Metabolikus szindróma - Vigyázat, életveszélyes szövődményekkel járhat!

szerző: Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus - Oxygen Medical
frissítve:

A metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere-javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett.

A túlsúly, mint probléma, ritkán jár egyedül. Aki nassol, és nem mozog, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni.

A metabolikus szindrómáról és a kilépés lehetőségeiről beszél dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász-kardiológus-diabetológusa.

A veszélyes "alma"

A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár "négyes fogatként" is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, melynek többnyire feltűnő külső jegyei is vannak, amelyek valószínűsítik a kórkép jelenlétét.

Ellenőrizze magát!

A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma-típusú elhízásról beszélhetünk, amit laikusok akár sörhasként is emlegetnek. A túlsúly mértéke azonban nem mindig korrelál az anyagcsere-eltérések súlyosságával.

Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere változással jár együtt.

A hasi predominanciájú súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magasvérnyomás, vérzsír eltérések, cukorbetegség - mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok - legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke (agyi érelzáródás, agyvérzés). Ugyanakkor sokszor állhatnak rejtetten érszűkület vagy korai potenciazavar megjelenése mögött is.

Bővebben A hasi típusú (alma típusú) elhízás veszélyei

Mikor forduljon orvoshoz?
Ha tudomása szerint a metabolikus szindróma egy komponense jelen van Önnél, pl. magas vérnyomás, magas koleszterin szint, vagy alma típusú (hasi) elhízás, akkor előfordulhat, hogy más komponensek is megvannak, csak még nem tud róluk. Érdemes ezt orvosával kivizsgáltatnia.

Ördögi kör

A magas vérnyomást súlyosbítja, hogy a zsírszövet növekedése miatt a szív csak növekvő ellenállást leküzdve tudja a testen átpumpálni a vért, sőt a túlsúly az idegrendszer aktiválásán keresztül is gyorsíthatja a szívműködést. Ráadásul az alma típusú elhízottakban a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki. Ha pedig a sejtek inzulinérzékelése csökken, azt a szervezet inzulinhiányként éli meg és a hiányt, illetve az emelkedő vércukorszintet ellensúlyozandó, még több inzulint termel.

Koleszterintáblázat
A kritikus mutatók
  • Testtömeg index (BMI). A testtömeg index a kilógrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Ha a BMI értéke 18,5 alatti, akkor soványabb, mint az ideális lenne. Ha a BMI 18,5 és 25 közé esik, akkor az Ön tömege optimális. Amennyiben a BMI 25 és 30 között van, akkor túlsúlyos, ha 30 felett van, akkor elhízott.
  • Haskörfogat mérés. Ha a zsírszövet jelentős része a hasüregben található a belek között (mezenteriális zsír), akkor "alma" típusú elhízásról beszélünk. Ha a zsírszövet zöme a csípőn, a combokon és általában a bőr alatt van (szubkután zsír), akkor az elhízás "körte" típusú. Az egészség szempontjából sokkal kedvezőbb a körte típus.
    Ha Önnek pocakja, előredomborodó vagy éppenséggel lecsüngő hasa van, akkor elhízása alma típusú. A hasüregi zsír növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Nőknél a haskörfogat 88 cm, a férfiaknál pedig 100 cm alatt kell, hogy legyen (ezek a számok a különböző ajánlásokban néhány cm-rel eltérhetnek).

40 felett: állapotfelmérés

Az elmúlt évtizedekben többek között Skandináviában és az Egyesült Államokban is nyomonkövethető, hogy hatásos lehet a metabolikus szindróma megfékezésére létrehozott felvilágosító kampány. Miután nagy tömegekben sikerült tudatosítani a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres ellenőrzések fontosságát, drasztikusan csökkent az infarktusok száma és jelentősen növekedett a születéskor várható átlagélettartam.

Magyarországon is érdemes foglalkozni a kérdéssel, sőt túlsúly esetén bármikor illetve 40 év felett mindenkinél ajánlatos állapotfelmérést végezni, amelynek ki kell terjednie a szív és érrendszeri rizikófaktorok vizsgálatára szívinfarktus és stroke megelőzése céljából a rosszindulatú daganatos betegségek szűrése mellett.

Felelősek vagyunk magunkért

A fenyegető következmények valóban riasztóak, de jó hír, hogy a metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett.

Komplex életmód-terápia a gyógyszerszükségletet fokozatosan csökkentheti, sőt idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette.

Nemcsak a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázatától szabadulhatunk meg, hanem számtalan daganatos betegség előfordulását is jelentősen csökkenti.

A fogyás és a rendszeres testmozgás így megszakítja a betegségek ördögi körét, nem is beszélve a közérzetünkre és a megjelenésünkre gyakorolt hatásról. Hosszútávon pedig mindenképpen olcsóbb egészségesnek lenni!

Tovább Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

Ön hajlamos az érbetegségekre?
Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! TESZT

(Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.