Urológia Varicocele

Tisztelt Doktor Úr! 25 éves vagyok és a bal herémen kitágult vénákat vettem észre. A Spermatogramom eredménye teratozoosepremia volt döntően orsószerűen megnyúlt fejeltéréssel illetve magas fvs volt az ejakulátumomban. 2 hete subinguinalis varicocele műtétem volt. A varratszedés azóta megtörtént. A sebem jelenleg is enyhén duzzadt de nem ödémás jellegű hanem kemény (deszka kemény) Ez normálisnak tekinthető? (subcután varratokat is helyeztek be) De ami igazán aggaszt a következő: A műtét óta a bal herém több mint 1 cm-rel lejjebb van mint a jobb. Sőt a herezacskóban úgy helyezkedik el mintha egy kissé megdőlt volna előre azaz pl a mellékherémet bal oldalon a herezacskó elülső részén míg jobb oldalon a felső részén tudom tapintani. Mindig lejjebb volt a bal herém mint a jobb de jóval kisebb mértékben mint most. Drámai ahogy kinéz kissé ijesztő ahogy lóg különösen petyhüdt herezacskónál nagyon szembetűnő. Különösebb panaszt fájdalmat nem okoz de láthatóan nem egészségesen helyezkedik el. Ez a helyzeti rendellenesség várhatóan rendeződni fog vagy így marad? Származhat ebből problémám később? A műtét előtt a bal herém laterális részén kanyargós vénákat tapintottam és a bal mellékherém felett egy vénás gomolyagnak tűnő képződményt amelyet eleinte a mellékherém megnagyobbodásának gondoltam. A jobb herém oldalán sose tapintottam vénákat illetve vénás gomolyagot sem. A műtét óta azonban sajnos továbbra is tapintok a bal herém laterális részén vénákat illetve az érgomolyag is olykor érezhető azonban kisebb illetve mobilis lett. Álló helyzetben petyhüdt herezacskónál mind a vénák mind az érgomolyag jól tapinthatók fekvő helyzetben azonban kevéssé vagy egyáltalán nem érezhetők. Ez lehet recidiva? Én inkább arra gondolok hogy a műtét során nem kötöttek le minden tágult vénakacsot. Lehetséges hogy a műtét nem megfelelően sikerült? Napi 2 szer szedek Detralexet, illetve szerintem ahhoz még nem telt el elég idő hogy ez recidivának tekinthető legyen. Várom válaszát! Tisztelettel:

Dr. Merth Gábor válasza varicocele témában

Kedves Kérdező!

1.: egy ilyen műtét után míg teljesen rendeződnek a viszonyok, 6-8 hét.

2.: tekintettel a kórkép természetére, minden műtétet követően (minél súlyosabb az alapállapot, annál látványosabban) "átrendeződnek" a képletek, helyzet, méret, alak tekintetében.

3.: igen, létezik recidív varikokele.

4.: a kórkép erős bal oldali túlsúlyt mutat, tekintettel az ember anatómiájára.

5.: egy darabig fog is még vaskosabb vénákat tapintani, ezt garantálom (lásd első pont)

6.: amennyiben nagyon aggódik, irány az operáló orvos, aki egy UH vizsgálattal megnyugtathatja/kétségbe ejtheti (utóbbira esély elég kicsi) , az aktuális helyzetet illetően.

Kérdés: 2012. november 12., 19:31 ;Megválaszolva: 2012. november 17., 07:35
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Varicocele-műtét utáni...
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő: Varicokele-műtétem volt. Azt az utasítást kaptam, hogy két hétig ne szexeljek utána. A 12. napon...
Bal oldali varicokele mûtétem volt, 2...
Tisztelt Doktornö/úr! Amint azt már fentebb is említettem, hereviszér tágulatot allapítottak meg nálam, amit lassan két hete meg is operáltak. A...
varicocele műtét
Varicocele
Testtől elálló boxer miatt lehet...