• Bőrrák - a túlzott napozás következménye

    Szerző:
    WEBBeteg

    A napsugárzásnak vannak jótékony és káros hatásai is. Amíg a nap az elsődleges D-vitamin forrásunk, a túlzott napozás károsítja a bőrünket, és elsődleges okként szerepel a melanóma kialakulásában.

    Ön könnyen leég?

    A napégés általában a túlzásba vitt napozást követően néhány órával alakul ki és néhány naptól néhány hétig tart, amíg elhalványul. 
    Ön könnyen leég? >>

    Tavasszal, amikor a Nap ereje a napmagassággal együtt napról napra növekszik, egyre erőteljesebben ér bennünket az UV sugárzás is.  Az UV-sugárzás fokozza a D-vitamin képződését, sőt, segít kivonni a táplálékból a kalciumot, mely csontozatunk számára nélkülözhetetlen.

    A D-vitamin az immunrendszer számára is nagyon fontos, mert hatékony védelmet jelent többek között a vastagbél és a mellrák leküzdésénél. 

    A Nap segít elpusztítani a bőr felszínén lévő baktériumokat, vagyis segítségével rendkívül jól orvosolhatóak a kisebb bőrproblémák, valamint a napsütés hatékony a depresszió ellen is.

    Hirdetések

    Azonban életünk során nem gondolunk arra, hogy szervezetünkben összeadódnak a káros sugárzások, és főleg fiatal korban a hiúságunktól vezérelve túlzásba visszük a napozást.
    A gyermek- és kamaszkorban elszenvedett sorozatos leégés megduplázza a felnőttkori melanóma kialakulásának kockázatát.

    A túlzott szolárium
    használata is elősegíti
    a bőrrák kialakulását

    Legnagyobb veszélyt, a fehér bőrű emberek számára jelent a káros sugárzás. Akinek magas a bőre pigment tartalma, kisebb valószínűséggel alakul ki nála a melanóma. 

    Akinek sok anyajegy van a bőrén, célszerű rendszeresen ellenőrizni őket, és mindennemű elváltozás esetén orvoshoz fordulni.

    Az esetek 70 százalékában nem a már meglévő anyajegyek válnak rákossá, hanem a daganat újonnan alakul ki.

     

    A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?
    A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Hogyan ismerje fel a
    melanomát?>>

    Az életkor növekedésével nő a kockázat is. Ahogy öregszünk, a bőrre jutó napsugárzás összmennyisége is nő, s mivel a bőr "emlékezik", fokozódik a melanoma kialakulásának kockázata.

    A szoláriumok sem védenek meg a melanóma kialakulásától, mert ezek a berendezések is előállítják mind az UV-A, mind az UV-B sugarakat, ezek mennyisége pedig kizárólag a készülék típusától függ.

    Nem igaz tehát, hogy a szolárium teljesen biztonságos. Halmozottan káros lehet egy olyan szituáció, amikor a szolárium használatát követően természetes napozást is végzünk.

    Napallergia - Milyen tünetek lehetnek?

    A napallergia tünetei igen változatosak lehetnek: a már fentebb említett csalánkiütésektől, a piros foltokon át akár a pattanásos elváltozásokig. Már rövid fényhatást követően órák vagy egy-két napon belül apró, tűszúrásnyi kiütések jelennek meg leggyakrabban a fénynek kitett részeken, de valódi allergia esetén, az egész testen. Nagyon gyakran a bőr felhólyagosodik, viszket, melyet égő érzés, esetleg fájdalomérzés is kísérhet. Amint a bőr megnyugszik, a tünetek elmúlnak. Sajnos visszamaradhat bizonyos fokú foltos bőrelváltozás. A tünetek sokszor összetéveszthetőek a leégéssel, amelytől csak abban különbözik, hogy ezt a folyamatot nem követi hámlás, illetve többször kiújul és évekig visszatérhet. Egy biztos: a napfény káros sugarai ellen így is úgy is fontos védekezni.
    Napallergia - Milyen tünetek lehetnek? >>

    Hogyan előzhető meg a melanóma kialakulása?

    A legjobb módszer a bőr védelme a napsugárzástól beleértve a természetest és a "mesterségest" egyaránt. Ne tegyük ki bőrünket intenzív napsugárzásnak 10 és 16 óra között - azaz ebben az időszakban ne napozzunk! Téves azt gondolni, hogy ha árnyékba húzódunk, pl. egy fa alá, akkor nem ér bennünket a sugárzás!

    Már a gyermekeknél
    gondoljunk
    a melanóma megelőzésére

    Használjunk a leégéstől védő öltözetet (sapkát és napszemüveget is - a melanóma a bőr leggyakoribb daganata!). Használjunk megfelelő faktorú (15-ösnél magasabb) naptejet - akár télen is!

    Aki sok anyajeggyel vagy nagyon fehér bőrrel rendelkezik, használjon minél magasabb faktorszámú naptejet!

    Rendszeresen ellenőrizzük anyajegyeink állapotát!

    Fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz, amennyiben egy anyajegyen elváltozást tapasztalunk! (pl.: megváltozik a színe, pigmentáltsága, felszíne, alakja, kisebesedik, vérezni kezd, stb.)

    Időjárás tudatos életmóddal, megelőzhetjük az időjárás okozta káros következményeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tudatos életszervezés fontos eleme lett a környezetünkhöz való alkalmazkodás újbóli megtanulása.

    Az időjárás tudatossággal sokat segíthetünk időjárás érzékenységünkön, megtanulhatjuk, hogyan előzzük meg a szervezetünket érő kellemetlen, sokszor káros hatásokat.

    Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. Fontos lenne mindenkinek tudnia, hogy ő milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen hatásokra számíthat.

    Ezzel sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, és fel kellene használnunk az eredményeket a hatékonyabb gyógyításban is.

    További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

    (Meteo Klinika)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ön könnyen leég? - Bőrtípusok és veszélyek

    Mindannyian tudjuk, mi az a leégés: a bőr kipirosodik, fájdalmassá és forróvá válik. Az, hogy Ön milyen könnyen ég le napozás vagy szoláriumozás során, függ a bőr színétől és egy 1-től 6-ig terjedő skálán meghatározott típusától.

    Mire figyeljünk önbarnító krém használatakor?

    Mindenki számára elérhetők az év bármely szakában, első látásra könnyen alkalmazható készítmények, melyek többségét otthoni használatra fejlesztették ki, bár kozmetikai célokra is kiválóak: az önbarnító készítmények.

    A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

    Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

    Nagy rizikó a gyerekkori hólyagos napégés

    A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának bőrgyógyászai – sok más európai ország programjaihoz csatlakozva – tucatnyi helyszínen tartottak szűrővizsgálatot (anyajegy-tanácsadást) és felvilágosítást a közelmúltban. Az Országos Melanóma Hét (május 7-12) témái között központi helyen szerepelt az általában egyszerűen felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható bőrdaganat.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA