Hogyan hat a nők szervezetére a meleg?

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

Végre itt az igazi nyár, ami annyi örömet tartogat számunkra! Ilyenkor azonban sokszor a nagy meleg meg is viseli a szervezetünket. Nyáron az időjárás jellegzetességei miatt más típusú, nőket érintő egészségügyi problémák jelenhetnek meg vagy válhatnak gyakoribbá, súlyosabbá, mint az év egyéb szakaszaiban.

Ennek hátterében a szervezetünket megterhelő meleg és a gyakori frontváltozások, esetenként a jelentős hőmérséklet és páratartalom ingadozás áll. Mindezek ellenére a nőknek a kánikulában is helyt kell állniuk családjukban és munkahelyükön is. Hiszen ők azok, akik az elesettebb családtagjaikat (kisgyermekeik és az idős, beteg szülők) ilyenkor is támogatják.

Milyen panaszokra, betegségekre van hatással a meleg?

A melegnek számos élettani hatása van: testünkben az erek kitágulnak, ezáltal csökken a vérnyomás és kedvezőtlenebb véráramlási viszonyok alakulnak ki a vénás erekben is. Ez utóbbi az oka annak, hogy a főként nőket érintő visszérbetegség tünetei nyáron jelentősen felerősödhetnek. Az alacsonyabb vérnyomás gyengeséget, szédülést, fejfájást, koncentrációzavart, esetleg ájulást is okozhat, ez általában a fiatal nőket (akik között egyébként is gyakori az alacsony vérnyomás), és a krónikus szív- és érrendszeri betegeket érinti. Meleg hatására fokozódik az izzadás, ezáltal szervezetünk só és ásványianyag-vesztése, ami krónikus szívbetegeknél akár ritmuszavarokat is okozhat.

Az időjárási frontok a vegetatív idegrendszeren keresztül hatnak a szervezetre: melegfront esetén gyakoribbak a vérzések (pl. gyomor és bélrendszeri), az embóliák, a vérnyomás- és pulzuskiugrások. Hidegfront közeledtével csökken a vérnyomás, és nő a thrombosis veszély. Egyéni frontérzékenység alapján változatos tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, álmosság, gyengeség, rossz közérzet.

Mi tehetünk egészségünk megőrzése érdekében? Hogyan készülhetünk fel a kánikulára?

Minden betegség esetén igaz, hogy a leghatékonyabb kezelési mód, a megelőzés! Ennek része a kiegyensúlyozott életmód, helyes táplálkozás, kiegészítve a nyáron különösen hangsúlyos megfelelő folyadékfogyasztással, nagy melegben a fizikai aktivitás csökkentésével, fényvédelemmel. Ennek ellenére, sajnos sokszor kialakul valamilyen probléma, aminek időben való felismerése (például szűrővizsgálatokkal) megakadályozhatja az állapotromlást, vagy súlyosabb betegség kialakulását. Különösen fontos a kockázatfelmérés és a rendszeres orvosi ellenőrzés a krónikus betegek esetében, hiszen nyáron az ő panaszaik is rosszabbodhatnak.

Ne feledje: egy nő nemcsak a saját, hanem egész családja egészségéért is felelős! Sokan időhiány miatt halogatják panaszaik kivizsgálását. A nyári szabadság alatt érdemes több időt és figyelmet szentelni saját magunk és szeretteink egészségének megőrzésére, és egy-egy régóta halogatott vizsgálat elvégzésére!

(Diagnoscan Magyarország)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.