• Európa vesztésre áll a baktériumok elleni harcban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az antibiotikum rezisztens baktériumok elterjedése korábban sosem látott méreteket öltött, és kimerülőben vannak a jelenleg rendelkezésre álló antibiotikumok nyújtotta lehetőségek – figyelmeztetnek európai egészségügyi szakértők.

    Az Európai Unió területén évente mintegy 25 ezren halnak meg baktériumfertőzés következtében, melyet a legújabb antibiotikumokkal próbálnak kezelni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritikusnak minősítette jelenleg is fennálló szituációt.

    A legrosszabb forgatókönyv szerint összefogás nélkül világszerte a kezelhetetlen fertőzések elterjedése várható. Erre példa, hogy az Új Delhi baktériumtörzset (NDM-1) már brit betegekben is kimutatták.

    Hirdetések

    Dr. Timothy Walsh és a a Cardiff-i Egyetem munkatársai írták le először a szóban forgó törzset. Munkájuk során Új Delhi 12 km-es körzetében 171 mosó-, és 50 ivóvíz-lelőhelyről gyűjtöttek mintákat, és az NDM-1 génjét 51 mosóvízben, és két ivóvízben lehetett kimutatni. Ez azt jelenti, hogy lakosok milliói hordozhatnak ilyen gént tartalmazó kórokozót, mely akár vérhast, akár kolerát is okozhat.

    WC ülőke és fertőzések


    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC ülőkén nem látható látványos kosz vagy folyadék. WC ülőke és fertőzések>>

    Az NDM-1 ellen már a karbapenem sem véd

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A leggyakoribb átviteli mód a limitált higiéniai körülmények következtében kialakuló feko-orális fertőzés. A Lancet Infectious Diseases folyóirat szerint Indiában például 650 millióan nem férnek hozzá öblítéses WC-hez.

    A karbapenem egy olyan antibiotikum, melyet eddig a nehezen kezelhető baktériumfertőzések legyőzésére alkalmaztak. Különösen aggasztó, hogy az NDM-1 hordozása már ezzel szemben is ellenállóképességet jelent.

    További súlyosbító tényező, hogy az utazási eszközök fejlődése, globalizált világunk különösen kedvez egymástól földrajzilag távol elhelyezkedő régiók esetén is a baktériumok átvitelének, elterjedésének. Ilyen módon az egyes országok összehangolt fellépése szükséges, és nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a baktériumok visszaszorítására olyan országokban, mint India és Pakisztán.

     

    Néhány egyszerű tanács


    • Ha a nyilvános WC ülőkéjével való kontaktus elkerülhetetlen, és az valahol nedves, érdemes letörölni használat előtt.
    • Használat után reflex legyen a szappanos, alapos kézmosás!
    • Ha valamilyen bőrsérülésünk van az ülőkével érintkező részeken, érdemes WC-papírral izolálni, vagy a sérült felületen ragtapaszt használni.
    • Léteznek olyan eszközök, melyek segítségével a hölgyek is megoldhatják állva, nagyobb nekivetkőzés nélkül a vizelést. Ilyenkor egy zsebben hordható, eldobható, impregnált papíreszközt hajlítanak formára, ami hosszúkás, felül nyitott tartályra emlékeztet, alul egy kivezető csőrrel. A tartályt a lábak közé helyezve, a csőrét előre tartva, szennyeződés nélkül megoldható álló helyzetben a vizeletürítés. Nem kell bokáig tolni a bugyit, szorongani attól, hogy észreveszik, vagy hogy levizelik a cipőt. Utazók hasmenése>>

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Mi van a fogkefén?

    Az angol University of Manchester kutatói megállapították, hogy egy fedetlen fogkefe, több mint 100 millió baktériumtól nyüzsög, melyek között a súlyos hasmenést okozó E. coli és a bőrfertőzést okozó staphylococcus is megtalálható.

    Antibiotikum - A leggyakoribb tévhitek

    A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen is hatásosak. Ezeket a készítményeket ugyanis sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok.

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének fontos eszköze a védőoltás

    A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a védőoltás - mondta Galgóczi Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA