• Csaknem minden harmadik cukorbeteget érinti...

    Szerző:
    WEBBeteg

    Majdnem minden harmadik cukorbetegnél tapasztalhatóak az úgynevezett diabéteszes retinopátia tünetei – állítja egy új tanulmány. Mi több, a diabéteszesek 4 százalékánál annyira előrehaladott ez a betegség, hogy komolyan veszélyezteti a látásukat – adta hírül a Journal of the American Medical Association című szaklap augusztus 11-i száma.

    A tanulmány alapját adó kutatásban a 40 év feletti, amerikai cukorbetegeket vizsgálták, és 28.5 százalékuknál tapasztalták a diabéteszes retinopátiát, 4.4 százalékuknál pedig komoly, látást veszélyeztető állapotú volt a betegség. Jó hír azonban, hogy a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy vércukorszint, vérnyomás és koleszterinszint megfelelő kontrollálása jó út a diabéteszes szembetegség megelőzésére.

    Hirdetések

    Azok számára pedig, akik már tapasztalják a diabéteszes retinopátia korai jeleit, a lézeres szemműtét jelenthet megoldást. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Xinzi Zhang szerint a cukorbetegek számára javasolt a betegség kordában tartása és a rendszeres szemészeti vizsgálat, hiszen korai felismeréssel megakadályozható a későbbi látásvesztés. A diabéteszes neuropátia változásokat okoz a szem ereiben. Egyes esetekben új, kóros erek nőnek, míg más esetekben a meglévő erek megduzzadnak, és szivárogni kezdenek. A betegség az elsődleges oka a 20-74 év közöttiek látásvesztésének az Egyesült Államokban.

     A diabéteszes neuropáthia


    A (poly)neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere betegséghez − pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz − társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek). A perifériás idegek szállítják az információt a különböző − a bőrben, izmokban, izületekben és egyéb szövetekben elhelyezkedő − felvevő testecskéktől a központi idegrendszerbe, azaz a gerincvelőbe, illetve az agyba. Ezáltal informálják a központot a szervezet aktuális állapotáról, helyzetéről, működéséről. Másfelől ezek az idegek viszik az információt a központokból a különböző szervekhez, szövetekhez, ezáltal szabályozva azok működését. A diabéteszes neuropáthia>>

    A diabéteszes neuropátia kockázati tényezői

    A kutatás azt is megállapította, hogy a diabéteszes neuropátia előfordulási aránya a férfiak, a feketék és a mexikói amerikaiak esetében valamivel magasabb, mint a nők és fehér lakosság körében. A diabéteszes neuropátia egyéb kockázati tényezői között találták a magas hemoglobin A1C szintet, mely gyenge vércukorszintet jelez, a magasabb szisztolés vérnyomásértéket és a hosszabb ideje fennálló diabéteszt, valamint az inzulinhasználatot.

    Zhang elmondása szerint az olyan kockázati tényezők, mint a magas hemoglobin A1C szint, vagy az inzulinhasználat szükségessége komolyabb cukorbetegséget jelez, mely nagyobb eséllyel okoz diabéteszes retinopátiát. Noha az orvostudomány számos előrelépést tett a cukorbetegség kezelésére, és a fő cél a szövődmények megelőzése lenne, még mindig sokan vannak, akik nem veszik komolyan a vércukorszint ellenőrzésének fontosságát.

    A megoldást sokak szerint az jelentené, ha minden 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált betegnél szemvizsgálatot is végeznének, hiszen nagy valószínűséggel már cukorbeteg volt egy ideje, anélkül, hogy tudott volna erről. Az első szemvizsgálat után pedig fontos az évenkénti rendszeres ellenőrzés is. A diabéteszes retinopátia kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy a cukorbetegek (bármelyik típusú betegségben is szenvedjenek) rendszeresen fenntartsák a megfelelő vércukorszintet, ellenőrizzék a vérnyomásukat és alacsonyan tartsák a koleszterin szintjüket.

    (http://www.msnbc.msn.com/)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

    A diabétesz szövődményei: a gasztroparézis

    Gasztroparézisnek nevezzük az elhúzódó gyomorürülést, ami olyan megbetegedés, amikor a gyomor ürülése túl hosszan tart.

    Égető jellegű lábfájdalom gyötri? - Hová fordulhat?

    Ha állandó alsóvégtagi fájdalma van, annak jellegéből, valamint kisugárzásából adódóan lehet következtetni az okokra.

    Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia észlelésének zavara

    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.

    Diabéteszes neuropátia és hólyagproblémák

    A cukorbetegség okozta hólyag neuropátia egyfajta idegkárosodás. Ilyenkor a húgyút már nem megfelelően működik, és a hólyag nem képes teljesen kiürülni. Egy baktérium kezd növekedni a hólyagban és vesékben, mely gyakori húgyúti fertőzéseket okoz.

    A gasztroparézis tünetei, okai és kezelése

    A gasztroparézis egy olyan állapot, melyben a gyomor izmai nem működnek megfelelően. Általában erőteljes izom-összehúzódások juttatják át a táplálékot az emésztőcsatornán, de gasztroparézis esetén a gyomorfal izmai csak gyengén vagy egyáltalán nem működnek. Ez akadályozza a gyomor megfelelő kiürülését, zavarja az emésztést, hányingert és hányást, vércukorszint-ingadozást okoz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA