• A parlagfű elleni védekezés formái

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ma Magyarországon minden ötödik ember szenved a parlagfű okozta allergia tüneteitől.

    Ez az agresszív gyomnövény június végén, július elején kezd el virágozni. A virágpor pollent tartalmaz, amitől orrfolyás és tüsszögés kínozza az arra érzékenyeket.

    Hirdetések

    Parlagfű - Vagy művelünk, vagy irtunk!

    Egy virágon kb. 8 milliárd pollen termelődik. Miközben az emberi tüdő naponta 14 köbméter levegőt forgat meg, tekintélyes pollenmennyiséget is belélegez. A felmérések során azt vizsgálják, hogy a virágzó parlagfű pollenje köbméterenként milyen mértékű. Az a tapasztalat, hogy a nagyvárosokban súlyosabb a helyzet, mert a kipufogó gázok koromtartalma rárakódik a pollen felületére, és így tovább fokozza annak irritáló hatását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A parlagfű igénytelen növény, amely bármilyen földterületen képes gyökeret ereszteni. „Mag formájában folyamatosan jelen lehet a földben, de ha valamilyen egyéb növénytakaró fedi, nem képes a helyébe lépni.” – nyilatkozta Dr. Farkas Ildikó, nyugalmazott szakértő. Ha már kicsírázott, az egyetlen védekezés ellene, hogy kíméletlenül irtani kell. A szomszédos országokban már hatékonyan kezelik a problémát. Tőlünk keletre állatokat legeltetnek a megműveletlenül hagyott területeken, nyugatra pedig minden négyzetméternyi földdarab karbantartásáért felelős valaki. Magyarországon az utóbbi években számos szankcióval igyekeztek megakadályozni a gyomnövény szaporodását. A legegyszerűbb kétkezi megoldás az elhanyagolt területek lekaszálása, kigyomlálása, mielőtt még elkezdene virágozni a parlagfű.

    (freepress.eu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

    A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is jelentkezhet.

    A szénanátha megelőzését most kell elkezdeni!

    Aki a következő tavasszal nem akar szenvedni a pollenallergia kellemetlen tüneteitől, a tüsszögőrohamoktól és a könnyezéstől, most kell elkezdenie a hosszú távú megelőzést.

    Allergiavizsgálat parlagfűországban

    Magyarországon csaknem 2 millióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás. Az Európában is csak néhány kiemelt allergiacentrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris vagy komponensalapú allergiavizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, ezáltal célzottabb, immunterápiás kezelését. Így a betegség tünetei már az első évben jelentősen csökkenhetnek, a 3-5 éves kezelés befejezése után pedig tartósan panaszmentes maradhat.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Aktuális pollenhelyzet - Emelkedőben a parlagfű pollenkoncentrációja

    Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog.

    Aktuális pollenhelyzet - Riasztás a parlagfű miatt

    Fokozódik a parlagfű pollenszórása, és más növények is panaszokat okozhatnak a pollenallergiásoknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások