• Hogyan hat a nők szervezetére a meleg?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Végre itt az igazi nyár, ami annyi örömet tartogat számunkra! Ilyenkor azonban sokszor a nagy meleg meg is viseli a szervezetünket. Nyáron az időjárás jellegzetességei miatt más típusú, nőket érintő egészségügyi problémák jelenhetnek meg vagy válhatnak gyakoribbá, súlyosabbá, mint az év egyéb szakaszaiban.

    Ennek hátterében a szervezetünket megterhelő meleg és a gyakori frontváltozások, esetenként a jelentős hőmérséklet és páratartalom ingadozás áll. Mindezek ellenére a nőknek a kánikulában is helyt kell állniuk családjukban és munkahelyükön is. Hiszen ők azok, akik az elesettebb családtagjaikat (kisgyermekeik és az idős, beteg szülők) ilyenkor is támogatják.

    Hirdetések

    Milyen panaszokra, betegségekre van hatással a meleg?

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek
    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    A melegnek számos élettani hatása van: testünkben az erek kitágulnak, ezáltal csökken a vérnyomás és kedvezőtlenebb véráramlási viszonyok alakulnak ki a vénás erekben is. Ez utóbbi az oka annak, hogy a főként nőket érintő visszérbetegség tünetei nyáron jelentősen felerősödhetnek. Az alacsonyabb vérnyomás gyengeséget, szédülést, fejfájást, koncentrációzavart, esetleg ájulást is okozhat, ez általában a fiatal nőket (akik között egyébként is gyakori az alacsony vérnyomás), és a krónikus szív- és érrendszeri betegeket érinti. Meleg hatására fokozódik az izzadás, ezáltal szervezetünk só és ásványianyag-vesztése, ami krónikus szívbetegeknél akár ritmuszavarokat is okozhat.

    Az időjárási frontok a vegetatív idegrendszeren keresztül hatnak a szervezetre: melegfront esetén gyakoribbak a vérzések (pl. gyomor és bélrendszeri), az embóliák, a vérnyomás- és pulzuskiugrások. Hidegfront közeledtével csökken a vérnyomás, és nő a thrombosis veszély. Egyéni frontérzékenység alapján változatos tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, álmosság, gyengeség, rossz közérzet.

    Mi tehetünk egészségünk megőrzése érdekében? Hogyan készülhetünk fel a kánikulára?

    A fejfájás okát feltáró szűrőcsomag

    Szédülést, koncentrációzavart, gyakori fejfájást nemcsak az időjárás-változás okozhat, hanem hátterében más szervi okok is állhatnak. Ha a fejfájás tartósan fennáll, érdemes a fejfájás okát feltáró szűrőcsomagot igénybe venni.

    Minden betegség esetén igaz, hogy a leghatékonyabb kezelési mód, a megelőzés! Ennek része a kiegyensúlyozott életmód, helyes táplálkozás, kiegészítve a nyáron különösen hangsúlyos megfelelő folyadékfogyasztással, nagy melegben a fizikai aktivitás csökkentésével, fényvédelemmel. Ennek ellenére, sajnos sokszor kialakul valamilyen probléma, aminek időben való felismerése (például szűrővizsgálatokkal) megakadályozhatja az állapotromlást, vagy súlyosabb betegség kialakulását. Különösen fontos a kockázatfelmérés és a rendszeres orvosi ellenőrzés a krónikus betegek esetében, hiszen nyáron az ő panaszaik is rosszabbodhatnak.

    Ne feledje: egy nő nemcsak a saját, hanem egész családja egészségéért is felelős! Sokan időhiány miatt halogatják panaszaik kivizsgálását. A nyári szabadság alatt érdemes több időt és figyelmet szentelni saját magunk és szeretteink egészségének megőrzésére, és egy-egy régóta halogatott vizsgálat elvégzésére!

     

    (Diagnoscan Magyarország)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Irány a természet

    Kimutatott tény, hogy a természet látványa sokaknál vérnyomáscsökkentő hatású, ezenkívül a stresszt és a gyulladást is csökkenti a szervezetben.

    Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

    A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.

    Ezért veszélyes az éjszakai műszak

    A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét - állítják amerikai kutatók.

    Hallott már a zöld kávéról? Mutatjuk, hogy milyen a hatása

    A zöld kávé, illetve a belőle készült kivonat mint étrend-kiegészítő összetétele a szemes kávéhoz nagyon hasonló. Főleg magasabb klorogénsav-tartalmában különbözik a megszokott babkávétól, feltételezett előnyös hatása elsősorban a klorogénsavnak, valamint a belőle keletkező ferulasavnak tulajdonítható. Cikkünkben áttekintjük a zöldkávé-kivonat egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos tudományos vizsgálatokat és bizonyítékokat.