• Dr. Hangonyi Csilla

        tüdőgyógyász, allergológus Szeretnék kérdezni tőle

        771

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        tüdőgyógyász, allergológus

        Bemutatkozás:



        • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


        • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


        • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


        • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


        • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.



        Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A reggelente jelentkező köhögés a tüdőben lerakódott szennyeződések kiürülését célozza. Ez természetes jelenség. A véres köpet oka lehet egyszerű megfázás, hörghurut is, de erőltetett köhögésnél egy kis hajszálér megpattanhat és enyhén véres váladék jelentkezhet. A tüdőrák miatt kialakuló vérzés rendszeresen és egyre nagyobb mennyiségben jelentkezik. Változatlanul azt gondolom,Önnek nincs tüdőrákja. Üdvözlettel:
        Kedves Zoltán! Először is nyugodjon meg, panaszai nem utalnak tüdőrákra. Elolvasva levelét, néhány kérdés megfogalmazódott bennem: szed-e a gyanított reflux betegségre gyógyszert, van-e légúti allergiája,milyen környezetben él, dolgozik (klíma, poros, szennyezett levegő , passzív dohányzás stb)történt-e vérvétel, laboratórium vizsgálatok? Azt javaslom, keressen fel egy tüdőgyógyász-allergológus szakorvost, biztosan van megoldás a panaszaira. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A hisztamin intoleranciát háromféleképpen lehet kezelni. Antihisztamin tablettával, DAO enzim pótlásával ( ezek vény nélkül beszerezhető készítmények) illetve szigorú diétával. Mivel kivizsgálása már megtörtént, azt javaslom, dietetikus segítségét kérje. Orvosi segítséget ,az étel intoleranciával foglalkozó belgyógyász, gastroenterológus, allergológus kollégáktól kaphat. Azt javaslom, az interneten célzottan keressen rá a megfelelő rendelésekre. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Leírása és életkora alapján nem merül fel a COPD gyanúja. Köhögését, vélhetően a dohányzás, és a levegővel belélegzett káros anyagok okozzák. A tüdő saját tisztulási mechanizmusának része. Ne dohányozzon, próbáljon meg rendszeresen mozogni a szabad levegőn. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Allergológiai centrumot keressen fel. Üdvözlettel:
        Kedves Dzsenifer! A CT-n leírt kis gócok általában régi folyamatok maradványai. Ezek az apró elváltozások a hagyományos röntgen felvételeken nem láthatók. Elsősorban nem daganatra jellemző a kép, további kontroll, és megfigyelés szükséges. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Mivel az elváltozás nem kiterjedt,de felmerül rosszindulatú folyamat gyanúja, a műtét mindenképpen szükséges, de néhány hét légzésjavító kezelés nem jelent kockázatot. Sokkal nagyobb probléma, ha a beteg légzése rossz, mert az veszélyezteti a műtét sikerét, és a felgyógyulást. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Az antihisztaminok általában nem okoznak vérnyomás csökkenést. Bármelyik vény nélkül kapható szert nyugodtan kipróbálhatja. Üdvözlettel:
        Kedves Zsolt! Remélem, már teljesen panaszmentes, a mellkas rtg. lelet egy hörghurutnak megfelelő kép.Az acut coronaria szindróma kizárása, azt jelenti, hogy panaszai háterében szívbetegség, esetleges infarktus nincs. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Ugyan a panaszait nem írta meg, ami miatt mellkas röntgen készült, de a lelet alapján a vizsgáló orvos tüdőgyulladásnak tartja a látott képet. Antibiotikus kezelés után kontroll szükséges. Üdvözlettel:
        Kedves Judit! Ezek a vizsgálatok biztonsággal kizárják a tüdőrákot. A fájdalom mozgásszervi eredetű lehet,gerinc problémái miatt gyógytornát javaslok. A köhögés,és színtelen váladék felköhögése allergiás eredetű lehet, de okozhatja dohányzás, ill. szennyezett levegő. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A mellkas röntgen felvételen gyakran látszanak kis, bizonytalan árnyékok, melyekről nem lehet megmondani, hogy kórosak-e vagy sem, lehet, hogy csak több képlet egymásra vetülése. Ebben az esetben is erről van szó. A mellkas CT biztosabb lépet ad, mindenképpen javasolt elvégezni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A tüdőben látható kisméretű gócok gyakran gyulladás következményei, de sokféle szisztémás betegség tüdőbeli megnyilvánulása is lehet. Sajnos a klinikai kép, és egyéb vizsgálati leletek hiányában nem tudunk biztosat mondani. Amennyiben a gócok száma és mérete növekszik, mintavétel szükséges szövettani vizsgálatra. Üdvözlettel:
        Kedves Rea! A felsoroltak közül bármelyik gyógyszer okozhat allergiás kiütést, az is, amit már régebb óta szed. Lehet, hogy a többféle gyógyszer együtt szedése okozta a bajt. Mindenképpen figyelje meg, hogy ha csak a szokásos gyógyszereit szedi, jelentkeznek-e kiütések. Ha nem akkor az Algopyrin, vagy az érzéstelenítő okozhatta. Gyógyszerallergia vizsgálatot allergológiai centrumokban, ill.a Bőrgyógyászati klinikán végeznek. Érdemes konzultálni ottani szakorvossal. Üdvözlettel:
        Kedves Mária! A mellkas átvilágítás annyiban ad több információt a mellkas röntgen felvételnél, hogy a tüdőt, szivet ,mozgásban látjuk. Így meg lehet különböztetni a pulzáló ereket a nyirokcsomóktól, elforgatás során be lehet látni a szív mögé, és sok kisebb "gyanús " eltérést pontosabban meg tudunk ítélni. Ha átvilágítással nem találtak kóros eltérést, akkor nyugodjon meg, de mivel a dohányzás komoly rizikó tényező, mindenképpen próbáljon meg leszokni, és járjon rendszeresen tüdőszűrésre. Aszthmája miatt is rendszeres 6 havonkénti kontroll szükséges. Üdvözlettel: