• Fülzsír és fültisztítás - Hogyan tisztítsuk helyesen?

    A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen, a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül, levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként, a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.

    A külsőfül bőre igen érzékeny terület. A fülzsír bevonja ezt a finom bőrt, savas kémhatást biztosít, mely gátolja a kórokozók megtapadását, a baktériumok szaporodását. Szárazon tartja azt, védi a kémiai, mechanikai irritációtól.

    Hirdetések

    Fontos az állandó hőmérséklet, valamint a megfelelő szellőzés. Emiatt nem kell bedugva védeni a fülünket például a huzattól, mert ez a krónikus gyulladás kialakulásának kedvez, gátolja a szellőzést, a nem steril vatta kórokozókat visz be a fülbe, ráadásul az öntisztulást is gátolja.

    „Fürdőben voltunk…”

    Úszáshoz füldugót ajánlanak

    Rendszeresen a hallójáratba jutó klóros uszodai víz hallójárat-gyulladást okozhat. Kifejezetten úszásra kialakított füldugó hasznos, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését.
    Bővebben>>

    Sokszor így kezdi mesélni a panaszát az orvoshoz forduló beteg. Gyakran fürdőzés után jelentkeznek a panaszok, amikor úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, melyet nem tudunk onnan kicsurgatni.

    Hajmosás után is gyakran érzünk hasonlót, amit gyakran tovább súlyosbítunk az „alapos” fülpucolással.

    „Ki kell mosni?”

    Ilyen esetekben, a fület kifecskendezzük, ahogy a köztudatban elterjedt: „kimossuk”. Nagyon fontos, sose kísérletezzünk otthon fülmosással! Sérülést okozhatunk mind a hallójáratfalon, mind a dobhártyán.

    Nem koszos!

    A hallójárat nem koszos. Nem igényel tisztogatást, mosást. Öntisztuló mechanizmusa miatt a fülzsírt sem kell eltávolítani, sőt! A normálisan jelenlévő fülviasz eltávolítása gyulladáshoz vezethet

    Ha lyukas a dobhártya a középfül szerkezetében okozhatunk súlyos, a későbbiekben akár csak műtéttel kezelhető károsodást. A beavatkozás teljesen fájdalmatlan (ha csak nem gyulladt a hallójárat), mégis lehetnek szövődményei. A hallójáratbőr könnyen megsérülhet, vérezhet.

    Dobhártyasérülés keletkezhet a felületes hámsérüléstől egészen annak kilyukadásáig, mely minden esetben fül-orr-gégészeti ellátást igényel. Emiatt is fontos, hogy megfelelő szakember végezze a fülmosást, aki utána ellenőrizni tudja a fül állapotát, és szükség esetén a komplikációkat felismeri, kezeli.

    A fül szerkezete

    A fülpiszkáló használatáról

    Jelenleg elterjedt az úgynevezett fültisztító (vattapálca) mindennapos használata. A fültisztító azonban gátolja a hámsejtvándorlást, így fülzsírdugó kialakulásához vezethet, vagy éppen eltávolítja a védelmet nyújtó fülzsírt. Ezen kívül mikrosérüléseket okoz a hallójáratban, így elősegíti a kórokozók mélyebbre jutását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tudnunk kell, hogy a fültisztítópálca nem steril, a különösen érzékeny hallójáratba kórokozókat jutattunk vele. A mindennapos „fültisztítás” előbb vagy utóbb a külső hallójárat idült gyulladásához vezet.

    Mégis, hogyan tisztítsuk?

    Gyakran kérdezik ezt a betegek. Mosakodáskor a fülkagyló mögötti terület, a fülkagyló lemosása a hallójárat bemenetig, majd törölközővel való szárítása, a törölköző sarkával való kitörlése elegendő.

    Hajmosás, fürdés után a törölközővel való törlése, szárítása fontos.

    A hallójárat szárítására alkalmas szárító spray-k kaphatóak a patikákban, melyek főleg uszoda használata, strandolás után ajánlottak.

    (WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • A vastagbélrák rizikófaktorai és tünetei

    Milyen idős kortól fordulhat elő a vastag-, illetve a végbél daganatos betegsége? - Az Orvos válaszol.

    Interjú Dr. Kovács Tiborral

    "Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között."

    Crouzon-szindróma

    Mi okozza, milyen tünetekkel jár, és hogyan kezelhető ez a ritka genetikai betegség?

    Az ACE-gátlók működése

    Fontos tudnivalók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képező ACE-gátlók működéséről és hatásairól.

   •  

    Hozzászólások (16)
    Írta: Gulyás Gyula
    VENDÉG !! Egy fülorvos tanácsa volt idősebb korral a füljárata is szárazabb ezért előfordulhat hogy viszket ezért időnként //IGÉNY/ szerint lehet bele a gyógyszertárakban kapható PARAFIN olajat szemcseppentővel bejuttatni ..Jobbulást kívánok ..

    Írta: Gulyás Gyula
    Én meg 67 évesen miden reggel egy kis szappanos víz -utána fríss hideg vízzel öblítem ..A fülem tiszta a hallásom jó ..Minek ide pálcika ?? Gyártani meg addig gyártják míg lesz rá vevő ..Az ületi érdek mindenek felett ..

    Írta: norma
    A hazai fülorvosok nem javasolják a fültisztító vattapálca használatát, ahelyett, hogy megtanítanák a használatát. Igen hasznos találmány és hatékony. A használata sem komplikált, csak érzéssel, lassan és finoman kell a fülön belül forgatni.Különben miért gyáratnák, ha nem felelne meg a célnak? Olcsó, és nagyon is megfelel a kis cucc fül tisztántartásának. Repülés előtt különösen ajánlatos a használata. A légnyomáskülönbség kiegyenlítésénél nélkülözhetetlen a hallójárat előzetes megtisztítása a kellemetlen fülnyomás kiküszöböléséhez.

    Lapozzon a hozzászólások között!