• A tüdőgyulladás típusai és tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. Minden, amit a tüdőgyulladás tüneteiről tudni kell.

    A téma cikkei - Tüdőgyulladás


    5/1 A tüdőgyulladás típusai és tünetei
    5/2 A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai
    5/3 Amit mi is megtehetünk tüdőgyulladás esetén
    5/4 A tüdőgyulladás kezelési lehetőségei
    5/5 Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

    A tüdő gyulladását (pneumónia) leggyakrabban kórokozó (főleg vírus vagy baktérium) váltja ki, ritkábban irritáló gáz, füst, vagy allergiát okozó (allergén) por, permet (aeroszol). Tüdőgyulladás elsősorban időseknél, krónikus betegeknél, rossz körülmények között élő csecsemőknél, kisgyerekeknél, továbbá immunrendszeri betegeknél alakul ki, de fiatal, egészséges emberek is megfertőződhetnek.

    A tüdőgyulladás súlyossága az enyhétől az életet veszélyeztető állapotig változhat. A kórházakban, klinikákon kapott tüdőgyulladás különösen veszélyes lehet, mivel ezeken a helyeken fordulnak meg a legsúlyosabb betegek, és nagyobb az esélye annak, hogy a kórokozó sokféle antibiotikummal szemben védett (polirezisztens). Az Egyesült Államokban a tüdőgyulladás a hatodik leggyakoribb halálok.

    A tüdőgyulladás kezdődhet hirtelen, ekkor nagyfokú elesettség, láz, hidegrázás alakul ki. Kezdődhet fokozatosan is fáradtsággal, hőemelkedéssel, köhögéssel, például valamilyen légúti fertőzés folytatásaként. Később fulladás, köhögés (ha előtte nem volt), esetleg mellkasi fájdalom alakul ki. A fertőzés sokszor megfázás, influenza után jelentkezik, de más, a szervezetet megterhelő betegség után is kialakulhat.

    Hirdetések

    Antibiotikummal a baktérium okozta tüdőgyulladás általában jól kezelhető, az antibiotikummal szemben rezisztens törzsek, azonban fokozódó problémát jelentenek. Emiatt, illetve mert a betegség jól kezelhető formája is veszélyeztetheti az életet, hangsúlyozni kell a megelőzés fontosságát.

    A tüdőgyulladás tünetei típusok szerint

    Nagy teher
    A tüdőgyulladás lefolyása még kezelés esetén is hosszú lehet, és a tünetek teljes rendeződése heteket, sőt, hónapokat vehet igénybe. Ennek következtében a megbetegedett emberek tartósan, míg őket ápoló családtagjaik időszakosan kiesnek a munkából. A jövedelem- és a munkaidő-kiesés, valamint a kezelési költségek egyaránt megterhelik az államkasszákat. Európában a pneumoniával kapcsolatos éves kiadások becsült értéke 10,1 milliárd euro.

    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van. A mellkasi fájdalom gyakori tünet a tüdőgyulladás összes típusánál. A tüdőgyulladás tünetei mutathatnak bizonyos változatosságot. A tünetek függhetnek a háttérben álló egyéb betegségektől, illetve a panaszokat okozó fertőző ágenstől.

    Vírus okozta tüdőgyulladás: a tüdőgyulladásos esetek felét vírusok okozzák. A vírusos pneumónia influenzaszerű tünetekkel indul, vagyis

    A betegség előrehaladása során:

    • légszomj,
    • köhögés és
    • kis mennyiségű fehér köpet társulhat ezekhez. Vírusos tüdőgyulladásban nagy a másodlagos bakteriális tüdőgyulladás kialakulásának kockázata is.

    A főként gyermek- és időskorra jellemző vírusos tüdőgyulladást a legtöbb esetben RSV (respiratory syncytial), parainfluenza, influenza és adenovírus okozza.

    Gennykeltő baktérium okozta tüdőgyulladás: Sokféle baktérium okozhat tüdőgyulladást, a Streptococcus pneumoniae az a baktérium, amely a leggyakoribb tüdőgyulladás kórokozó. Bakteriális tüdőgyulladás önmagában is kialakulhat, követhet vírusos tüdőgyulladást és folyhat azzal párhuzamosan is. A tünetek nagy valószínűséggel hirtelen jelentkeznek:

    • hidegrázás,
    • magas láz,
    • izzadás,
    • légszomj,
    • mellkasi fájdalom,
    • sárgás-zöldes köpet ürítése.
    Tüdőgyulladás röntgen felvételen

    Jól körülhatárolt tüdőgyulladásos (jobb középső lebenyi) terület röntgenképe. (Forrás: Wikipédia)

    Csak a röntgen hiteles

    Biztos diagnózis csak a mellkas röntgenvizsgálata után adható, enélkül a tüdőgyulladás tényét kimondani nem lehet!

    Fontos tudni, hogy a magas kockázatú csoportba tartozók, így az idősebbek, a krónikus betegségben szenvedők és a gyenge immunrendszerű betegek enyhébb tünetekkel rendelkeznek, mint a jobb gyógyhajlamú kisebb kockázatú betegek. A tüdőgyulladásra jellemző magas láz időseknél teljesen elmaradhat.

    A bakteriális tüdőgyulladás, általában az egyik oldali tüdő egy lebenyére (lobus) korlátozódik, ezt lobáris pneumóniának nevezik. Amennyiben a bakteriális tüdőgyulladás egy lebenynél nagyobb kiterjedésű, a beteg nagy veszélynek van kitéve.

    Mikoplazma okozta tüdőgyulladás: ez a kórokozó egy speciális baktériumtípushoz tartozik (csak sejten belül tudnak tartósan életben maradni), ezért az általa okozott tüdőgyulladást elkülönítik a gennykeltő baktériumok okozta bakteriális tüdőgyulladástól. A vírusos pneumóniához hasonló (influenzaszerű) tüneteket hoz létre, bár ezek lassabban alakulnak ki. Lehet, hogy a beteg nem is veszi észre, hogy tüdőgyulladása van. A mikoplazmás pneumónia nagyon fertőző, ezért gyakori iskolás gyerekek és fiatal felnőttek körében. Jól reagál a megfelelő antibiotikumokra, a folyamatos száraz köhögés, azonban emellett is heteken keresztül fennállhat, és a lábadozás alatt a beteg gyengének érezheti magát.

    Mennyi a gyógyulási idő?


    Gyakori kérdések Egy hete fekszem itthon tüdőgyulladással. Miért érzem mégis úgy, hogy visszaestem? Dr. Hangonyi Csilla válasza az Orvos válaszol rovatban

    Gomba okozta tüdőgyulladás: bizonyos gombák szintén okozhatnak tüdőgyulladást, ami szerencsére nem gyakori. A legtöbb eset nagy kockázatú egyéneknél alakul ki (krónikus légzőszervi betegség, veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapot, rosszindulatú daganat jelenléte, daganatellenes kemoterápia, szteroidkezelés, időskor, leromlott általános állapot), ilyenkor viszont nehezen kezelhető és hosszan tart. Jellemző a

    • gyengeség és a
    • bő gennyes köpetürítés.

    Pneumocystis carinii okozta tüdőgyulladás: a Pneumocystis carinii egysejtű parazita, amely nagy kockázatú egyéneken (pl. AIDS-esek, szerv-transzplantáción átesett, és emiatt legyengített immunrendszerű betegek, daganatellenes kemoterápiát, szteroidot vagy más, az immunrendszert gátló gyógyszert kapó betegek) hoz létre általában jól kezelhető tüdőgyulladást. Jellemző tünet a

    • folyamatos köhögés,
    • láz és
    • légszomj.

    A tünetek életkoronként különbözhetnek

    Csecsemőknél, időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél gyakran alattomosan, a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulladás. Az újszülöttkori tüdőgyulladás során az étvágy romlása, hőemelkedés, esetleg a testhőmérséklet csökkenése, sápadtság, és szapora szívműködés észlelhető, a baba elesett benyomást kelt.

    Az idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra. Idegrendszeri károsodások esetén gyakori a félrenyelés, amely szintén vezethet tüdőgyulladáshoz.

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
    További forrás: Budai Allergiaközpont

     

    Lapozzon! A tüdőgyulladás rizikófaktorairól itt olvashat

    Hozzászólás Önnek is van tapasztalata a tüdőgyulladásról? Ossza meg másokkal!

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Teljes élet IBS-sel? Igen!

    Jellemző Önre a hasi diszkomfort-érzés? Gyakran görcsöl, puffad és fáj a hasa? Hogyan kezelhető az IBS? (x)

    Élelmiszereink víztartalma

    Az élelmiszereink víztartalma befolyásolja szervezetünk hidratáltságát. Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik.

    Reflux betegség

    A reflux betegség nem csak kellemetlen, de veszélyes is. Milyen alvási testhelyzet ajánlott refluxos betegeknek?

    Ön hogy kezeli a stresszt?

    Nem mindegy azonban, hogy hogyan viszonyulunk a mindennapi stresszhelyzetekhez. Mit tehet saját érdekében?

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (7)
    Írta: neomi
    2013-02-06 09:44
    Es az tudogyuladas ha a tunetek..sziv ,melkhasi fajdalom,kohoges..,lapocka fajdalo..nehez legzes,enyhe emejges,gyengeseg,izomfajdalom??

    Írta: maria
    2013-01-17 11:54
    Maria vagyok kulfoldon elek szeretnem kikerni egy magyar orvos velemenyet! mar nem birom a fajdalmat kezdoleg magas laz 40,1 fok hidegrazas hurutos kohoges neha veres kopet eles szuro fajdalom a hatamba 1 het utan bementem a korhazba dec25 en ahol rogton vert vetek estudorogent csinaltak infoziot kaptam 1 tasakkal ezutan irtak fel gyogyszert amoxicilint amit 10 napig kelet szednem napi 2 szemet amit mar beszetem de a fajdlom nem mulik masak a tunetek legszomly,latasi zavar fajdalom eroseb mar az egeszhatamra kihat es a valamra is neha a bal kezem orakra elzsibad felek hugy ez nem tudogyulladas a rogen eredmenyet nem ertetem mivel nem ertek rendesen angolul kerem valaki adjon tanacsot attol tartok,hogy tudorak e mail cimem kemenczeimaria@citromail.hu kerem minnel hamarabb valaszoljanak koszonom

    Írta: Vendég
    2012-04-26 01:42
    Udv... mindenkinek nekem egy olyan problemam fordult elo hogy angliaban tartozkodom es mint tugyatok itt nehezen lehet orvoshoz jutni es 3hete kezdodot a hatam kozepen szurni es fajni es zoldes sarga valadekot kohogok fel es minden reggel ugy kelek fel hogy be akar szakadni a hatam felul es kohogok de nap 24 orajaban es fuladok ha valaki ismeri a tudogyuladast jol akkor kerlek ird meg ha ezek a tunetek ara utalnak elore is koszonom

    Írta: ildikó
    2010-12-17 19:41
    én már 3 hete benne vagyok a tüdőgyulladásba. én az elején elmentem orvoshoz a tüneteim fejfájás, láz max38,4. kaptam antibiotikumot, de hörgőgyulladásnak diagnosztizálta a háziorvosom. Miután nem igazán javultam a 4. napon visszamentem és kértem beutalót melkas röntgenre, amit nehezen kaptam meg mivel az orvos nem hitt a tgy. lehetőségében. A röntgen alapján a bal tüdőm szinte teljesen homélyba. a hét korházi kezelés után haza jöhettem egész jól éreztem magam. még egy hétig szedtem az antibiotikumot+köptetőt+gyulladáscsőkkentőt. ezt követően kontroll röntgen már csak 1,5 cm nyaláb a tüdőmön. majdem gyógyult vagyok alig köhögök még szedem a köptetőt és a gyulladáscsökkentőt. a kontroll után 2 nappal péntek hajnalban sohanem tapasztalt köhögési rohamra ébredtem szedtem volna a levegőt és nem jött, a mellkasom nyopmott. Ez lehet a befulladás, hát igazán szörnyű. hétfőn vissza megyek a tüdőosztályra, mert remélem nem leszek asztmás

    Írta: Vendég
    2010-03-15 22:09
    Köszönjük a cikket! Nagyon hasznos volt. Sok sikert a további munkájukhoz!

    Lapozzon a hozzászólások között!