Az orvos válaszol: Mi az a bronzdiabétesz?

szerző: Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Két hete csináltattam egy vérvételt, mivel az ismerőseim a vashiány tüneteit ismerték fel rajtam. Elég világos a bőröm, a kezeim sokszor hidegek, fáradékony is vagyok, a hajam is jobban hullik a kelleténél. A vérképem viszont mást mutat. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Két hete csináltattam egy vérvételt, mivel az ismerőseim a vashiány tüneteit ismerték fel ratam. Elég világos a bőröm, a kezeim sokszor hidegek, fáradékony is vagyok, a hajam is jobban hullik a kelleténél, úgyhogy én is erre gyanakodtam. A vérképem viszont mást mutat. A szérum Vas (É): 35 mikromol/l a vörösvértestek száma 4,69 T/l. A vérképben ezen kívül még a Serum Total Protein: 82 g/l a Serum Colesterine: 5,7 mmol/l, MPV: 11,6,0 fl, Neutr. granulociták: 49,50%, Monociták: 8,60%. A többi értékem a referencia-tartományon belül van (idén töltöm be a 27-et).
Úgy olvastam, hogy a vastúltengésben szenvedők gyakran náthásak, fáradékonyak, fáj a fejük. A fejfájás és a nátha állandó visszatérő betegségek nálam. A hajam elég idegesítően sokat hullik, szerencsére azért nem olyan mértékben, hogy kopaszodást okozna, de a lakás tele van a hajszálaimmal. 13 éves koromban volt egy igen durva ízületi gyulladásom. A térdem annyira bevizesedett, hogy nem tudtam járni. Porcinjekció-kúrával sikerült megoldani, de azóta sem tudok guggolásból, térdelésből segítség nélkül felkelni. Akkoriban is csináltatott a háziorvosom egy vérképet, mert vérszegénynek tartott a hideg kezeim és a fehér bőröm miatt. Már akkor is magas volt a vérképben a vasam. A kérdésem: ez lehet hematochromatózis? Mit tehetek, az állandó véradáson kívül? Köszönettel, Eszter

A kardiológus-belgyógyász válasza

Tisztelt Eszter!

A hemokromatózis (vagy bronzdiabétesz) genetikusan öröklődő vagy szerzett lehet, de tüneteiben egyformák. A genetikus forma 5-10-szer gyakoribb férfiakban mint nőkben, és az esetek 70 százalékában a tünetek a 40-60 életév között jelennek meg, 20 éves kor alatt szinte soha.

Bőrtüneteire - a kórkép elnevezése is erre utal - bronzos elszíneződés a jellemző, 10-15 százalékban a szájnyálkahártya, kemény szájpad és a retina pigmentációja jellemzi. A betegek 25-50 százalékánál jelentkezhetnek ízületi panaszok, szívelégtelenség tünetei alakulhatnak ki, illetve az esetek 65 százalékában cukorbetegség, valamint libidócsökkenés, haj-szőrzethullás, testsúlycsökkenés, máj- és lépmegnagyobbodás, stb.

A szerzett hemochromatozist egyéb betegség, így szideroblasztos anémia és thalassemia (vészes vérszegénység) is okozhatja.

A felsorolt laborparaméterek nem elegendőek a kór diagnózisához, a vasszint mellett a transferrin szaturáció, a serum ferritinszint és máj-CT, esetleg májbiopszia szükséges. Utóbbiak alapos gyanú esetén.

Mindenképpen javaslom, hogy májszakrendelést, illetve hematológiai szakrendelést keressen fel, ahol a további vizsgálatokat el tudják végezni.

Tisztelettel:
Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.