Pikkelysömör - 200 ezer beteg Magyarországon

Magyar Dermatológiai Társulat
megjelent:

A pikkelysömör (psoriasis) az emberi szervezet egészét érintő gyógyíthatatlan betegség súlyossága és gyakorisága alapján a bőrgyógyászati megbetegedések egyik legjelentősebb csoportját alkotja.

A pikkelysömör genetikai alapokon kialakuló autoimmun betegség. Európában az össznépességnek mintegy 1,5-2%-át érinti, Magyarországon 200 ezerre tehető a psoriasis sújtotta betegek száma, vagyis a lakosság 2%-a.

A betegség súlyossága, gyakorisága és krónikus volta mind a társadalomra mind pedig a betegekre jelentős terheket ró, az életminőséget a daganatos vagy a szívbetegeknél tapasztalható mértékben rontja.

A pikkelysömör súlyossága, gyakorisága és krónikus volta a betegekre és környezetükre szinte elviselhetetlen terheket ró, a betegek nagy része állandó kiterjedt bőrtünetektől szenved. Emiatt általános egészségi állapotuk és az életminőségük jelentősen romlik, a mindenki által jól látható bőrtünetek pszichés megterhelést rónak a betegekre és környezetükre is, mely nem ritkán a társadalomból, a környezetből való kirekesztettségig, kitaszítottságig is mélyülhet.

Pikkelysömör: nem fertőző!

Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk, a pikkelysömör a szervezet egészét érintő betegség, nem pedig kozmetikai rendellenesség. El kell érni, hogy az emberek tájékozottak legyenek a betegségről, ezáltal csökkenjen a betegek társadalmi kirekesztettsége, hiszen ez a betegség nem fertőző!” Prof. Dr. Kemény Lajos, az Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

A pikkelysömör kezelésének célja

A pikkelysömör kezelésének a célja a tünetmentesítés. Ez mindig a pillanatnyi állapottól függően kiválasztott szerekkel zajlik: enyhébb esetekben helyi, kenőcsös kezelésekkel, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel.

A pikkelysömör (psoriasis) tünetei, kezelése

A pikkelysömör olyan bőrgyógyászati betegség, mely a bőr szarutermelő sejtjeinek (keratinocyták) túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár.
A pikkelysömör (psoriasis) tünetei

A korszerű gyógyszergyártás számos új lehetőséggel szolgált az elmúlt években a psoriasis kezelése terén, melynek eredményeként új lehetőség nyílt a súlyos bőrtünetektől vagy ízületi érintettségtől szenvedő pikkelysömörös betegek kezelésében. A biológiai terápiás kezelés alapjaiban változtatja meg a kezelési stratégiákat. Hatásukra az eddig nehezen, vagy egyáltalán nem kezelhető súlyos betegek ma már tünet mentesíthetők, állapotuk hosszú távon is kontrollálhatóvá válik.

Fontos lenne a pikkelysömörös betegek érdekvédelme

Mivel nagy gyakoriságú, sokakat érintő betegségről van szó, fontos, hogy az érintettek szoros kapcsolatban álljanak egymással, érdekeik érvényesítése érdekében civil szervezetet alakítsanak, mely alkalmas a közösség erejénél fogva a probléma megosztására, kapcsolattartásra a betegellátás professzionális résztvevőivel, és velük együtt az érdekek érvényesítésére az egészségügy vezető szervei irányában.

Sajnos Magyarországon a pikkelysömörben szenvedő betegek jelentős része még mindig nem részesül megfelelő kezelésben.

Régóta tartó betegségüknek tüneteibe belenyugodva nem keresik az új lehetőségeket, az ezekről szóló megfelelő információ nem jut el hozzájuk.

Magyarországon jelenleg négy psoriasis betegszervezet működik: Budapesten, Debrecenben és Szegeden, illetve idén tavasz óta már Kaposvárott is. Hamarosan Pécsett és Egerben is létrejön a helyi betegklub.

(Magyar Dermatológiai Társulat)

Cikkajánló

A pikkelysömör tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.