A vesemedencerák tünetei és kezelése

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A vesemedence daganata a vesekelyheket, vesemedencét bélelő hámból indul ki. A vesemedence és a vesevezeték daganatai a ritkább urológiai daganatok közé tartoznak.

A vesedaganat téma cikkei

5/1 Vesedaganatok típusai, tünetei, kezelésük
5/2 A vesedaganatos betegek életkilátásai
5/3 Világossejtes veserák
5/4 Itt jár: Vesemedence-daganat
5/5 Wilms-tumor

A vesemedencerák kialakulásáért felelős legfontosabb kockázati tényező a dohányzás. Fokozott a kialakulás esélye azon emberek esetében is, akik rendszeresen többgyűrűs, aromás vegyületekkel érintkeznek (pl.: a gumi, festék, vegyi, műanyag vagy fémiparban dolgozók).

A vesemedence-daganat leggyakrabban az 55 és 80 év közötti korosztály körében fordul elő. A műanyagiparban dolgozók körében az előfordulási gyakoriság 4-szer-5-ször nagyobb, mint az átlag lakosság körében.

A vesemedencerák tünetei

Leggyakoribb tünet a vérvizelés, mely kezdetben csak laboratóriumi vizeletvizsgálattal mutatható ki, ám a betegség előrehaladásával már szemmel is látható mértékűvé válik. Tompa deréktáji fájdalom a betegek 30 százalékánál fordul elő, előrehaladott esetben pedig jellemző a gyors testsúlyvesztés.

A diagnózis felállításában a képalkotó vizsgálatok közül a hasi ultrahang-, hasi CT-, MR-vizsgálatok segítenek. Az ureteroscopia, illetve nephroscopia a szövettani mintavételt is lehetővé teszi.

Hogyan kezelhető a vesemedencerák?

Eredményes megoldást vesemedencerák esetén csak a daganatos vese műtéti (teljes vagy részleges) eltávolítása jelent. A hagyományos beavatkozás a vese és a vesevezeték eltávolításával jár teljes hosszában. A műtét laparoscoppal is elvégezhető, ha a tumor kellően kis méretű.

Amennyiben a daganat előrehaladott, sugárkezelés és kemoterápia is alkalmazható. Ezekről azonban tudni kell, hogy ebben a daganattípusban csak csekély eredménnyel járnak. A vesemedencerák túlélési prognózisa az előrehaladás függvényében (TNM-stádium szerint) igen változó, radikális műtét, vagyis a vese és húgyvezeték eltávolítása után T1 stádiumú daganatoknál az ötéves túlélés akár 91 százalék is lehet, előrehaladott (IV.) stádiumban 38 százalék.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Lektorálta: Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.