• Bírálják a csecsemőkori reflux kezelését

    Szerző:
    WEBBeteg

    A csecsemőkori reflux gyógyszeres kezelése egyre gyakoribb, annak ellenére, hogy tudományosan nem bizonyított, hogy jelentősen javítanának a babák állapotán.

    A jelenség hátterében általában az áll, hogy a szülők félreértelmezik a gyermek normális reakcióit, és azonnal gyógyszerért rohannak az orvoshoz. Egy átfogó tanulmány szerint 1999 és 2004 között a csecsemőknek felírt proton-pumpa gátlók (gyomorsav termelést gátló szer)aránya hétszeresére növekedett. A szakembereket meglepte, hogy már 4 hónapos kor alatti babák esetében is gyakori a reflux gyógyszeres kezelése.

    Hirdetések

    Korábban nem igazán tulajdonítottak jelentőséget a csecsemőkori felböfögésnek, "bukásnak", hiszen a babáknál mintegy 40-70 százalékánál napi rendszerességgel előfordul. A szülőknek fontos tudni, hogy ez csecsemőkorban nem annak a következménye, hogy a gyermek szervezete nem tudja kezelni a savat, és hogy az ő esetükben nem is savas reflux betegségről van szó. 

    A GERD és a savas reflux csecsemő és gyermekkorban


    A legtöbb csecsemő rendszeresen bukik vissza tejet a nap folyamán. Azonban ha ez egyéb problémákat is okoz, vagy más tünetekkel együtt jelentkezik, valószínűleg gastroesophagealis reflux betegség (GERD) okozza, ami idősebb gyerekeknél is előfordulhat. A GERD és a savas reflux csecsemő és gyermekkorban>>

    A csecsemőkori bukás legfőbb oka, hogy rövid, és feszes a nyelőcső, kicsi a gyomor űrtartalma, nem zár jól a gyűrű,a gyermek így nem bírja bent tartani a lenyelt, nagy mennyiségű tejet/tápszert. Ez olyan reflux, amit nem kell kezelni, és nem összetévesztendő a GERD-del (gatrooesophagealis reflux betegség), és az esetek 95 százalékában magától kinövi a baba.

    A szülők hajlamosak a baba túlzott sírását is gyomorpanasznak vélni, noha az első 3-5 hónapban történő fokozott sírósság teljesen normális az újszülötteknél. A túlzott sírás hátterében ritkán állhat például tej- vagy egyéb élelmiszer allergia, mely tényleges gyomorpanaszokat okozhat.

    Hatástalan kezelés, potenciális veszélyek

    A csecsemőkori proton-pumpa gátló alkalmazása legtöbb esetben felesleges, hiszen egy nagy klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy azok hatása a picikre nem volt jobb, mint a placebóé. Ugyanakkor számos veszélye van a normális savtermelés csökkentésének.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyomorsav fontos szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve bizonyos tápanyagok felszívódásának elősegítésében. A savcsökkentőt szedő felnőttek esetében is fokozott a kockázata az akut gasztroenteritisz, egyfajta tüdőgyulladás és az élelmiszer-allergiák kialakulásának, így a savcsökkentés a csecsemőkre is ugyanilyen veszélyeket jelenthet. Ugyanakkor a proton-pumpa gátlók okozhatnak bizonyos tápanyag hiányosságokat is, ami különösen aggasztó fejlődő szervezet esetén.

    Komoly probléma az is, hogy a szülők hajlamosak túladagolni a gyógyszert, úgymond  „a biztonság kedvéért”, figyelmen kívül hagyva, hogy a csecsemők sokkal lassabban bontják azt le, mint a nagyobb gyermekek.

    A csecsemőkori GERD diagnosztikai vizsgálat csak akkor indokolt, ha a tünetek súlyosak, és nem szűnnek.

    (WEBBeteg - CS. K.,fordító; forrás: foxnews; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A refluxbetegség várható kimenetele

    A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.

    A gyomor ellenségei: kávé, dohányzás és stressz

    Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén. A felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, sok esetben mégsem kardiológiai betegség áll a panaszok hátterében.

    A reflux betegség

    A reflux betegség (gastroesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.

    Vigyázzon! A dohányzás növeli a reflux kockázatát is!

    Számos jó oka van annak, hogy leszokjunk a dohányzásról. Nem csak a rossz leheletre lehet gyógyír, de a leszokással csökken a rákos megbetegedések, szív-és tüdőbetegségek kockázata is. Azonban egy újabb okot is hozzáadhatunk a hosszú listához: a dohány – nem csak a cigaretta, hanem a szivar, vízipipa, nikotinos rágó és dohányrágás is- gyomorégést okozhatnak.

    Reflux - Melyik kezelés a hatékony?

    Egy friss tanulmány szerint műtéttel és az omeprazolhoz, lanzoprazolhoz vagy ezomeprazolhoz hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerekkel egyaránt hatékonyan kezelhető a krónikus reflux betegség.

    A gyomorégés lehetséges okai

    Amennyiben ön is állandó gyomorégéstől szenved, itt az idő, hogy megtudja, melyek azok a gyakran figyelmen kívül hagyott, meglepő dolgok, melyek a kellemetlen állapotot kiválthatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Az inkontinencia termékek széles választéka segít javítani a betegek életminőségét.
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások