• Atípusos tüdőgyulladás

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Az ősztől tavaszig terjedő időszakban közismerten megnövekszik a légúti fertőzések száma. Ezen belül is (akár szövődményként) jóval többször fordulnak elő tüdőgyulladásos esetek. Azt azonban lehet, hogy kevesebben tudják, hogy a közösségbe járó gyermekek körében az úgynevezett atípusos tüdőgyulladás az egyik legjellemzőbb tüdőgyulladási forma.

    A betegség elnevezésében szereplő “atípusos” jelző sok szempontból indokolható, hisz ez a fajta tüdőgyulladás nem a megszokott, “elvárható” tünetekkel zajlik, kialakulása alattomosabban jelentkezik.

    Az atípusos tüdőgyulladás tünetei

    A legmarkánsabb tünete a kínzó, száraz köhögés, a láz is gyakran az alacsonyabb tartományokban van, nem ritka, hogy csak hőemelkedése van a gyermeknek. Habár az általános állapot kevésbé rossz, mint más tüdőgyulladásoknál, de a gyermek első pillantásra beteg benyomását kelti, fáradékonyabb, erőtlenebb.

    Hirdetés

    Gyakran felső légúti fertőzésre jellemző tünetekkel jelentkeznek vizsgálatra ezekkel a gyermekekkel (láz, torokfájás, száraz köhögés), és csak az állandósuló, nem javuló panaszok miatt végzett ismételt vizsgálat során észlelt jellegzetes zörejek vagy az elkészített röntgenfelvétel igazolja a tüdőgyulladást az orvos számára is.

    A tüdő hallgatózási lelete akár negatív is lehet

    A betegségre jellemző röntgeneltérés is lehet atípusos (kevésbé markáns röntgenárnyék a gennykeltők okozta gyulladáshoz képest, foltos jellegű árnyékok a röntgenképen). A vérvizsgálat során tapasztalt gyulladásos reakció is enyhébb, kevésbé kifejezett, mint más, gennykeltő baktériumok okozta tüdőgyulladás esetén, szintén indokolva az atípusos jelzőt.

    Kereső Leletértelmező - Laborértékek

    Maguk a kórokozók is „atípusosak”, felépítésüket tekintve a vírusok és baktériumok közé sorolandók (Chlamydiák, Mycoplasmák). Az általuk okozott tünetek inkább a vírusfertőzésekéhez állnak közelebb, de szerencsére érzékenyek bizonyos típusú antibiotikumokra, amit a kezelés során ki is használunk (ún. makrolid antibiotikumok az elsőként választandó gyógyszerek).

    Közösségekben 3-4 évente kifejezett járványos jelleget ölthet az atípusos tüdőgyulladás a fent jelzett időszakban, és sokszor látható, hogy a betegség a családtagokon (testvéreken, szülőkön, nagyszülőkön) is megjelenik.

    A kezelésről

    A betegség a megfelelő és kellő ideig (legalább két hétig) alkalmazott antibiotikum szedése mellett az esetek többségében otthoni körülmények között is gyógyítható. Fontos az ágynyugalom, a megnövekedett folyadékszükséglet kielégítése, a szükség szerinti lázcsillapítás és váladékoldás, valamint az előírt gyakoriságú orvosi kontroll. A nem megfelelő dózisban és ideig alkalmazott kezelés után nemcsak a szövődmények gyakorisága növekszik, hanem hosszantartó (több hét!), kínzó köhögés maradhat vissza, vagy asztmatikus tünetek is kialakulhatnak.

    Fontos, hogy ilyen esetekben a gyermekeket csak a teljes gyógyulást követően, fokozatosan emelt fizikai terhelés mellett engedjük vissza a közösségbe!

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Dr. Kovács Tibor, orvosigazgató
    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    svabhegy.eu

    Legutóbb frissült: 2016.12.01 18:44
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az éjszakai köhögés okai és kezelése

    A beteg és a hálótárs számára egyaránt zavaró, ha álmából rendszeresen kellemetlen köhögésre ébred. Az éjszaka folyamán jelentkező köhögés kiváltó okairól és kezeléséről dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász nyilatkozott.

    Pszichogén köhögés - Valóban létezik?

    Nemcsak a holisztikus medicina, hanem a nyugati típusú orvoslás is igyekszik a beteget egységként, pszichéjével együtt gyógyítani. Ez természetesen nem mindig egyszerű, nem utolsósorban azért, mert a betegek - különösen manuális szakmákban - nem pszichoterápiás javaslatért fordulnak orvoshoz az organikusnak gondolt tüneteikkel.

    Hogyan hatnak a köptetők?

    A köhögés olyan reflexes folyamat, melynek célja, hogy a légutakba jutó idegen anyagokat, és a feleslegben termelt váladékot eltávolítsa onnan. Bizonyos gyulladásos betegségek esetén, mikor túl sok vagy túl sűrű váladék termelődik, szükség van gyógyszerek alkalmazására, melyek megkönnyítik a váladék eltávozását.

    Mellhártyagyulladás - Ha minden lélegzetvétel fáj

    A be- és kilégzés alapvető életfunkció, naponta több ezerszer veszünk levegőt, de ezt észre sem vesszük, amíg a tüdő egészségesen működik: kitágul, megtelik friss levegővel, majd kipréseli az elhasznált levegőt. Ha ez a folyamat fájdalmassá válik, annak orvosi kivizsgálást igénylő, komoly oka van.

    Mit jelent a tüdőinfiltrátum megjelenése?

    Az infiltrátum latin szó, melyet az orvosi nyelvben gyakran használnak, szó szerinti jelentése: beszűrődés. A tüdőgyógyászat területén egy speciális mellkasröntgen-eltérést jelent, amit különböző betegségek, de döntő többségében tüdőgyulladás okozhat.

    Legionella - A légiós baktérium

    Megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba. Mi mindent érdemes tudni a legionellózisról?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.