Vesebetegség?

Tisztelt Válaszoló Orvos! 66 éves nő vagyok. Gasztroenterológiai kontroll (colitis ulcerosa) miatt készült hasi uh vizsgálatomkor a következő leletet kaptam. Azt szeretném megkérdezni, hogy a vesében talált elváltozás, különösen a jobb oldali 4mm-es meszesedés jelent-e komolyabb problémát, igényel-e további teendőt. Panaszom nincs. 1 hónapja készült laborban a vesefunkciós értékek is normálisak voltak (karbamid, kreatinin, eGfr, crp, húgysav stb,) . 20 éve volt már bal o. vesekövem, az kórházi kezeléssel távozott. Nagyon köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Lelet: Pancreas norm. széles. Az epehólyagot eltávolították. Máj nem nagyobb, echo képe normális, benne gócos eltérés nincs. Az intrahepaticus epeutak nem tágak. Közös epevezeték 5-7 mm széles (műtét után normális) . Vesék alakja, nagysága rendes, pangás, kőreflex nincs. Vesék kéregvastagsága megtartott. Jobb oldalon vese kp. harmadában apró meszesedést is tartalmazó 7mm cysta van, illetve a kp harmadban kehelyben 4 mm-es meszesedés látható hangárnyékkal. A bal vese felső és alsó harmadában egy-egy 10 mm-es cysta van. Lép normális nagyságú. Hasi aorta lefutása, tágassága rendes. Belek kp. fokban gázosak. Hasban path, kokárda, oedemas bélacs, kóros nycs. nincs. Hólyag feszesen telt, sima falú, kőreflex nincs. Kismedencében kóros képlet nincs. Vélemény: St.p. cholecystectomiam. cysta renis I.u. Nephrolit seu meszesedés a jobb vesében

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Vesekő témában

Tisztelt Kérdező!

A jobb vesében 4 mm-es, meszesedés jelét adó képletet láttak, amely a helyzete alapján elsősorban vesekőnek felel meg. Ugyanakkor lehet a vesében más eredetű meszesedés is (pl. gyulladás utáni maradvány, érfalmeszesedés) , ezek ultrahanggal nem mindig különböztethetők meg egymástól. A vesékben még néhány kis cystát írtak le, ezeknek nincs jelentőségük. Követni kell, beavatkozásra esetleges panaszok függvényében lehet szükség.

Kérdés: 2020. július 14., 12:02; Megválaszolva: 2020. július 14., 19:02
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahangos kérdés
Kedves Doktor Úr! Mivel rendszeresen van húzó, tompa fájdalmam a jobb vese tájékán, amit elől és a hátamba sugárzóan is szoktam érezni, ezért...
Van ilyen káros hatása az MR...
Tisztelt Doktor Úr! Az MR- vizsgálat kockázatával kapcsolatos lenne a kérdésem. Volt egy kontrasztanyagos koponya MR- vizsgálatom. 3 hónapig tartó...
Sugárterhelés
Rtg értelmezés
Kérem az alábbi rtg.t köznyelvre lefordítani. "A csontok porotikusak. Kiegyenesedett lumbalis lordosis. A thoraco-lumbalis átmenetben jobbra convex...
Mellkas CT értelmezés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi natív mellkas CT leletet kaptam: Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A mediastinumban...