Fogkrém-allergia - Ezek lehetnek a tünetek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

A fogkrémekben található fluorid allergén tulajdonságain kívül a fogkrém ízét biztosító egyéb összetevők is gyakran okozhatnak allergiás reakciót. Ezek közül a leggyakoribbak a fahéj, fodormenta, borsmenta, karvon és anetol. Mindezen kívül a fogkrémben található adalékanyagok és parabén is vezethet fogkrém-allergiához.

Mivel a legtöbb fogkrém mentás ízesítésű, az arra allergiások sajnos csak nehezen találnak elfogadható alternatívát. Mindazonáltal szerencsére létezik néhány fluorid-mentes készítmény is, melyek nem tartalmazzák a potenciálisan irritáló összetevőket.

Áttekintés

Amikor fekélyt, sebesedést észlel a szájban, vagy az ajkak körül, minden bizonnyal a fogkrém az egyik legutolsó dolog, amire kiváltó okként gondolna. Ugyanakkor a Mayo Klinika kutatásai szerint a fogászati termékek fluorid illetve nátrium-lauril-szulfát (SLS) tartalma lehet oka a periorális dermatitisznek, mely magába foglalja a száj és az orr körüli területet is.

Periorális dermatitisz

A periorális dermatitisz (szájkörnyéki bőrgyulladás) tünetei leggyakrabban kis, piros dudorok az ajkak körül, illetve az orr vagy áll területén, súlyos esetben pedig az arc és a szem környéke is érintett. Ezek a dudorok lehetnek pattanásokra hasonlítva gennyesek is, gyakran égő vagy viszkető érzéssel kísérve.

A periorális dermatitisz lehet egyfajta rozacea (értágulat), felnőtt akne vagy seborrhoeás dermatitisz. Természetesen nem csak a fogkrém lehet kiváltó ok, hanem a smink, a hidratáló és a lokális kortikoszteroidok is.

Bővebben A periorális dermatitis

Keilitisz

A keilitisz az ajkak olyan jellegű gyulladása, melyben a száj szárazzá és repedezetté válik. Előfordulhat még duzzanat, illetve gennyes szivárgás is a száj sarkában. Bár leggyakrabban gombás fertőzés okozza, fogrém-allergia is lehet a keilitisz kiváltó oka.

Fekély, seb

A fekélyek és sebek előfordulhatnak az ajkakon belül, az ínyen, a nyelv alatt és az arcon is. Jellemzően vörösek, fehér bevonattal. A fogkrémek irritáló anyagain kívül a szájsérülések, stressz, a rossz táplálkozás, az élelmiszer allergia és a menstruáció is okozhat fekélyesedést a szájban.

Diagnózis és kezelés

Ha fennáll a fogkrém-allergia veszélye, legjobb, ha lecseréli fogkrémét lehetőleg ízesítetlen vagy gyógynövényes változatra.

Amennyiben szokatlan dudorokat észlel a szájában vagy az ajkai környékén, beszéljen orvosával! A periorális dermatitisz kezelése akár több hónapig is elhúzódhat, leginkább antibiotikummal és egyéb lokális gyógyszerekkel történik. Sajnos azonban a dudorok újra visszatérhetnek, ha az arcra szteoid tartalmú krémet használnak.

A fekélyek enyhítésére leggyakrabban ibuprofen vagy paracetamol tartalmú készítményt alkalmaznak, ám 7-10 napon belül általában maguktól is elmúlnak. Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, mit javasol a kellemetlen állapot enyhítésére!

Ez is érdekelheti A nyelv betegségei

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; livestrong
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.