Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A krónikus, rendszeresen visszatérő fejfájással való együttélés nehéz feladat. Számos nem gyógyszeres kezelési mód, a mindennapokba beépített szokás segíthet a krónikus fejfájás súlyosságának és gyakoriságának csökkentésében.

Testmozgás, sportolás

Az általános jó egészségi állapot segíthet megelőzni a fejfájást. A rendszeres mozgás, így a gyaloglás, az úszás, vagy a biciklizés egyértelműen csökkenti a betegek többségénél a tenziós fejfájás gyakoriságát, illetve a mozgás segíthet az éppen aktív fejfájéás megszüntetésében. Migrénes típusú fejfájás esetén a megerőltető tevékenységek rohamot provokálhatnak, ezért kerülendőek, azonban kutatások szerint a fejfájásmentes időszakokban rendszeresen végzett könnyű fizikai tevékenységek migrén esetén is csökkentik a rohamok gyakoriságát vagy súlyosságát.

Alkohol- és kávéfogyasztás

A fejfájás egyik legtipikusabb kiváltó oka az alkoholfogyasztás. Ha meg akarja kímélni magát egy fejfájós naptól, csak igen korlátozott mennyiségben fogyasszon alkoholt.

Kutatások bizonyították, hogy azok között, akik nem fogyasztanak kávét, segít a fájdalomcsillapításban egy csésze fekete. A rendszeresen kávézók esetében azonban a túlzott koffeibevitel és a koffeinelvonás is kiváltó ok is lehet, ezért törekedjenek a kávézás kiszámíthatóságára, szükség esetén és csak fokozatosan csökkentsék az elfogyasztott koffeinmennyiséget.

Izomrelaxáló módszerek

Hideg vagy meleg csökkentheti az izmok fájdalmas feszülését. Az, hogy melyik a jobb hatású, az egyénenként változó, érdemes kipróbálni több módszert, megismerni testünk reakcióit. Ha a meleg a jótékony hatású, akkor lehet, hogy egy villanypárna, vagy egy meleg vizes palack már kedvező hatású lesz. Egy forró fürdő vagy zuhany szintén segíthet, a tenziós fejfájás megszüntetésére gyakran már ez a módszer is elég. Ha a hideg vált be, akkor csavarjon be egy jégakkut egy ruhadarabba, és ezzel borogassa az izmait.

A váltott hideg-meleg lábfürdő jót tesz a migrénes tünetek megszüntetésére is. Érdemes kipróbálni a váltózuhanyt is.
A szaunázásnak egy egyszerű fejfájás esetén szintén segítség lehet, a migrénesek azonban lehetőleg kerüljék, ugyanis a túl magas hőmérséklet már kiváltó ok lehet.

A masszázs rendkívül kellemes módja, az izomfeszültségtől való megszabadulásnak, egyeseknél már önmagában ez elegendő a fejfájás leküzdésére. Finoman masszírozza át a fej, a nyak, a váll izmait, vagy kérjen meg valaki mást erre.

Megfelelő testtartás kialakítása

A helyes tartás segítségével megelőzheti izmai kóros megfeszülését, amely gyakori oka a fejfájásnak. Amikor áll, húzza hátra a vállait és emelje fel a fejét a magasba, húzza be a hasát és a fenekét. Ülőhelyzetben a két lábba legyen egymással párhuzamos, és a fejét emelje meg.

Próbálja meg elkerülni a huzamosabb ideig egy helyzetben való munkavégzést. Tipikus probléma a számítógéphez kötött munka során, hogy a beteg órákon át közel azonos pozícióban nézi a monitort, ami az izmok görcsös merevségét okozhatja, előidézve az ún. számítógép-fejfájást. Rendszeresen nyújtózkodjon, erősítse a nyak-, illetve a vállizmait!

A kényelmetlen, vagy túl magas sarkú cipő rossz tartáshoz vezet, ezért ez is összefüggésben lehet a gyakori fejfájással.

Néhány további jó tanács, amely segítségével javíthat tartásán:

  • Állás közben mind a két lábára egyformán helyezzen súlyt! Ha hosszú ideig áll egy helyben, helyezze egyik lábát egy kiemelkedésre és időről időre váltogassa a lábait.
  • Egy kilogrammnál nehezebb válltáskát ne hordjon!
  • Egyenes hátú székben üljön és támassza meg a derekát!
  • Amikor huzamosabb ideig ül, időnként támassza meg a lábait egy lábtartón! Ha lehet, minden félórában álljon fel.

Gondolja át a gyógyszerszedést!

A betegek egy részénél - különösen a feszültebb időszakokban - akár naponta is jelentkezhetnek fejfájós epizódok. Az emberek azonban gyakran abba a csapdába esnek, hogy túl gyakran vesznek be gyógyszereket. A fejfájás elleni különböző gyógyszerek gyakori, és nagy adagokban történő alkalmazása ugyanakkor fájdalomcsillapító-túlhasználat miatti fejfájás alakulhat ki.

Egyeseknél akkor rosszabbodik a fejfájás, amikor abba akarja hagyni a gyógyszerszedését, a gyógyszer okozta fejfájás esetén azonban az jellemző, hogy egyre gyakrabban tér vissza a fájdalom, és a korábbi gyógyszeradag már nem elég annak megszüntetésére. Ebben az esetben kérjen segítséget kezelőorvosától!

Különösen fontossá válnak a nem gyógyszeres kezelési módszerek terhesség alatt, amikor a fejfájás elleni gyógyszereket is csak orvosával egyeztetve szabad alkalmazni.

Stresszkezelés

Stressz és a szorongás nagyon könnyen kiválthatja a mind a tenziós fejfájást, mind a migrénes rohamokat. A stressz csökkentésének egyik módja, ha előre tervez és megszervezi a napját. Egy másik mód, ha több időt hagy magának relaxálásra. A különböző stresszkezelési technikák segíthetnek a tenziós fejfájással való együttélésben, ide értve a mély lélegzetvételt és a biofeedback-et.

A gyermek feje fáj?

A gyermekeket is érik stresszhatások, szükségük van lazításra és az egészséges életmódra a fejfájás elkerüléséhez, ez azonban más módszereket igényel, mint felnőttek esetében. összeszedtünk néhány javaslatot. Tanácsok szülőknek a gyermek fejfájásának enyhítéséhez

 Dr. Zsuga Judit neurológus

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.