• A tüdőgyulladás és tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A tizedik leggyakoribb halálhoz vezető ok még napjainkban is a tüdőgyulladás.

    A téma cikkei - Tüdőgyulladás


    5/1 A tüdőgyulladás tünetei
    5/2 A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai
    5/3 Amit mi is megtehetünk tüdőgyulladás esetén
    5/4 A tüdőgyulladás kezelési lehetőségei
    5/5 Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

    A tüdő gyulladását (pneumónia) leggyakrabban valamilyen kórokozó váltja ki, ezen belül leggyakrabban vírusos vagy bakteriális eredetű lehet. Ritkábban irritáló gáz, füst, vagy allergiát okozó por, permet, gomba is okozhat tüdőgyulladást.

    A tüdőgyulladás kezdődhet hirtelen, ekkor nagyfokú elesettség, láz, hidegrázás alakul ki. Kezdődhet fokozatosan is fáradtsággal, hőemelkedéssel, köhögéssel, például valamilyen légúti fertőzés folytatásaként. Később fulladás, köhögés (ha előtte nem volt), esetleg mellkasi fájdalom alakul ki. A fertőzés sokszor megfázás, influenza után jelentkezik, de más, a szervezetet megterhelő betegség után is kialakulhat.

    Hirdetések

    A tüdőgyulladás tünetei kórokozók szerint különböznek

    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van. A mellkasi fájdalom gyakori tünet a betegség összes típusánál. A tüdőgyulladás tünetei mutathatnak bizonyos változatosságot. A tünetek függhetnek a háttérben álló egyéb betegségektől, illetve a panaszokat okozó fertőző ágenstől.

    Vírus okozta tüdőgyulladás

    Nagy teher
    A tüdőgyulladás lefolyása még kezelés esetén is hosszú lehet, és a tünetek teljes rendeződése heteket, sőt, hónapokat vehet igénybe, a betegek negyedénél pedig megfelelő kezelés mellett is maradhat nyoma a tüdőn. A tüdőgyulladásban megbetegedők halálozási aránya hazánkban is eléri a 11 százalékot.

    A tüdőgyulladásos esetek felét vírusok okozzák. A vírusos pneumónia influenzaszerű tünetekkel indul, vagyis

    • száraz köhögés,
    • fejfájás,
    • hőemekedés vagy láz,
    • izomfájdalom és
    • fáradtság jelentkezik.

    A betegség előrehaladása során kívül légszomj, köhögés és kis mennyiségű fehér köpet társulhat a fentiekhez. Vírusos tüdőgyulladásban nagy a másodlagos bakteriális tüdőgyulladás kialakulásának (lásd lentebb) kockázata is.

    A főként gyermek- és időskorra jellemző vírusos tüdőgyulladást a legtöbb esetben RSV (respiratory syncytial), parainfluenza, influenza és adenovírus okozza.

    Baktérium okozta tüdőgyulladás

    Csak a röntgen hiteles

    Biztos diagnózis csak a mellkas röntgenvizsgálata után adható, enélkül a tüdőgyulladás tényét kimondani nem lehet!

    Sokféle baktérium okozhat tüdőgyulladást, a Streptococcus pneumoniae az a kórokozó, amely a leggyakrabban okoz megbetegedést, úgynevezett típusos tüdőgyulladást. Bakteriális tüdőgyulladás önmagában is kialakulhat, lehet a vírusos tüdőgyulladás szövődménye, és folyhat azzal párhuzamosan is. A tünetek nagy valószínűséggel hirtelen jelentkeznek:

    • hidegrázás,
    • magas láz,
    • izzadás,
    • légszomj,
    • mellkasi fájdalom,
    • sárgás-zöldes köpet ürítése.

    Fontos tudni, hogy a magas kockázatú csoportba tartozók, így az idősebbek, a krónikus betegségben szenvedők és a gyenge immunrendszerű betegek enyhébb tünetekkel rendelkeznek, mint a jobb gyógyhajlamú kisebb kockázatú betegek. A tüdőgyulladásra jellemző magas láz időseknél teljesen elmaradhat.

    A bakteriális tüdőgyulladás, általában az egyik oldali tüdő egy lebenyére (lobus) korlátozódik, ezt lobáris pneumóniának nevezik. Amennyiben a bakteriális tüdőgyulladás egy lebenynél nagyobb kiterjedésű, a beteg nagy veszélynek van kitéve.

    Tüdőgyulladás röntgen felvételen

    Jól körülhatárolt tüdőgyulladásos (jobb középső lebenyi) terület röntgenképe. (Forrás: Wikipédia)

    A bakteriális eredetű tüdőgyulladásoknak a típusos esetek mellett létezik ún. atípusos formája is. Az atípusos tüdőgyulladás lefolyását tekintve számos ponton eltérhet a fent említettektől.

    Bővebben A atípusos tüdőgyulladás tünetei, kezelése

    Mycoplasma által okozott gyulladás

    Ez a kórokozó egy speciális baktériumtípushoz tartozik (csak sejten belül tudnak tartósan életben maradni), ezért az általa okozott tüdőgyulladást elkülönítik a gennykeltő baktériumok okozta bakteriális tüdőgyulladástól. A vírusos pneumóniához hasonló (influenzaszerű) tüneteket hoz létre, bár ezek lassabban alakulnak ki. Lehet, hogy a beteg nem is veszi észre, hogy tüdőgyulladása van.

    A mikoplazmás pneumónia nagyon fertőző, ezért gyakori iskolás gyerekek és fiatal felnőttek körében. Jól reagál a megfelelő antibiotikumokra, a folyamatos száraz köhögés, azonban emellett is heteken keresztül fennállhat, és a lábadozás alatt a beteg gyengének érezheti magát. A mycoplasma fertőzés számos már szervünknél is okozhat betegséget.

    Bővebben A mycoplasma által okozott megbetegedések

    Egyébb eredetű tüdőgyulladások tünetei

    Gyakori kérdések és tévhitek
    Kiújulhat-e a tüdőgyulladás? Miért röntgeneznek meg, ha már hetek óta jól vagyok a tüdőgyulladásom után?
    Miért kell kétféle antibiotikumot szednem a tüdőgyulladásomra? vajon elegendő a lázcsillapítás és a betegség kipihenése? Kérdések és tévhitek a tüdőgyulladásról

    Gomba: Bizonyos gombák szintén okozhatnak tüdőgyulladást, ami szerencsére nem gyakori. A legtöbb eset nagy kockázatú egyéneknél alakul ki (krónikus légzőszervi betegség, veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapot, rosszindulatú daganat jelenléte, daganatellenes kemoterápia, szteroidkezelés, időskor, leromlott általános állapot), ilyenkor viszont nehezen kezelhető és hosszan tart. Jellemző a gyengeség és a bő gennyes köpetürítés.

    Parazita: a Pneumocystis carinii egysejtű parazita, amely nagy kockázatú egyéneken (pl. AIDS-esek, szerv-transzplantáción átesett, és emiatt legyengített immunrendszerű betegek, daganatellenes kemoterápiát, szteroidot vagy más, az immunrendszert gátló gyógyszert kapó betegek) hoz létre általában jól kezelhető tüdőgyulladást. Jellemző tünet a folyamatos köhögés, láz és légszomj.

    Tüdőgyulladás láz nélkül

    Az atípusos tüdőgyulladás nem jár magas lázzal, többnyire csak hőemelkedés fordul elő, a köhögés viszont jellemző tünet. Idős korban kórokozótól függetlenül is gyakran láz nélkül zajlik a tüdőgyulladás, azonban könnyen súlyos állapotba kerülhet a beteg. Jellemzően eszméletvesztés, légzési vagy keringési elégtelenség is előfordulhat sürgős beavatkozást igénylő folyamatként, amelynek hátterében a tüdőgyulladás áll.

    A tünetek életkoronként különbözhetnek

    Csecsemőknél, időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél gyakran alattomosan, a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulladás. Az újszülöttkori tüdőgyulladás során az étvágy romlása, hőemelkedés, esetleg a testhőmérséklet csökkenése, sápadtság, és szapora szívműködés észlelhető, a baba elesett benyomást kelt.

    Az idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra. Idegrendszeri károsodások esetén gyakori a félrenyelés, amely szintén vezethet tüdőgyulladáshoz.

    Mennyire veszélyes a tüdőgyulladás?

    Mennyi a gyógyulási idő?


    Gyakori kérdések Egy hete fekszem itthon tüdőgyulladással. Miért érzem mégis úgy, hogy visszaestem? Dr. Hangonyi Csilla válasza az Orvos válaszol rovatban

    A tüdőgyulladás súlyossága az enyhétől az életet veszélyeztető állapotig változhat. A kórházakban, klinikákon kapott tüdőgyulladás különösen veszélyes lehet, mivel ezeken a helyeken fordulnak meg a legsúlyosabb betegek, és nagyobb az esélye annak, hogy a kórokozó sokféle antibiotikummal szemben védett (polirezisztens). Az Egyesült Államokban a tüdőgyulladás a hatodik leggyakoribb halálok.

    A betegség elsősorban időseknél, krónikus betegeknél, rossz körülmények között élő csecsemőknél, kisgyerekeknél, továbbá immunrendszeri betegeknél alakul ki, de fiatal, egészséges emberek is megfertőződhetnek.

    Antibiotikummal a baktérium okozta tüdőgyulladás általában jól kezelhető, az antibiotikummal szemben rezisztens törzsek, azonban fokozódó problémát jelentenek. Emiatt, illetve mert a betegség jól kezelhető formája is veszélyeztetheti az életet, hangsúlyozni kell a megelőzés fontosságát.

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
    További forrás: Budai Allergiaközpont

     

    Lapozzon! A tüdőgyulladás rizikófaktorairól itt olvashat

    Lapozzon! Amit mi is megtehetünk tüdőgyulladás esetén

    Hozzászólás Önnek is van tapasztalata a tüdőgyulladásról? Ossza meg másokkal!

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • A Hodgkin-limfóma

    A Hodgkin-limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos burjánzása. Melyek a betegség fő tünetei?

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás mögött

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni.

    A farkasvakság egyik fő oka

    A panasz fő oka az A-vitamin hiánya mellet a retinitis pigmentosa nevű betegség lehet. Milyen betegség a retinitis pigmentosa?

    Egységes csomagolást kapnak a cigaretták

    A dohánytermékek egységes csomagolása a kereslet csökkentése, életek megmentése érdekében.

   •  

    Hozzászólások (8)
    Írta: Potese
    Két hét alatt kétszer vittem el a gyerekorvoshoz a kisfiamat aki nem hallott semmi zörejt a tüdejéből. Azt mondta, semmi baja a gyereknek, és tényleg nem voltak tünetei, az időnként jelentkező enyhe hőemelkedésen kívül (37.5 felett haza kell küldeni a kicsiket a bölcsiből, ezért mentünk orvoshoz) Végül mellkasröntgenre küldte az orvos, ott derült csak ki hogy ez tüdőgyulladás! Ennyire alattomos tud lenni ez a betegség kisgyereknél :( Szerencsére két hét alatt tökéletesen rendebejöttünk.

    Írta: neomi
    Es az tudogyuladas ha a tunetek..sziv ,melkhasi fajdalom,kohoges..,lapocka fajdalo..nehez legzes,enyhe emejges,gyengeseg,izomfajdalom??

    Írta: maria
    Maria vagyok kulfoldon elek szeretnem kikerni egy magyar orvos velemenyet! mar nem birom a fajdalmat kezdoleg magas laz 40,1 fok hidegrazas hurutos kohoges neha veres kopet eles szuro fajdalom a hatamba 1 het utan bementem a korhazba dec25 en ahol rogton vert vetek estudorogent csinaltak infoziot kaptam 1 tasakkal ezutan irtak fel gyogyszert amoxicilint amit 10 napig kelet szednem napi 2 szemet amit mar beszetem de a fajdlom nem mulik masak a tunetek legszomly,latasi zavar fajdalom eroseb mar az egeszhatamra kihat es a valamra is neha a bal kezem orakra elzsibad felek hugy ez nem tudogyulladas a rogen eredmenyet nem ertetem mivel nem ertek rendesen angolul kerem valaki adjon tanacsot attol tartok,hogy tudorak e mail cimem [email protected] kerem minnel hamarabb valaszoljanak koszonom

    Lapozzon a hozzászólások között!