• Nem a tünetek kerülnek előtérbe, a sérülés okait szüntetik meg

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Amerikai Egyesült Államok olimpiai csapatánál, valamint a Pittsburgh Steelers játékosainál és Forma 1-es pilótáknál is alkalmazzák azt a diagnosztikai és terápiás készüléket, amelynek hatására kiegyensúlyozottan működik a mozgásszervi rendszer, ezáltal nő a fizikai és mentális teljesítmény. Hazánkban még újdonságnak számít a berendezés, a cél, hogy minél több élsportolónál alkalmazzák.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A sportsérüléseknél csökkennek a funkciók, nagyfokú fájdalom jelentkezik, ezek pedig a teljesítményre is hatással vannak. Fontos, hogy pontos, gyors és fájdalommentes kezelést kapjanak az élsportolók. Egyre komplexebb terápiára van szükség ahhoz, hogy az egyik legfontosabb faktort, az időt is kiszolgáljuk – mondja Seregély Judit, az Országos Gerincgyógyászati Központ gyógytornásza, aki úgy véli: minél célzottabb és pontosabb a diagnosztika, annál hatékonyabb a terápia.

    Hirdetések

    Olyan sérüléseknél, mint a tenisz- és golfkönyök, az izomhúzódások, ízületi instabilitás, ízületi és egyéb lágyrészek okozta funkcionális mozgáspálya beszűkülése, vagy az izmok eredési és tapadási pontjainak fájdalma, kiválóan alkalmazható egy, a hazánkban még különlegességnek számító diagnosztikai és terápiás készülék, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztettek ki.

    Kettő az egyben

     Alkalmazási területek

    Elemzési lehetőségek

    Gerincszelvények rugalmasságának vizsgálata, izomgörcs, gerincszelvények szöveti állapota.

    Terápiás lehetőségek

    Ízületek mobilizálása, kiropraktikai gerinckorrekció, csigolyák közötti porckorongterápia, Mechanoreceptor (tapintás) ingerlése, Trigger-pont terápia.

    Az Európában Spineliner néven forgalmazott készülék a mérést egy számítógéppel összekötve, oszlopdiagramm megjelenítésével rögzíti. Így a pontos diagnózist követően azonnali es ellenőrzött terápiát végezhetünk – magyarázza a gyógytornász. A kezelés fizikai hátterében egy mechanikus rendszerben lévő, nagy amplitúdójú rezgés áll.

    Előnye, hogy még teljesebb diagnosztikai képet kap a kezelő az adott terápia előtt, valamint azt követően ismét ellenőrizheti az adott területen végzett terápia eredményét.

    A készülék olyan elváltozások kezelésére szolgál, ahol az ízületek mozgathatóságát kívánják javítani, a nem teljes ficamot lehet vele csökkenteni, illetve a mechanikai receptorok ingerlésével megfelelő funkcionális javulást lehet elérni, valamint a Trigger-pont, a fajdalom kisugárzási pontok terápiájára is használható. Nem a tüneteket helyezzük előtérbe, hanem a sérülés okait szüntetjük meg, tehát oki terápiát végzünk – magyarázza a gyógytornász.

    Fájdalommentes kezelés

    A kezelés közbenNem csak élsportolóknál alkalmazható a készülék, hanem mindazoknál, akik sportolás közben lesérülnek. Seregély Judit hangsúlyozza: a készülék nem képviseli a „mindenre jó” kategóriát. Hitelessége és korszerűsége is éppen ebben áll. Természetesen a terápia előtt mérlegelni és konzultálni kell a sportorvossal, a kezelőorvossal, aki egyértelműen kizárja az ellenjavallat lehetőségét.

    Mind a diagnosztika, mind a terápia fájdalommentes.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az elemzés és a terápia alapvetően igen rövid időt vesz igénybe. A diagnosztika 1-2 perc, a kezelés ideje a sérülés időbeni megjelenésétől, súlyosságától, kiterjedésének mértékétől is függ.

    Jelenleg a készülék a Budai Egészségközpontban (Országos Gerincgyógyászati Központ) található, a nemzetközileg is elismert dr. Varga Péter Pál igazgató jóvoltából került hazánkba a berendezés. Az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban több ezer készüléket használnak az egészségügyben.
     

     Juhász Rolandnál is alkalmazták

    A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, a belga RSC Anderlecht játékosa nyár elején szerzett egy komolyabb sérülést, „beszakadt a vádlija”. Az Achilles-ín a lábszárhajlító izmot rögzíti a sarokcsonthoz. Ennek az ínszalagnak a szakadása igen hamar bekövetkezik, robbanásszerű a fájdalom kialakulása. Seregély Judit gyógytornász elmondta, hogy az Achilles-ín szakadása már traumatológiai esetnek számít.

    Juhász Rolandnál az ischiocruralis izomzatban lévő eredési és tapadási pontok terápiáját, valamint a Trigger-pont terápiát alkalmazták. A focista igen feszes izomzattal rendelkezik, ezért is történhetett nála ilyen sérülés. Számára az a legfontosabb, hogy szinte dupla olyan mennyiségű streching gyakorlatot végezzen, mint a többi sportoló. Az előkészített, bemelegített izomzatnál kisebb a lehetőség az ilyen mértékű sérülésre, kivéve erős behatásnál  – tette hozzá a szakember.

    (WEBBeteg-Tóth András)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    15 perces office torna

    Az ülőmunka során a helyes testtartásnak fontos szerepe van a gerinc egészségének megőrzésében, de tovább csökkentheti a fájdalom és a betegségek kialakulásának esélyét, ha időnként megszakítja az egy helyben ülést. Milyen apróbb trükköket vethet be annak érdekében, hogy megelőzze a tartós ülés káros hatásait?

    Mit kell tudni a Schroth-módszerről?

    A Schroth-módszert napjainkban a tartáshibák, a scoliosis - gerincferdülés - és a Scheuermann-betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmazzák.

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a felhőtlen örömért!

    Több mint TestŐr előzetes

    Tízből nyolc embert legalább egyszer érint. A húgyúti fertőzés kezelésére nem csak az antibiotikumok nyújthatnak megoldást, a medveszőlőlevél is segíthet.
    Izomépítés másképp, az elektromosság használatával. Sportsérülés után, rehabilitáció idején az ízület terhelése nélkül is erősíthető az izomzat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA