacsonyabb az orvosnál

    A fehérköpeny-szindrómával ellentétben az álcázott hipertónia esetében a magasvérnyomás betegek alacsonyabb értékeket produkálnak az orvosnál, mint otthon. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a jelenség okaira és veszélyeire hívta fel a figyelmet.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.