• Csontritkulás - Csaknem egymillió embert érint hazánkban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon legalább 900 ezer embert érint az oszteoporózis, holott napi két pohár tejjel már hatékonyan lehetne védekezni a csontritkulás ellen.

    Az oszteoporózis alapvető gyógyszere a tej, ennek ellenére a magyarok – a Tetra Pak Hungária Zrt. kimutatása szerint - csak napi 1,8 decilitert fogyasztanak belőle a javasolt 5-6 deciliterrel szemben. Ez a tej- és tejtermékmennyiség - kiegyensúlyozott táplálkozás esetén - a kalciumszükséglet 75 százalékát, azaz 720 milligrammot fedezne a minimálisan javasolt napi 1000 milligrammból.

    Hirdetések

    A tej és a tejtermékek azért tekinthetők ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor. Ezek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig a csonttömeg megtartását - közölte a felmérés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

    Az oszteoporózis olyan betegség, amely a szervezet kalcium- és D-vitaminhiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának veszteségéhez, a csontok lyukacsossá, üregessé válásához vezet. A folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, ezért is nevezik "néma kórnak", majd a csontok lényegesen érzékenyebbek lesznek a külső behatásokra, súlyos esetben akár már minimális erőhatásra is könnyedén eltörnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az oszteoporózisra való hajlamot súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a dohányzás, a vitamin- és kalciumszegény táplálkozás. A kalcium szervezetből való kiürülését meg lehet akadályozni rendszeres testmozgással, a dohányzás és a veszteséget elősegítő italok - a többi között kávé, alkohol, cukrozott szénsavas üdítők - elhagyásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, amelynek lényeges összetevői a magas kalciumtartalmú tej és tejtermékek.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint. Napjainkban ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma, amelynek esetszáma a szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben várhatóan megduplázódik. A WHO indítványára 1996 óta számos országban, köztük 1998-tól minden év október 20-án Magyarországon is megrendezik az Oszteoporózis Világnapját, amelynek hazai meghonosítását az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete kezdeményezte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

    A csontritkulás megelőzhető!

    A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA