Az étcsokoládé egészségesen tartja a szívet

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A rendszeres étcsokoládé-fogyasztás segíthet csökkenteni azokat a gyulladásos folyamatokat, melyek a szív-és érrendszeri betegségekkel hozhatók összefüggésbe - állítják olasz kutatók.

Még egy egészen kismértékű gyulladás étcsokoládéval történő csökkentésének is jelentős megelőző szerepe van a szív-és érrendszeri betegségeket illetően - állítja Dr. Romina di Giuseppe, a Campobassoi Katolikus Egyetem orvosa.

A gyulladás jelenlétét a C-reaktív protein (CRP) szintjének mérésével vizsgálták, mely a szívkoszorúér megbetegedések jelzője. Dr. Giuseppe és társai abból a feltételezésből indultak ki, hogy mivel az étcsokoládé gazdag különböző antioxidánsokban, az azt rendszeresen fogyasztók CRP-szintje talán alacsonyabb.

Ennek alátámasztására 4849 egészséges, 35 évesnél idősebb embert vizsgáltak. Közülük 1374-en alkalomszerűen, 824-en rendszeresen fogyasztottak étcsokoládét, általában több mint napi 5 grammot.

Csak egy bizonyos szintig hatásos

Az átlagos CRP szint a csokoládét nem fogyasztók esetében 1.32mg/L volt, míg az étcsokoládét fogyasztóké 1.1mg/L. Ők egészségesebben táplálkoztak, mint azok, akik nem fogyasztottak csokoládét, illetve fiatalabbak és magasabb társadalmi helyzetűek, ám kevesebbet sportolók. Mindezeket a fontos tényezőket figyelembe véve az összefüggés az étcsokoládé-fogyasztás és az alacsony CRP-szint között egyértelmű.

Az étcsokoládé-fogyasztók körében tapasztalt alacsony CRP-szint csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, állapították meg a kutatók.

Érdekes lehet azonban, hogy míg a háromnaponkénti 20 g-os étcsokoládé-fogyasztásnak pozitív hatása egyértelműen megfigyelhető volt, addig ennek az adagnak a túllépése nem jelentett nagyobb előnyt, sőt, az étcsokoládé addigi, CRP-szintre gyakorolt pozitív hatása szinte eltűnt.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reuters Health)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.