• Dr. Hangonyi Csilla

        tüdőgyógyász, allergológus Szeretnék kérdezni tőle

        801

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        tüdőgyógyász, allergológus

        Bemutatkozás:



        • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


        • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


        • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


        • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


        • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.



        Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Köhögése lehet egy légúti vírus fertőzés következménye, de allergia sem kizárt, főleg a munkahelyén lévő valamilyen allergénre. A hőemelkedés, torokfájdalom, mandula duzzanat újabb kórokozó jelenlétét jelzi. A Reviflut belégzőszert és a Lordestint használja tovább rendszeresen, a Cataflámot nem javaslom rendszeres szedésre, csak ha fájdalma van. Ha a torok, mandula duzzanata nem szűnik, fül-orr-gégészeten nézesse meg, mert lehet, hogy antibiotikus kezelés szükséges. Nézzen körül munkahelyén, mi okozhat allergiás tüneteket. Amennyiben nem allergiás eredetű a köhögése, hanem egy korábbi vírusfertőzés után kialakuló hörgő hyperreaktivitás okozza, fokozatosan meg fog szűnni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Sajnos a leírás alapján nem lehet pontosat mondani, lehet, egy jelenleg zajló, vagy lezajlott gyulladás jele, dohányzás, magas vérnyomás is okozhat hasonló képet. Fontos ilyenkor a korábbi felvételekkel történő összehasonlítás, illetve a beteg tünetei, és fizikális vizsgálati leletének ismerete. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Nyáron, a készítményt ajánlatos hűvösebb szobában, kamrában, vagy hűtőtáskában tartani. Természetesen , az extrém melegben, ha nincs más megoldás 8-1 fok körüli hőmérsékleten hűtőben is tartható. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A mellkas röntgen leírás szerint tüdőgyulladása gyógyult. A gyengeség, fáradékonyság természetes dolog egy tüdőgyulladás után. Pihenjen sokat, táplálkozzon egészségesen, ha tud töltsön sok időt a jó levegőn, és ha dohányos, sürgősen hagyja abba a dohányzást! Fokozatosan teljesen rendbe fog jönni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A köhögéskor jelentkező zöldes váladék baktérium fertőzésre utal. Antibiotikum szükséges, melyet háziorvosa tud írni Önnek. Amennyiben köhögése azután sem múlik, forduljon tüdőgyógyászhoz. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Gyógyszer mellékhatás jelentkezhet az alkalmazás során bármikor. A tünetek, amiket észlelt , más okból is előfordulhatnak. ( baktérium, vírusfertőzés, egyéb allergia) Antihisztamin tablettával enyhíthet panaszain. Azt javaslom, kis időre hagyja el az Alvescot,ha elmúlnak a tünetek beszélje meg orvosával, egy gyógyszerváltás lehetősségét. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Ugyan nem tudom , hogy a gázálarc pontosan milyen anyagokból készül, de mivel emberek rendszeresen használták hosszú ideig, nem valószínű, hogy egészség károsító lenne. A fémes íz nyilván a régi fém alkatrészek miatt érezhető. Mivel egy ilyen álarcban nehezebben kap levegőt, vélhetően a túl gyakori légvétel okozhatta rosszullétét. Ne aggódjon, semmi maradandó károsodást nem szenvedett. Pihenjen, nyugodjon meg, és sétáljon egyet a jó levegőn. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Szerteágazó panaszait és tünteit többféle betegség együttes előfordulása okozza. Góckutatás szükséges lenne. Probiotikum szedését javaslom. A Hisztamin intolerancia leletét sajnos nem tudom értékelni, mert nem ismerem a labor referencia értékeit, és intolerancia vizsgálatokkal nem foglalkozom. A vizsgálatot végző szakembertől kérjen erre vonatkozó tanácsot. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A mellkas röntgen alapján, daganatra utaló eltérés nincs. Panaszait hörghurut okozhatja, de nem kizárt, hogy krónikus bronchitise (COPD) is kialakult. Légzésfunkciós vizsgálat szükséges ennek megállapításához. Mindenképpen jó, ha leszokik a dohányzásról! Amennyiben a véres köpet többször előfordul, részletesebb tüdőgyógyászati kivizsgálás ( mellkas CT, hörgőtükrözés)javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Az oxigén szint pszichés okok miatt nem csökken le. Az ok véleményem szerint a vérszegénység, aminek okát mindenféleképpen ki kell vizsgálni. Nehézlégzése hátterében lehet a megnövekedett pulzusszám is. Üdvözlettel:
        Kedves Adrienn! Terhesség idején általában nem javasoljuk az antihisztaminok szedését. Viszont ha a panaszok súlyosak, akkor az egyik legrégebb óta használt készítményt a Claritine ( loratadin) tablettát szedheti orvosi felügyelet mellett. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Panaszai tipikusak , allergiás aszthmára. Egyetértek tüdőgyógyászával abban, hogy tünetei miatt tovább kell lépni a kezelésében. Megelőző terápia szükséges, ami aszthma esetében a szteroid tartamú belégzőszer. Ezek korszerűek, minimális dózisban teljesen meg tudják szüntetni a nehézlégzést, köhögést. Mellékhatásoktól ezekkel a gyógyszerekkel nem kell tartani.Az úgynevezett inhalatív steroidokat nem csak súlyos esetben, hanem enyhe aszthmában is alkalmazni kell. Az orrspray helyett lehet másik hatóanyagút kapni, ezt is beszélje meg orvosával. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Panaszai aszthmára jellemzőek, azt javaslom, kérjen ismételt tüdőgyógyászati vizsgálatot. Légzésfunkció, allergia vizsgálat szükséges. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Jó lenne tudni az allergia vizsgálatok típusát, és eredményét ( Prick teszt, Specifikus IgE) , hiszen a panaszokat a valódi ételallergián kívül okozhatja keresztallergia ( pollenallergiások között elég gyakori jelenség). Egyéb gyomor-bélrendszeri betegség, ételintolerancia, góc is lehet a háttérben.A pontos okok felderítése komplex feladat. Allergológián kívül, gastroenterológiai kivizsgálást javaslok. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A CT alapján természetesen a rosszindulatú daganaton kívül egyéb betegség is szóba jön. A biztosat citológiai mintavétel után lehet mondani. Mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. Üdvözlettel: