• Mennyit iszik? A túl sok víz is is ártalmas

    Szerző:
    WEBBeteg

    Inni, inni és inni, mármint vizet és különösen nyáron - hangzott mostanáig a táplálkozási szakértők tanácsa. De valójában mekkora is az a mennyiség, ami ténylegesen jó és szükséges az emberi szervezet számára?

    Erre igyekeztek választ adni német szakértők kedden nyilvánosságra hozott tanulmányukban, amelynek már bevezetőjében elvetették az általános nagy "nemzeti szomjúságot".

    Hirdetések

    Azaz arra mutattak rá, hogy a túl sok víz épp olyan káros, mint a túl kevés. Képletesen szólva a túl sok víz "eláztatja" az egészséget.

      Szomjúságérzet


    A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolitháztartását.
    A szervezet vízháztartásáról>>

    A sok víz felborítja a szervezet sóháztartását, és olyan sóhiányt alakíthat ki, ami izomgörcsökhöz, sőt súlyosabb esetben akár eszméletvesztéshez is vezethet.

    A bonni székhelyű Német Táplálkozástudományi Társaság épp ezért azt ajánlotta, hogy felnőttek számára napi 1,5 liter víz fogyasztása az ideális.

    Az emberi szervezet ugyanis szomjúságának egy részét félig folyékony vagy szilárd tápanyagokból fedezi, például gyümölcsből, zöldségből vagy épp levesből.

    Egy másik részét pedig a szervezet saját anyagcseréjéből fedezi.

    A túl kevés víz is ártalmas...

     A vízmérgezés


    Vízmérgezés akkor léphet fel, ha valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok oly mértékben felhígulnak, hogy már nem tudják ellátni a feladatukat a szervezetben.
    A vízmérgezésről>>
    A túl kevés víz fogyasztása azonban szintén ártalmas, különösen akkor, ha a szervezet már nem "működik" kifogástalanul, elsősorban az idősebbek esetében.

    A jelentésből kitűnt, hogy Németországban ma is igen gyakori idősebb emberek életveszélyes kiszáradása. A statisztika szerint éves átlagban megközelíti az 500-at azoknak az idős személyeknek a száma, akik kiszáradás miatt, azaz azért kerülnek kórházba, mert túl keveset isznak.

    Mindennek kapcsán a szakértők egy ősrégi bölcseletet ajánlottak megfontolásra, mégpedig az úgynevezett bőrránctesztet.

    Ha a bőr sima és bársonyos, akkor minden rendben, azaz az ember eleget ivott. Ellenkező esetben viszont jó azonnal rászokni... a vízre. A korábban ajánlott napi 3-4 liter azonban még a "ráncosoknak" is sok.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Túlsúly: Vízzel megőrizhető a karcsúság

    Elegendő mennyiségű víz fogyasztása segít fitten tartani a szervezetet, és megelőzni a fölösleges kilók lerakódását, az elhízást.

    Vízfogyasztás és anyagcsere

    A víz nemcsak szomjoltó, hanem aktiválja az anyagcserét is.

    Jótékony víz

    A szervezetnek naponta legalább 3 liter tiszta vízre van szüksége, de a tisztasági fokon kívül ma már nem csak az ásványianyag-tartalom lehet mérvadó. Mivel az emberi sejtek működéséhez a hidrogén az egyik elengedhetetlen üzemanyag, ma már hidrogénnel is feldúsítható az ivóvíz. Így egy pohár vízzel is támogatható a sejtek működése.

    Az anyagcsere serkentésének 4 egyszerű módja

    A megfelelően működő anyagcsere valamennyi testi sejtet ellát mindennel, amire szüksége van, a salakanyagokat kiűzi a testből, lassan, de biztosan leépíti a fölösleges kilókat és a könnyedség érzését hagyja hátra.

    Az emberi sejteknek hidrogénre is szükségük van!

    A vízfogyasztás fontosságáról talán már mindenki hallott, de itt is lényeges a minőség. A vízszűréssel megtisztított víz minősége akár még tovább is javítható, ha hidrogénnel van dúsítva. A hidrogén egyfajta antioxidáns a szervezet számára és sejtszinten segíti a működését.

    Tények és tévhitek a vízfogyasztásról

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tiszta vizet fogyasszunk el a mindennapok során. Az ajánlások különböznek egészséges és beteg emberek esetén, illetve kisgyermekek és idősek számára is más-más mennyiség javasolt. Néhány tévhitet azonban nem árt eloszlatni a helyes vízfogyasztással kapcsolatban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA