• Dr. Hangonyi Csilla

    tüdőgyógyász, allergológus Szeretnék kérdezni tőle

    818

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    tüdőgyógyász, allergológus

    Bemutatkozás:    • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


    • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


    • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


    • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


    • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.    Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! Ez valóban egy negatív mellkasi lelet. A CT vizsgálatnak az az előnye a többi röntgen vizsgálathoz képest, hogy 2-3 milliméteres elváltozásokat is lát. Ilyenkor régi, akár gyerekkori gyulladások nyomai is láthatóak. Az Ön esetében is erről van szó. Egy pici maradvány elváltozást írtak le, aminek nincs jelentősége. Ha mégis aggódik, néhány hónap múlva le lehet kontrollálni, hogy nem változott-e a mérete. Üdvözlettel:
    Kedves Péter! Kétségtelen, hogy az aszthmás betegek állapotát a pszichés tényezők nagyban befolyásolják,ennek megfelelően természetesen javulhat a légzése, de a diagnózis felállításában a tüdőgyógyász szakorvos véleménye a döntő. Az enyhe aszthmát gyakran nehéz diagnosztizálni, de a beállított terápia mellett végzett kontroll légzésfunkciós vizsgálatok, a panaszok csökkenése, a fizikai terhelhetőség javulása igazolni tudják a diagnózis helyességét. Az aszthmás betegek esetében is igyekszünk a legkisebb hatékony gyógyszer adagot beállítani, ami a rendszeres kontroll vizsgálatok során történik. Azt javaslom, hogy semmiképpen ne hagyja el aszthma gyógyszerét, és minden kétségét beszélje meg tüdőgyógyászával. Üdvözlettel:
    Kedves István! A 6 doboz antibiotikum szedése, egyáltalán nem indokolt, főleg, ha a mellkas röntgen felvételen nincs eltérés.Azt nem tudom, dohányzik-e, de panaszai hátterében COPD nevű, krónikus hörgő gyulladás is állhat.Azt javaslom, ha nehézlégzése ilyen súlyos, kérjen háziorvosától sürgősségi beutalót a tüdőgyógyászatra, és próbáljon meg hamarabb segítséget kérni a tüdőgondozóban. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A méh, vagy darázscsípés allergia bármikor kialakulhat. Ha rendszeresen foglalkozik méhekkel, érdemes allergia vizsgálatot végeztetnie, mert ha valóban allergiás a méh méregre, deszenzibilizáló kezeléssel megszüntethető az allergia. Ha aggódik, egy esetleges anafilaxia ( súlyos életveszélyes allergiás reakció) kialakulása miatt, Anapen, vagy Epipen nevű injekciót írathat fel, ami úgy van kialakítva, hogy bárki be tudja adni magának. Egyébként a kiterjedt helyi reakciók esetén antihisztamin tablettát érdemes néhány napig szedni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Panaszai elsősorban aszthmára, vagy krónikus bronchitisre utalnak.Azt nem írta meg, hogy dohányzik-e, mert a dohányzás erős légúti irritáló tényező! A légzésfunkció normál volta, és az allergia teszt negativitása nem zárja ki az aszthmát. Azt javaslom, kérjen kontroll vizsgálatot tüdőgyógyásztól. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Terhesség alatt az antihisztaminok nem ajánlottak. Ha olyan elviselhetetlenek az allergiás tünetek, a loratadin hatóanyagú a választandó szer. Aszthmáját viszont nagyon fontos kezelni, nem szabad megvárni, hogy befulladjon. Ennek érdekében a Budesonidot 2x1 adagban naponta használja Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A leletben leírt elváltozások nem egyértelműen kórosak. Az apró gócok, kötegek inkább régi gyulladás maradványai lehetnek, de mivel a jelenlegi kicsiny voltuk miatt ennél többet nem lehet róluk mondani, rendszeresen ellenőrizni kell. A 10-15 mm-es nyirokcsomók, ugyancsak a normál-kóros határon vannak. Dohányzás, gyulladás is okozhat ilyen elváltozást, ezt is ellenőrizni kell a későbbiekben. Nem ismerem a korábbi tüdő betegségeit, dohányzásáról sem írt, illetve arról sem, hogy milyen panaszok miatt került sor a CT vizsgálatra? Amennyiben nem dohányos, nincs jelenleg panasza, vagy egyéb tünete, akkor nagyon nem kell aggódnia, de a rendszeres kontrollt ne hagyja ki! Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Kérem, csatolja , vagy írja le a lelet szövegét! Üdvözlettel:
    Kedves Zoltán! Háziorvosának igaza van, a mellkas röntgen szerint valóban nincs tüdőbetegsége. A leírt pleura callus( a mellhártya megvastagodása, egy régebbi gyulladás következménye. Jelenleg egyéb kórosat nem írnak le. Az emphysemás bullák lehetnek dohányzás, vagy egyéb károsodás következményei, ami önmagában kezelést nem igényel. Fájdalma mozgásszervi eredetű, vagy okozhatja reflux betegség is. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Panaszai biztosan nem tüdőbetegségre utalnak, hanem mozgásszervi eredetűek. Segíthet a masszázs, esetleg próbáljon meg átmenetileg más mozgásformát végezni. Ha panaszai nem szűnnek, kérjen segítséget rheumatológustól. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! A furcsának tűnő hang önmagában ugyan nem indokol tüdőgyógyászati vizsgálatot, de a meglévő és nem kezelt allergia, a korábbi dohányzás, valamint a felköhögött váladék miatt javaslom, hogy kérjen tüdőgyógyászati vizsgálatot. Az allergiás betegségeket kezelni kell, illetve ki kell zárni egy kialakuló aszthma lehetőségét. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Nyugodjon meg, nincs tüdőrákja! Valószínűleg egy régebben lezajlott mellhártya, vagy tüdőgyulladás maradvány elváltozásai észlelhetők. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Sajnos a lelet szövegét nem mellékelte, így nem tudok kérdésére válaszolni. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Az Alvesco mellett, igen ritkák a mellékhatások, valóban elvileg nem okoz gombás fertőzést. A refluxot sem lehet a gyógyszer hatásával magyarázni. Viszont sokféle aszthma ellenes gyógyszer van, amit meg lehet próbálni, hátha azok nem okoznak panaszt. A diagnózist illetően kérdezze meg tüdőgyógyászát. Üdvözlettel:
    Kedves Kérdező! Tünetek, panaszok,nélkül ez a lelet nem értékelhető pontosan.A légzésfunkciós értékek függnek a vizsgálat helyes kivitelezésétől, a páciens aktuális fizikai állapotától, fáradtságától, magas vérnyomás, testsúly, szívbetegség is befolyásolja az eredményt. Ezek az értékek nem jelentenek feltétlenül kóros állapotot, betegséget. Üdvözlettel: