Veseciszta, vesekö van ok aggodalomra?

Tisztelt Doktor nö vagy Doktor Úr. Most három éve fedezték fel egy rutin vizsgálaton, hogy egy ciszta van a jobb vesémen, 6cm hosszú és 6cm széles. Akkor nem kezeltettem magam azt mondták ha nem zavar hagyjam úgy ahogy van., Amikor a lábamat műtötték, megnézettem ujból a cisztát, akkor azt mondta a Doktor nö, hogy be van tokosodva, kövesedve és ö azt a tanácsot adja, hogy ne bántsuk, hagyjuk ott ha nem zavar. Ennek már lassan másfél éve. Most két hete kezdett fájdogálni jobban a jobb petefészkemnél egy pontba, ez nem csak most van igaz mindig éreztem, hogy fáj, de nem vettem tudomást róla.És azt hittem nöi panaszra utal. Elmentem a családorvoshoz és tapintásra is érzödik valami ott és nagyon fáj ha megnyomják. Nögyógyászhoz mentem, de ott azt mondták mennyek belgyógyászhoz. El is mentem és a doktor rögtön észre vette, hogy a ciszta a vesémen elég nagy már, elkűldött egy röntgenre, most már 7cm. Ciszta volt legelöször, de másodszor már azt mondták, hogy be van kövesedve, tokosodva. Fáj is a, derekam meg a hasamnál. Szeretném megtudni, hogy ezt csak műtéttel lehet elhajtani? És mennyire veszélyes egy ilyen műtét. Holnap megyek a laboratóriumba majd a teljes eredményekkel vissza a belgyógyászhoz. Félek a doktor válszától kicsit. Föleg a műtéttöl ha azt javasolnak. És egy vese műtét után milyen lesz tovább a minden napi életbe? Elöre is köszönöm Kati Kovásznáról.

Dr. Merth Gábor válasza vesekő témában

Kedves Kati! Vesecystával akkor foglalkozunk, ha panaszokat vagy tüneteket okoz. Jelen esetben ha tényleg a vesecysta az oka a panaszainak, lehet szó a kezeléséről. Ennek több módja is van, és ez függ a kezelőorvosának tapasztalataitól, favorizált megoldásmódjaitól. Ezért konkrétan a műtétről vele kellne beszélni (más megoldása sajnos nem látezik). Nem okoznak nagy megterhelést ezek a műtétek, és az operációt követően hamar vissza lehet állni a normál kerékvágsba. Jobbulást kívánok!

Dr. Merth Gábor
Dr. Merth Gábor
Megválaszolva: 2012. április 11.

Kérdések és válaszok: Vesebetegségek

Vesekő Citrokalcium 200 mg tabletta
Tisztelt Doktor Úr! 2023. május 05-én voltam csontsűrűség vizsgálaton. Gerinc: -0,9; Combcsont: -2,5 Tudom, -2,5 eredménynél már sajnos csontritkulásról...
Vesebetegséget jelez az ultrahang...
Tisztelt Válaszoló Orvos! 66 éves nő vagyok. Gasztroenterológiai kontroll (colitis ulcerosa) miatt készült hasi uh vizsgálatomkor a következő leletet kaptam....
Derékfájás vesekő távozása után
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Februárban volt egy vesekövem, 4mm-es, ami távozott. Azóta minden mozdulatkor fáj a, derekam. Visszamentem az urulógiára, csináltak...
Vesekő
Tiszelt Doktor úr/nő! Pár napja vesegörcs miatt kórházba kerültem. Csináltak labort, rtg, uh, és ct vizsgálatot is. A hólyagtól 3 cm-re volt a kő, 4mm....
Dj kateter
1 honapja felhelyezett dj ksteter fajdalmak, gorcsoket okoz! Folyamatosan visszatero gennyes vizeletet, 6mm veseko miatt lett felhelyezve, ami nem okozott...
Veseköves kérdés
Kedves Doktor Úr! Kálcium-oxalát veseköveim vannak ezer éve, jelenleg 5-6 mm-es és kisebbek. Kehelyvégben ezért szerencsére egyelőre csendes kövek. A...