• A hasi fájdalom sok betegség tünete lehet

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hasi fájdalom okát sokszor nehéz megállapítani, mivel több kiváltó ok is állhat a háttérben. Szerencsére a legtöbb hasi fájdalom nem súlyos, ám vannak olyan esetek, amikor mihamarabb orvoshoz kell fordulni.(x)

    Ha a családunkban előfordult már olyan betegség (például epekő, vesekő), melyre esetleg mi is hajlamosak lehetünk, úgy szűrő, ellenőrző képalkotó vizsgálatokat tudunk végeztetni. Egy egyszerű has-kismedencei ultrahang vizsgálattal már sok lehetséges, lappangó kór kezdeti állapota kideríthető. Szűrő-képalkotó vizsgálati csomagokkal Diagnoscan Magyarország állnak bárki rendelkezésére.

    Hirdetések

    Mikor mi a teendő?

    Amennyiben hasi fájdalmaink vannak, a teendő a panasz jellegétől függ.  Idült (azaz krónikus, régóta fennálló, vagy ismétlődő) hasi problémák gondos kivizsgálást igényelnek. Ezek alappillére a család-, vagy kezelőorvos, aki néhány kérdés és tapintásos vizsgálat után laborvizsgálatok mellett képalkotó vizsgálatot (elsősorban ultrahang vizsgálatot) javasol. Mindezek együttesen tudják tisztázni, hogy táplálkozással összefüggő, vagy egyéb emésztési ok, hasi szervek gyulladása, vagy egyéb működési zavara áll-e a háttérben. Az eredmények függvényében azután szakorvos dönthet a további képalkotó vizsgálatok mellett (CT, MR stb.).

    Fontos tudni!


    A CT-vizsgálat röntgensugárzás kibocsájtásával jár, ami igen alacsony ugyan, de figyelembe kell venni, ezért gyerekek és várandós kismamák esetében a módszer szűrő jelleggel nem alkalmazható.

    Amikor intenzív, hirtelen (akut, azaz heveny) fájdalom jelentkezik a hasban, és folyamatosan fennáll, (esetleg erősödik), sürgősségi betegellátó központot kell felkeresni, súlyos esetben mentőt kell hívni. Fokozottan igaz ez akkor, ha a fájdalom hányással, hasmenéssel, vagy lázzal jár. A sürgősségi centrumban széles körű tájékozódás indul, melynek része a képalkotó vizsgálat is.

    Az Diagnoscan Magyarország központjaiban szoros együttműködés zajlik a sürgősségi centrumokkal, s számos képalkotó diagnosztikai eszközzel segíti a pontos diagnózis felállítását.

    Vizsgálat-típusok

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    Has-kismedence ultrahang: hasi panaszok esetén általában az ultrahang az első vizsgálat. Hatékony és fájdalommentes eljárás. Elsősorban a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és vesék, a kismedencében pedig a húgyhólyag, a méh, a petefészkek és férfiaknál a prosztata vizsgálatára alkalmas. A hasi szervek mésztartalmú kőbetegsége, gyulladásos folyamatait kísérő folyadékgyülem, illetve nyirokcsomó megnagyobbodás is észlelhető, de egyéb ok (pl. szűkület) által kiváltott gátolt bélmozgás jelei is észlelhetők vele.

    Has-kismedence CT-vizsgálat: a vizsgálattal ábrázolhatók a hasi szervek, és azok környezete, valamint az azokat ellátó erek is. Alkalmazásával jól kimutathatóvá válnak a sérülések, vérzések, gyulladásos- és daganatos megbetegedések. Az epe- és húgyúti rendszer meszes köveinek nagysága és helyzete jobban látható az ultrahang-vizsgálathoz képest. A pontosság érdekében vénásan adott ér- és szövetfestő anyagot, úgynevezett kontrasztfolyadék használata is előfordul.

    CT-kolonoszkópia: különleges hasi-kismedencei CT-vizsgálat, melynek során a vastagbéltükrözéshez hasonló képek nyerhetők. Ugyanezzel a vizsgálattal nemcsak belülről látható a bél, hanem környezete, a bélfalon kívüli elváltozások, a has egyéb szervei, a hasi-kismedencei nyirokcsomók állapota is megítélhető. Vastagbél-polip gyanújának esetén hasznos módszer. Tervezett beavatkozás, mert alapos előkészítést igényel a minél pontosabb diagnózis érdekében.

    MR–vizsgálat: amennyiben az ultrahang vizsgálat és a CT nem vezet eredményre, ezekkel a vizsgálatokkal a szervek szöveti szerkezetét megváltoztató eltérések jól ábrázolhatóak (a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a vesék és a mellékvesék, és a belső ivarszervek a gyulladásos folyamatai, vérellátási zavarai, daganatai és azok áttétei). Az erek ezzel az eljárással igen jól láthatóvá válnak, így sok információ nyerhető róluk sokszor anélkül, hogy kellemetlen beavatkozások történnének.

    Röntgenvizsgálatnak a képalkotás mai lehetőségei mellett a hasi diagnosztikában már csak korlátozott szerepe van. Főleg a nyelőcső, a gyomor és a bélrendszer funkcionális, mozgási eltéréseiben jelent segítséget.

    Az Diagnoscan Magyarország által nyújtott képalkotó diagnosztikai szolgáltatások (CT-vizsgálat, MR-vizsgálat, ultrahang, mammográfia...stb.) a legapróbb részletekre is kiterjedő képet adhatnak szervezetünkről. Segítségükkel olyan információkat kaphatunk, melyek a pontos diagnózis felállításához sokszor nélkülözhetetlenek.

    A fenti vizsgálatok magánrendelés keretében, az Ön szakorvosa, háziorvosa, vagy akár Ön saját maga által is kezdeményezhetők, és rövid várakozási idővel igénybe vehetők az Diagnoscan Magyarország Központjaiban.

    A vizsgálatok igénybevétele előtt kérjük, konzultáljon beutaló orvosával, háziorvosával vagy központjaink szakorvosaival!

     

    (Diagnoscan Magyarország)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Mi okozhat haspuffadást? Tudásteszt

    A hasfájás és a székrekedés után a harmadik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri probléma a haspuffadás. Hátterében számos kiváltó tényező állhat. Melyek ezek? Töltse ki tudástesztünket!

    Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

    A menedzserszűrés kifejezetten a menedzserek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    A csontritkulás folyamata és hazai gyakorisága

    Magyarországon 50 éves kor fölött mintegy 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás, de ennél jelentősen több a D-vitamin-hiányban szenvedők száma. Miről árulkodnak a statisztikai adatok?

    Milyen vizsgálatokkal igazolható a csontritkulás?

    A kivizsgálás a páciens egyéni és családi kórtörténetének alapos kikérdezésével kezdődik. Fontos figyelembe venni a beteg kórelőzményében előforduló traumákat, beleértve az eséseket, és természetesen a családban előforduló csontritkulást, valamint a beteg életkorát.

    Mit tehetünk hasi görcs ellen?

    A hasi fájdalom egy gyakran előforduló tünet. Jelentkezhet önállóan is, de gyakrabban társulnak mellé egyéb kellemetlen problémák, mint hányinger, hányás, hasmenés, láz, izzadás, rossz közérzet és gyengeség.