Mozgásszervi problémák kezelése lágyrész-manuálterápiával, triggerpontoldással

Feövenyessy Krisztina
szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - WEBBeteg
megjelent:

A mozgásszervi betegségek többségének rehabilitációjában természetesen mindig is az aktív mozgásé (gyógytorna, mozgásterápia) volt, és marad is a kulcsszerep, sok esetben érdemes azonban olyan egyéb gyógymódokat, eljárásokat is bevetnünk, amelyekkel jelentősen felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát. Ezek közül mutatjuk be cikkünkben a lágyrész-manuálterápiát és a triggerpontoldást.

Triggerpontnak azokat az izmokon tapintható csomócskákat nevezzük, amelyekben összegyűlik az adott izom feszültsége. Ha triggerpont alakul ki az izomban, nem képes ellátni funkcióját, sérülékennyé és fájdalmassá válik. Mindez kihat az egész szervezet működésére, hisz a sérült izom miatt megbomlik az izomegyensúly, azaz a teljes rendszer statikája. A tartósan feszes izmok akadályozzák a vérkeringést, ízületi blokkokat hozhatnak létre, sőt, akár a csontokat is képesek mintegy „elhúzni”, ezáltal idézve elő testi aszimmetria kialakulását.

A triggerpontok rendkívül érzékenyek, a helyi panaszok mellett általában kisugárzó fájdalmat is okoznak. Az egyik leggyakoribb, többnyire izomfeszülések, triggerpontok miatt kialakuló probléma a nyak és a váll krónikus feszültsége, fájdalma. A lágyrész-manuálterápia körébe tartozó triggerpont kezelés e kórosan feszülő izmok manuális oldására irányul.

Hogyan hat a kezelés?

Ha az adott terület megfelelő manuális felkészítését követően nyomást gyakorlunk a triggerpontokra, az idegrendszer az izom reflexes ellazulásával válaszol, és a csomóval együtt az izom feszülése is azonnal oldódik. A lazulás hatására javul az adott terület vérellátása, távoznak a felhalmozódott salakanyagok, az izom pedig visszanyerheti eredeti hosszát. A kezelés ugyan nem fájdalommentes, de a megkönnyebbülés általában azonnali és jelentős.

Mikor alkalmazzuk a triggerpontoldást?

Triggerpont kezelést alkalmazhatunk többek közt ínsérülések, meszesedés, kisugárzó fájdalmak, különféle gerincpanaszok, tartáshibák, testi aszimmetria, porckorongproblémák, arc-, fog- és fejfájás, gyakori migrén esetén.

Mozgásszervi problémák kezelése természetes módszerekkel

Feövenyessy Krisztina, alternatív mozgásterapeuta, Dorn-gerincterapeuta, funkcionális gerinctréner, kinesiology tape terapeuta és oktatóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Mozgató Fejlesztő és Gyógytorna Központ - Dr. Kőszegi-Jécsai Georgina Nóra, gyógytornász-fizioterapeuta
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.