• Dr. Hangonyi Csilla

    tüdőgyógyász, allergológus Szeretnék kérdezni tőle

    813

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    tüdőgyógyász, allergológus

    Bemutatkozás:    • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


    • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


    • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


    • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


    • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.    Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Terhesség alatt az antihisztaminok nem ajánlottak. Ha olyan elviselhetetlenek az allergiás tünetek, a loratadin hatóanyagú a választandó szer. Aszthmáját viszont nagyon fontos kezelni, nem szabad megvárni, hogy befulladjon. Ennek érdekében a Budesonidot 2x1 adagban naponta használja Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A leletben leírt elváltozások nem egyértelműen kórosak. Az apró gócok, kötegek inkább régi gyulladás maradványai lehetnek, de mivel a jelenlegi kicsiny voltuk miatt ennél többet nem lehet róluk mondani, rendszeresen ellenőrizni kell. A 10-15 mm-es nyirokcsomók, ugyancsak a normál-kóros határon vannak. Dohányzás, gyulladás is okozhat ilyen elváltozást, ezt is ellenőrizni kell a későbbiekben. Nem ismerem a korábbi tüdő betegségeit, dohányzásáról sem írt, illetve arról sem, hogy milyen panaszok miatt került sor a CT vizsgálatra? Amennyiben nem dohányos, nincs jelenleg panasza, vagy egyéb tünete, akkor nagyon nem kell aggódnia, de a rendszeres kontrollt ne hagyja ki! Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Kérem, csatolja , vagy írja le a lelet szövegét! Üdvözlettel:
    Kedves Zoltán! Háziorvosának igaza van, a mellkas röntgen szerint valóban nincs tüdőbetegsége. A leírt pleura callus( a mellhártya megvastagodása, egy régebbi gyulladás következménye. Jelenleg egyéb kórosat nem írnak le. Az emphysemás bullák lehetnek dohányzás, vagy egyéb károsodás következményei, ami önmagában kezelést nem igényel. Fájdalma mozgásszervi eredetű, vagy okozhatja reflux betegség is. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Panaszai biztosan nem tüdőbetegségre utalnak, hanem mozgásszervi eredetűek. Segíthet a masszázs, esetleg próbáljon meg átmenetileg más mozgásformát végezni. Ha panaszai nem szűnnek, kérjen segítséget rheumatológustól. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A furcsának tűnő hang önmagában ugyan nem indokol tüdőgyógyászati vizsgálatot, de a meglévő és nem kezelt allergia, a korábbi dohányzás, valamint a felköhögött váladék miatt javaslom, hogy kérjen tüdőgyógyászati vizsgálatot. Az allergiás betegségeket kezelni kell, illetve ki kell zárni egy kialakuló aszthma lehetőségét. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Nyugodjon meg, nincs tüdőrákja! Valószínűleg egy régebben lezajlott mellhártya, vagy tüdőgyulladás maradvány elváltozásai észlelhetők. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Sajnos a lelet szövegét nem mellékelte, így nem tudok kérdésére válaszolni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Az Alvesco mellett, igen ritkák a mellékhatások, valóban elvileg nem okoz gombás fertőzést. A refluxot sem lehet a gyógyszer hatásával magyarázni. Viszont sokféle aszthma ellenes gyógyszer van, amit meg lehet próbálni, hátha azok nem okoznak panaszt. A diagnózist illetően kérdezze meg tüdőgyógyászát. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Tünetek, panaszok,nélkül ez a lelet nem értékelhető pontosan.A légzésfunkciós értékek függnek a vizsgálat helyes kivitelezésétől, a páciens aktuális fizikai állapotától, fáradtságától, magas vérnyomás, testsúly, szívbetegség is befolyásolja az eredményt. Ezek az értékek nem jelentenek feltétlenül kóros állapotot, betegséget. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Az eddigi leletek alapján, még nem biztos a feltételezett diagnózis. Szövettani vizsgálatra, mintavétel lenne a következő, ami alapján biztosat lehetne tudni. Mindenesetre, a szoros kontroll mindenképpen szükséges. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Panaszai valóban elsősorban aszthmára utalnak,de lehet még reflux betegség, vagy fül-orr gégészeti elváltozás,dohányzás, de gyógyszer mellékhatás is a háttérben. Az aszthma elleni gyógyszereket folyamatosan, és rendszeresen kell használni, csak akkor hatásosak! Amennyiben valóban a javaslat szerint használta a belégzőszereket és még mindig panaszos, érdemes gégészeti és gastroenterológiai vizsgálatot kérni, ha ezek is eredménytelenek,mellkas CT , illetve hörgőtükrözés szóba jön. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Köhögése lehet egy légúti vírus fertőzés következménye, de allergia sem kizárt, főleg a munkahelyén lévő valamilyen allergénre. A hőemelkedés, torokfájdalom, mandula duzzanat újabb kórokozó jelenlétét jelzi. A Reviflut belégzőszert és a Lordestint használja tovább rendszeresen, a Cataflámot nem javaslom rendszeres szedésre, csak ha fájdalma van. Ha a torok, mandula duzzanata nem szűnik, fül-orr-gégészeten nézesse meg, mert lehet, hogy antibiotikus kezelés szükséges. Nézzen körül munkahelyén, mi okozhat allergiás tüneteket. Amennyiben nem allergiás eredetű a köhögése, hanem egy korábbi vírusfertőzés után kialakuló hörgő hyperreaktivitás okozza, fokozatosan meg fog szűnni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Sajnos a leírás alapján nem lehet pontosat mondani, lehet, egy jelenleg zajló, vagy lezajlott gyulladás jele, dohányzás, magas vérnyomás is okozhat hasonló képet. Fontos ilyenkor a korábbi felvételekkel történő összehasonlítás, illetve a beteg tünetei, és fizikális vizsgálati leletének ismerete. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Nyáron, a készítményt ajánlatos hűvösebb szobában, kamrában, vagy hűtőtáskában tartani. Természetesen , az extrém melegben, ha nincs más megoldás 8-1 fok körüli hőmérsékleten hűtőben is tartható. Üdvözlettel: