• Urticaria világnap először Európában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Főként fiatalokat és nőket érint a viszkető, rendszeresen visszatérő krónikus csalánkiütés. A betegség világnapjához a Bőrklinika is csatlakozott.

    - A csalánkiütés, vagy orvosi nyelven urticaria hirtelen fellépő, heveny viszketéssel, égő érzéssel, időnként fájdalommal járó, látványos bőrtüneteket adó betegség – kezdi Szegedi Andrea egyetemi tanár. A Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékének vezetője elmondja: a betegség akut formájával minden ötödik ember találkozik az élete során, míg a rendszeresen visszatérő krónikus urticaria a népesség egy százalékát érinti, és nagyban rontja az életminőséget. A betegség kezelése és a további vizsgálatok szempontjából fontos a két forma elkülönítése, valamint a megfelelő információnyújtás a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek  is – véli a professzor.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hozzáteszi, a főként fiatalok és nők életét megkeserítő betegség érintéssel nem terjed. Az akut kór kialakulásának hátterében állhat felső légúti vagy emésztőszervi vírusfertőzés, élelmiszerekkel vagy gyógyszerekkel szembeni túlérzékenység, de gyakori az ismeretlen okú akut csalánkiütés is. Míg a krónikus urticariát okozhatják autóimmun reakciók, krónikus gócfertőzések és gyulladások, vagy gyógyszerekkel, élelmiszerekkel összefüggésbe hozható úgynevezett pszeudoallergiás reakciók. Emellett a bőrrel érintkező fizikai ingerek is előidézhetik – példaként a hideget, a meleget, a nyomást, a dörzsölést, a vizet és a napfényt említi az allergológus.

    Európai kezdeményezésre idén először több országban rendezik meg október 1-jén az urticaria világnapot.  A programhoz csatlakozott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinikája és a Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszéke is.

    A nő, aki allergiás a vízre

    A ritka betegség neve aquagenic urticaria, és előfordulása olyan ritka, hogy 230 millióból 1 embert érint. Michaela Duttonnál az után jelentkezett, hogy életet adott gyermekének. A nő, aki allergiás a vízre>>

    (Debreceni Egyetem)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Zsíros a bőre? Így ápolja!

    A zsíros bőr gyakran együtt jár tágabb pórusokkal is, ugyanakkor talán kevésbé ráncosodik. Peterman Krisztinának, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait követve pedig a zsíros bőr nyáron is jól karbantartható, a problémái kezelhetők.

    Napallergia vagy valami más?

    Vannak emberek, akiknek a napozás nem jelent örömet, épp ellenkezőleg. Ha hosszabb-rövidebb ideig a napon tartózkodnak, hólyagok, kiütések jelennek meg rajtuk, melyek viszketést okoznak.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    A bőrgyógyászat újdonságai

    A krónikus csalánkiütés és a súlyos ekcéma új diagnosztikai, valamint kezelési lehetőségeiről is szó volt a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján tartott szakmai találkozón.

    A csalánkiütés kezelési lehetőségei

    A csalánbetegség kezelésében a kiváltó tényező megszüntetése, kezelése az első és legfontosabb feladat, ezen túl a panaszokat enyhítő számos gyógyszer is rendelkezésre áll. Nagy kihívást jelent azonban, hogy az esetek jelentős részében nem sikerül azonosítani a kiváltó okokat, továbbá a betegek egy része nem reagál a hagyományos kezelésekre (terápiarezisztens).

    A csalánkiütés kezelési lehetőségei

    A csalánbetegség kezelésében a kiváltó tényező megszüntetése, kezelése az első és legfontosabb feladat, ezen túl a panaszokat enyhítő számos gyógyszer is rendelkezésre áll. Nagy kihívást jelent azonban, hogy az esetek jelentős részében nem sikerül azonosítani a kiváltó okokat, továbbá a betegek egy része nem reagál a hagyományos kezelésekre (terápiarezisztens).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA