Kóros fehérjeürítés és magas vérnyomás

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

Míg a magas vérnyomás gyakran nem, vagy csak nagyon későn okoz panaszt, számos szerven belül már korán kimutathatók a következtében kialakuló károsodások. Az egyik ilyen jelentős szervünk az ér legbelső rétege, melynek nem megfelelő működése esetén az erek tágulékonysága csökken, könnyebben alakulnak ki meszes plakkok, megváltozik a véralvadás.

A kiserek érintettségét jelzi a vizeletben megjelenő fehérje, az albumin, melynek mennyisége tesztcsíkkal, reggeli első vizeletből albumin/kreatinin hányados meghatározásával, illetve 24 órás gyűjtött vizeletből mérhető.

Mennyi a normális érték?

Minimális mennyiségű albumin normálisan is megtalálható a vizeletben. 30-300 mg/nap közötti albuminürítés esetén microalbuminuriáról beszélünk. A szokványos vizeletvizsgálatok csak nagyobb mennyiségű fehérje kimutatására alkalmasak, a speciálisabb, erre a célra gyártott tesztcsíkos vizsgálat pozitív eredménye esetén ismétlés, illetve laboratóriumi kontroll javasolt.

Vizsgálatok kimutatták, hogy microalbuminuria esetén fokozott a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata, illetve nagyobb valószínűséggel alakul ki veseelégtelenség.

Jelenleg a mechanizmus nem teljesen tisztázott. Felmerült, hogy a cukorbetegséghez hasonlóan, magas vérnyomás esetén is a vesekárosodás korai formájáról beszélhetünk. A vesében számos érgomolyag található, melyek fala szűrőként működik: bizonyos anyagokat átereszt, másokat az érpályán belül tart.

A microalbuminuria létrejöttében az emelkedett nyomás direkt hatása jön szóba, de az is lehetséges, hogy ezek az apró erek a kelleténél áteresztőbbé válnak, így több fehérjét engednek át. Ez azonban nem csak a vesékben, hanem az egész érrendszerben jelentkező probléma, ami az érelmeszesedés folyamatának gyorsulásához vezet.

Ezzel magyarázható, hogy a microalbuminuriás betegek nagyobb eséllyel kapnak infarktust, stroke-ot, illetve alakul ki szívelégtelenségük. Azoknál a betegeknél, akiknél kóros fehérjeürítés volt detektálható, gyakran a magas vérnyomással járó egyéb célszervkárosodások is kimutathatók (pl. a szívizomzat megvastagodása, a nyaki ütőerek szűkülete). Microalbuminuria a magas vérnyomásban szenvedők akár 40 százalékában is kimutatható.

Miért van jelentősége?

Egy egyszerű teszttel meghatározható azon magas vérnyomásos betegek csoportja, akik fokozott szív-érrendszeri rizikónak vannak kitéve. Megfelelően beállított vérnyomásértékekkel, valamint bizonyos gyógyszerek alkalmazásával (pl. angiotenzin receptorblokkolók, ACE-gátlók) a fehérjeürítés csökkenthető, a szív-érrendszeri kockázat mérsékelhető.

Hogyan történik a mérés?

Az albuminürítést számos faktor befolyásolhatja, mennyisége fokozódhat a vizeletben lázas betegség, erőteljesebb fizikai munka után is. Emiatt egyetlen, random mintából kapott pozitív eredmény nem megbízható, érdemes a vizsgálatot ismételni.

Az ürítés mennyisége ráadásul a nap folyamán is változik, így a legpontosabb képet akkor kapjuk, ha 24 órás vizeletgyűjtést végzünk. Ez nagy együttműködő-készséget igényel a beteg részéről, hiszen egy adott, 24 órás időszak alatt a teljes vizelet összegyűjtésére van szükség, a vizsgálathoz meg kell adni a pontos mennyiséget.

Véletlenszerű mintáknál mérhető az albumin/kreatinin hányados - mivel a kreatinin kiválasztása többnyire állandó, a vizelet koncentráltsága viszont napközben változik, a kreatinin megbízható korrekciós faktorként használható.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.