• Árthat az ultramaratoni futás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ártalmas lehet a szívizmokra az ultramaratoni futás - állapították meg a liverpooli Countess of Chester Kórház kutatói.

    A szakemberek a Lakeland Race elnevezésű versenyen részt vevő 45 futót vizsgáltak. A sportolók legkevesebb 80 kilométert teljesítettek - részben dombos szakaszokon.

    Hirdetések
      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
   • Biztonsági tippek a hidegben futáshoz  
   • 5 tipp a térdsérülések elkerülésére
   • A triatlon növeli a hirtelen szívhalál kockázatát
   • Fuss, hogy lassabban öregedj!
   • Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!
   • Spinning
   • Sport és az ízületek védelme
   • A futás hatása a szervezetre
   • Az úszás hatása a szervezetre
   • A táv megtétele után a futók 96 százalékánál magas volt a troponin-1 enzim szintje, amely lehetséges kiváltója a szívizom sérüléseinek. A vizsgált résztvevők 12 százaléka mutatta szívizom-károsodás egyértelmű jeleit, hat százaléknál szívműködés gyengülését észlelték.

    A vizsgált sportolók életkora 26 és 62 év között volt, korábban mindannyian teljesítettek már maratoni vagy ultramaratoni távot. A vizsgálat előtt egyiküknél sem tudtak szívproblémákról. "Az ultramaratoni futás sportorvosi szempontból komolyan megkérdőjelezhető" - hangsúlyozták szakértők, hozzátéve hogy a felkészülés az évek során fokozza a halálozás veszélyét. A maratoni távra heti ötven, az ultramaratonira heti 80 kilométeres edzésre van szükség. Az ideális penzum heti három alkalommal alkalmanként 45-60 percnyi aerob mozgás. Ez azonban kétségtelenül kevés a maratoni futáshoz.

    (MTI)
     

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Futás, Szív,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    A szerelemről tudományosan - Mi köze van hozzá a szívünknek?

    Miért jelképezik a piros, rózsaszín vagy éppen pink színben pompázó szívek a szerelmet? Tévedünk, ha azt hisszük, a szívnek bármi köze van az érzelmeinkhez, hacsak nem fizikai mellékhatásként.

    A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

    Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a felhőtlen örömért!

    Hogyan csökkenthetjük a nyugalmi pulzust?

    A percenként mért szívverés számát nevezzük pulzusnak, amely akkor nyugalmi, ha éppen nyugalomban vagyunk, tehát nem mozgunk, nem élünk meg stresszhelyzetet. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa szerint, ha a nyugalmi pulzusszámunk is magas, azt mindenképpen ajánlatos kivizsgáltatni.

    Mennyire veszélyezteti Önt a szívinfarktus?

    Ha biztosan tudnánk, hogy a következő öt évben nagy eséllyel szív- és érrendszeri megbetegedés, esetleg infarktus lép fel nálunk, valószínűleg kezeltetnénk magunkat, változtatnánk az életmódunkon. Miért várnánk a legrosszabbra? Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája arról beszélt, kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA