• Meddig maradnak életben a baktériumok? - Higiénia a konyhában

        Szerző:
        WEBBeteg

        Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel érintkezve, azonnal fertőznek is.

        Sok badarságot elhisznek az emberek, és ennek folyományaként számos elképesztő tévhitet gondolunk valóságnak. Az egyik ilyen hosszú életű tévedés az ún. öt másodperces szabály. Az öt másodperces szabály szerint hiába koszolódott be, pl. egy földre esett étel, ha várunk öt másodpercet, utána semmi bajunk nem lehet, ha elfogyasztjuk, mert a kórokozó baktériumok ennyi idő alatt elpusztulnak.

        Hirdetések
         Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!
        Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
        Mi van az élelmiszercímkéken?>>

        Nos, a National Geographic munkatársai utánajártak a témának, és szóra bírták Paul Dawsont, aki a Clemson Egyetem élelmiszertudományokkal foglalkozó professzora.

        A szakember úgy nyilatkozott, hogy ez a tévhit olyan messze van a valóságtól, hogy igazából nem is lehet érteni, hogyan alakulhatott ki.

        Ugyan korábbi kutatások alapján úgy tűnt, egy percen belül bizonyos élelmiszerek esetében a fertőződés megelőzhető, Dawson és kollégái úgy vélik, a szennyeződött étel esetében is zéró tolerenciát kell hirdetni, vagyis nulla másodperc az elfogadható érték, ameddig egy elfogyasztandó étel szennyező anyagokkal érintkezhet.

        Akár négy hétig is képesek életben maradni

        A kutatók ugyanis azt állapították meg, hogy a szalmonella és más baktériumok is, akár 4 hétig is képesek életben maradni száraz felületeken, és ennek következtében az ilyen felületekre hullott, ömlött ételekre gyakorlatilag azonnal átkerülhetnek.

         Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?
        Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.
        Mit kell tudni a liszteriózisról?>>

        A kép azonban valószínűleg ennél árnyaltabb, hiszen a Connecticuti Kollégium kutatásai azt mutatták, hogy míg a kísérleteikben 10, 30 és 60 másodpercre nyílt terepen hagyott alma 1 percen belül már több baktériumot is magához vonzott, addig a vizsgálatok során azzal párhuzamosan használt cukorkákra csupán 5 percen belül voltak kíváncsiak a kórokozók.

        A szakemberek ugyanakkor egy dologban egyetértenek: nem az időtényező a fontos, hanem a helyszín a kockázatokat tekintve.

        Meglepő, de sokkal biztonságosabb a babakocsiból a járdára esett kiflit letörölgetve újra a gyermekünknek adni, mint az otthoni konyhában a padlóra hullottat.

        Az utca burkolata ugyanis, a kórokozó baktériumokat tekintve sokkal biztonságosabb környezet, mint a konyhapadló – még akkor is, ha szabad szemmel ezt esetleg másként ítélnénk meg.  

          A salmonellosis (szalmonella-fertőzés)


        A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb. Hazánkban a bakteriális hasmenéses betegségek vezető kórokozói a Salmonellák. Háromféle típusú fertőzést okoznak. Ezek közül is a leggyakoribb az akut bélhurut, az enterocolitis. Bizonyos törzsek az egész szervezetet érintő, kiterjedt fertőzést (szepszist) váltanak ki. A typhoid vagy enterális lázat a S. typhi és S. paratyphi okozzák.
        A salmonellosis (szalmonella-fertőzés)>>

        Pár érdekes adat

        • 100 milliárd: A szájban élő baktériumok száma 
        • 100 ezer milliárd: A belekben, emésztőcsatornában élő baktériumok száma 
        • 2,5 milliárd: Baktériumok mennyisége egyetlen grammnyi kerti talajban 
        • 7,2 milliárd: a konyhai szivacsban megtelepedő baktériumok száma 
        • 3800: Egy irodai telefon egyetlen négyzetcentiméteres felületén élő baktériumok száma 
        • 8: Egy WC-ülőke egyetlen négyzetcentiméteres felületén lévő baktériumok mennyisége

        Medipress

        Legutóbb frissült:
        Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
        • WEBBeteg.hu
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • A rák leküzdése

        Ismerjék meg Anka történetét, akinél néhány éve diagnosztizáltak mellrákot.

        Meleg- és hidegfront

        Milyen tünetekre kell számítanunk, és mit tehetünk a csökkentésük érdekében? Előzze meg a panaszokat!

        Az ideális napszemüveg

        Nem csak bőrünket kell megfelelő módon védenünk az UV-sugárzástól. Mit tegyünk nyáron szemünk egészségének megőrzéséért?

        Elváltozások a körmön

        Ha a körmön barázdák, jelentősebb elváltozások, elszíneződések jelennek meg, annak lehet súlyos betegség is az oka.

      •  





        Hozzászólások (0)