Milyen a megfelelő vércukorszintmérő?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amennyiben Ön cukorbeteg, a vércukorszintmérés a mindennapi élet része. A vércukorszintmérők olyan kis, akkumulátorral vagy elemmel működő készülékek, melyekkel bárhol kényelmesen ellenőrizheti a vércukor szintjét. Kisebbek, gyorsabbak és kevesebb vért igényelnek, mint a múltban használatos készülékek.

A vércukorszintmérő készülék használatához az ujjbegyet kell megszúrni, és egy csepp vért a tesztcsíkra kenni, majd azt a mérőbe helyezni. A rendszeres ellenőrzés lehetővé teszi, hogy vércukorszintjét biztonságos tartományban tartsa. Amennyiben ez nem sikerül, változtatni kell az étrenden, növelni kell a testmozgás mennyiségét, illetve vércukorszint csökkentő gyógyszerek alkalmazására is szükség lehet, a szövődmények elkerülése érdekében.

A vércukorszint ellenőrzéssel az is megállapítható, ha vércukorszintje túl alacsony, mely potenciálisan veszélyes lehet, így ilyenkor mindenképpen 10-15 gramm szénhidrátot kell fogyasztania.

Mi alapján válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb vércukorszintmérőt? A legtöbb készülék pontosan méri a glükóz értéket, ám különbözhetnek típusukban, illetve az általuk kínált funkciók számában.

Mire figyeljen?

  • Költség – Mielőtt vércukorszintmérőt vásárolna, ellenőrizze, milyen költséggel jár a tesztcsíkok beszerzése. Előfordulhat, hogy bár a készülék olcsó, a tesztcsíkok csak borsos áron beszerezhetőek.
  • Mennyire egyszerű használni? – A készülék nagyobb vagy kisebb? A kisebb készülékek szállítása sokkal kényelmesebb, ám használatuk nagyobb ügyességet igényel. Vizsgálja meg a tesztcsíkok csomagolását – mennyire könnyű azt kibontani? Amennyiben rossz a látása, olyan készüléket válasszon, aminek nagyobb a kijelzője, vagy hang modullal is rendelkezik. A tesztcsíkok méretét is érdemes megvizsgálni, hiszen előfordulhat, hogy olyan kicsik, hogy nehéz rendesen kézbe venni őket.
  • Vérminta mennyiség – Ellenőrizze, mennyi vérminta szükséges a vércukorszintméréshez!
  • Éjszaka is használható-e a készülék? – Vegyen olyan készüléket, mely háttérvilágítással rendelkezik.
  • Alternatív teszthely – Ma már léteznek olyan készülékek is, melyek a tenyérből vagy az alkarból tesztelnek.
  • Intelligens mérő – Vannak olyan készülékek, melyek bizonyos számú mérési eredményt a memóriájukban tárolnak.
  • Számítógépre letölthető érték – A legtöbb mérőkészülék képes arra, hogy a vércukorszintmérés értékét a számítógépre letöltse, azonban mielőtt vásárolna, nézze meg, hogy a készülékhez kínált szoftver összeegyeztethető-e a számítógépével.

Tudta?

A 2-es típusú cukorbetegség egyes tanulmányok szerint fokozza az Alzheimer-kór kockázatát. Minél kevésbé van a vércukorszint karban tartva, annál nagyobb a kockázat. A két állapotot összekapcsoló egyik elmélet szerint a cukorbetegség által okozott keringési zavar okozza a demenciát. Egy másik lehetőség, hogy a vérben található túl sok inzulin indít el az agyat károsító folyamatokat. Vércukorprobléma állhat az Alzheimer-kór hátterében

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.