• Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért, és 600 májrákos esetért.

    A téma cikkei - Hepatitis

    4/1 Hepatitis, a máj betegsége
    4/2 Hepatitis A
    4/3 Hepatitis B
    4/4 Hepatitis C

    A hepatitis C vírussal együtt a betegség az egész világon elterjedt. A WHO adatai szerint, 170 millió fertőzöttről tudnak világszerte.

    Bővebben Évente egymillióan halnak bele - A hepatitis jelei

    A vírus testnedvek, elsősorban vér útján fertőz. Spermával és anyatejjel történt fertőzésekről is tudunk, de ez nagyon ritka. A hepatitis B-vírusnál sokkal kevésbé fertőzőképes.

    A vírust hordozó anya nem veszélyezteti újszülöttjét, ilyen eredetű megbetegedést eddig nem észleltek.

    Hirdetések

    A hepatitis C tünetei

    Milyen hatással van a terhességre?

    Gyakori kérdések Mivel a nejem rosszul lett, csináltunk pár vizsgálatot és az eredmények azt mutatják, hogy mindketten hepatitis c vírusal vagyunk fertőzve. A kérdésem a következő: mivel az interferonnak elég sok mellékhatása van és nekünk még nincs gyerekünk, valamikor lehet majd? Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    Heveny (akut) májgyulladás: a fertőzötteknek csak mintegy 10-20 százalékában zajlik akut májgyulladás. A vírus 2-20 hetes lappangási idő után okoz tüneteket. Jellemzők: hányás, levertség, fejfájás és végtagfájdalmak, étvágytalanság.

    Szemben a heveny B-vírus hepatitisszel, a szemfehérje és a bőr sárgasága, a vizelet sötétebbé, a széklet világosabbra válása igen ritka jelenségek. Az akut májgyulladással járó HCV fertőzés maradandó károsodás nélkül, teljesen meggyógyul, és az érintettek vírusmentesek lesznek.

    Idült (krónikus) májgyulladás: a betegség a legtöbb esetben (70-80 százalék) heveny májgyulladás nélkül lassan, gyakran hónapokkal a fertőződés után fejlődik ki, és tünetmentes, vagy csak fáradtsággal, bizonytalan hasi fájdalommal jár.

    Olykor bőrviszketés, ízületi fájdalmak és érgyulladások jelentkezhetnek. Sokszor, mindössze a májgyulladás laboratóriumi vizsgálatainak egy-egy kóros értéke hívja fel a figyelmet a betegségre, ám gyakran még ezek sem mutatnak eltérést. A sikeres kezelés érdekében, a betegség minél korábbi felfedezése döntő fontosságú, azonban a tünetszegénység megtévesztheti mind a beteget, mind az orvost.

    Bővebben A hepatitis C fertőzés már egy nyálvizsgálattal is ellenőrizhető

    Hogyan terjed a hepatitis C?

    Hazai helyzet

    Magyarországon európai viszonylatban alacsony a hepatitis C elterjedtsége az intravénás kábítószer-fogyasztók körében, területi bontásban azonban nem egységes a kép, a fertőzöttek aránya Budapesten a legmagasabb.

    Bővebben A hepatitis C hazánkban

    A közhiedelemmel ellentétben nem a közös tű, hanem a közös fecskendő használata (az abban megmaradt fertőzött vér) jelent komoly kockázatot ebben a csoportban. A kábítószer-élvezők 50-90 százalékánál mutatható ki HCV-fertőzöttség.

    A nemi úton történő fertőződés viszonylag ritka, de nem kizárható. A kórokozó az apró, akár szemmel nem is látható nyálkahártya-sérüléseken keresztül bekerülhet a véráramba. Fokozottan veszélyeztetettek, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.

    Veszélyforrást jelentenek a közös használatú, nem kellően tisztán tartott és apró serülést könnyen okozó eszközök (akupunktúrás és tetováló eszközök, manikűrkészlet, borotva, fogkefe).

    A fertőzöttek közvetlen családtagjai (közös használati tárgyak). Vérvétellel a májfunkciót ellenőrző adatok eltéréseiből lehet következtetni májgyulladásra. Amennyiben a gyanú felmerül, a HCV örökítőanyagának, fehérjéinek, illetve a vírus ellen termelődött ellenanyagoknak kimutatásával lehet a fertőződésről megbizonyosodni. 

    Hepatitiszes megbetegedések Magyarországon 1980-2009
    Hepatitiszes megbetegedések Magyarországon
    1980-2009

    A hepatitis C fertőzés kezelése

    Ön tudta?

    Mivel a kórokozó mindössze 1989 óta ismert, a fertőzöttek felénél nem is tudható, hogyan és mikor fertőződtek. Élhetnek közöttünk olyan vírushordozók, akik teljesen panaszmentesek, és emiatt nem is tudják, hogy fertőzöttek. Idővel azonban ők is beteggé válhatnak, illetve megfertőzhetnek másokat.

    A heveny C vírus hepatitis az esetek döntő többségében spontán gyógyul, de sajnos ez az összes esetnek csak mintegy tizede.

    Az idült gyulladás esetén, nem lehet eléggé hangsúlyozni: a legfontosabb, hogy minél hamarabb kiderüljön, ha valaki fertőzött! Ekkor még idejében el lehet kezdeni a kezelést, amellyel a mai, korszerű terápiás lehetőségeknek köszönhetően akár tartós vírusmentességet lehet elérni. A korábbi kezelési módok 25-70%-os hatékonyságához képest ma már az esetek 90%-ában hatékonynak bizonyul az eljárás, és a maradék nagy részében is csökkenti a vírus szaporodását.

    Terápiás lehetőségek, gyógyszerkombinációk - Már van hatékony eljárás

    Az első lépés: a diganózis

    A hatékony terápiához elengedhetetlen a HCV-fertőzés felismerése. A diagnózis általános laborvizsgálattal ugyan nem támasztható alá, azonban célzott vírusszerológiai vérvvizsgálattal gyorsan és egyszerűen fény derülhet a vírus jelenlétére.

    A vírus megjelenése óta a leggyakrabban alkalmazott kezelés az interferon és a ribavirin nevű szerek kombinációjából áll. Ezeket a gyógyszereket ambuláns kezelés keretében, infúzió segítségével juttatják be a fertőzött szervezetbe, jellemzően egy hosszabb ideig (24-48 hétig) tartó kezelési idő alatt. Kórházi ellátásra csak szövődmények és mellékhatások jelentkezése esetén van szükség. A 2003 óta alkalmazott interferon-ribavirin gyógyszerkombináció által azok a HCV-fertőzöttek, akik a ezelőtt semmilyen kezelésben nem részeseültek 40-45%-ban, a korábban sikertelen terápián átesettek 5-21%-ban váltak gyógyíthatóvá. Nagyon sokáig tekintették hatékony eljárásnak, azonban mára a legkevésbé sikeres terápiának mondható. Sajnos az interferon terápia számos olyan mellékhatás megjelenéséért felelős, amelyek miatt a kezelés a fertőzöttek számára ijesztő, kellemetlen lehet, így sokan éppen emiatt fordultak el a terápia lehetőségétől. Ilyen például a láz, levertség, pszichés zavarok és az emésztési problémák.

    A következő generációs HCV terápia 2011-ben jelent meg, amely az előző szereknél jóval hatékonyabbnak bizonyuló készítményeket, a proteáz-gátlók csoportjába tartozó boceprevirt és telaprevirt foglalja magába. Jellemzőjük, hogy jelentősen növelik a hepatitic C fertőzés sikeres gyógyításának esélyét (első kezelésben részesülőknél 63–75%, sikertelen terápia után álló betegeknél 59–66% arányban).

    Ma már Magyarországon is elérhetők azok a gyógyszerek, melyek segítségével interferon-mentesen, az eddiginél lényegesen kevesebb mellékhatással és 90 százalékot meghaladó gyógyulási aránnyal kezelhető a fertőzés. Az utóbbi években megjelent új készítmények a direkt vírusellenes szerek csoportjába tartoznak. Előnyük, hogy a korábbi terápiához képest rövidebb ideig tart a kezelés (12 hét), a vírusellenes készítmények szájon át szedhetőek, így az adagolás is könnyebben megoldható, továbbá az interferon tartalmú kezeléshez képest elhanyagolható az esetleges testi vagy pszichés mellékhatások megjelenésének esélye. További jó hír, hogy a májkárosodásban szenvedő fertőzöttek esetén is hatékonynak bizonyult az új eljárás, amellyel a fertőzöttek életminősége és kilátásai is jelentősen megnövelhetők.

    A HCV talaján kialakult májelégtelenség esetén a beteg életét csak a májátültetés mentheti meg. Az átültetett májban rendszerint újra kialakul a HCV fertőzés, azonban többnyire sokkal enyhébb lefolyású. A hepatitis C felelős a májrákos esetek egy részéért is.

    Bővebben Májrák: a betegség és tünetei

    A teljes alkoholtilalmon kívül a beteg nem szorul diétára.

    A fertőzés megelőzési lehetőségei

    A hepatitis C ellen oltóanyagot még nem sikerült kifejleszteni, ezért a betegséget csak a fertőződés megakadályozásával lehet megelőzni. Ennek egyik legjobb módszere a véradás, illetve a szervátültetés alkalmával végzett szűrővizsgálat - ezt hazánkban 1992 óta végzik. A szűrés a nagyon friss fertőzést még nem képes kimutatni, ezért fontos, hogy a véradók és a szervdonorok a nyilatkozattétel során jelezze, ha a fertőzés gyanúja fennáll.

    A Hepatitis C vírus (angol nyelven)

    Kerülni kell a fertőzött egyén tárgyainak közös használatát, csak steril eszközzel végezhető tetoválás, testékszer-felhelyezés, akupunktúrás kezelés, a kábítószereseknek a leszokásig is biztosítani kell a steril fecskendőt, a nemi úton való terjedés megelőzésének legjobb módszere pedig a monogám párkapcsolat, illetve a gumióvszer használata.

    A Hepatitis C-ről a következő forrásokból tájékozódhat 

    Egészségügyi Világszervezet: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/

    Vírusus Májbetegek Országos Egyesülete: www.vimor.hu

    Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ: www.obdk.hu

    Dr. Horváth Balázs, kardiológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőink: Dr. Horváth Balázs, Dr. Földi Ildikó, Dr. Árki Ildikó

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • "Depis vagyok"

    Nem igaz, hogy a magyar depressziós nép, legfeljebb az, hogy rosszul működik az önértékelési képessége.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    A vérszegénység tünetei

    Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre? Jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

    A lábgomba kialakulása

    A gomba a talp bőrén és a lábujj közötti részek nedves zugaiban telepszik meg. Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

   •  

    Hozzászólások (4)
    Írta: Ella
    Tisztelettel, csak azt szeretnem megkerdezni ,idos nenit gondozok 24 oras idopontal aki c virus hordozo , el kaphatom e enis ?

    Írta: Vendég
    ÉVA VAGYOK! OLYAN BETEGEKKEL SZERETNÉM FELVENNI A KAPCSOLATOT,AKIK JELENLEG INTERFERON KEZELÉST KAPNAK. IDŐNKÉNT JÓL ESNE VALAKIVEL MEGOSZTANI A FELMERÜLŐ GONDOKAT,ÉS LELKI TÁMASZT NYUJTANI EGYMÁSNAK! ŰVD: UGYE ÍRSZ?

    Írta: Vendég
    Zsuzsa 57 éves vagyok és 1988-ban egy mütéthez kaptam vért sokáig nem volt semmi panaszom viszont 1999-táján már igen fáradékony voltam. Az üzemorvosom aki jól ismert és általában egy héten egyszer benézet a telepre.tehát jól ismert. 1/4 évente az ott dolg.fizikai dolgozoktól a növérke segitségével vett vért és vitték a laborba.Majd mi adm. dolg.is kipróbáltuk mert mondta hogy nem tetszek neki és utólag mondta,hogy elküldte virológiai vizsg.-ra és igy derült ki h.Hepa C-s vagyok. Majd vizsgálatok sorozata hát kiderült h,1988-ban még nem vizsgálták. ilyen szempontból a vért.Tehát mütétem alkalmával megfertözödtem. Azóta le %-olt nyugdj.-as vagyok és elég gyenge,fáradékony vagyok. A máj leleteim rossz értékeket mutatnak.Hát sajnos ez van.Interferont nem kaphatok mert a Trombocita számom nagyon alacsony. Irta = egy 100 %-os rokkant nyugdijas. Üdv.

    Lapozzon a hozzászólások között!