Szülés

Kedves Doktor Úr! 19 hetes kismama vagyok. Minden este Clexane 0, 4injekciót adok egy korábbi trombózisom miatt. Szombaton vérzéssel kerültem a kórházba, ahol megállapították, hogy a méhszájban lévő ér repedt meg. A vérzést csak nehezen tudták elállítani. Azt mondták ez az injekció miatt van és még előfordulhat. A kérdésem az lenne, hogy a Doktor Úr szerint szülhetek-e természetes úton vagy csak császármetszéssel? Válaszát köszönöm! T.N.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza véralvadásgátló kezelés témában

A szülés módját több tényező határozza meg.Több ismerettel kellene rendelkezni a terhességről, hogy a császármetszés javallatát meg lehessen állapítani.

A császármetszésnek több javallata is van. Elsőként a vitális, azaz az életmentő indikációkat említem, ahol a műtét késleltetése az anya, vagy magzata életét veszélyeztetné. Ide soroljuk a méhlepény idő előtti leválását, a köldökzsinór előesését, méhen belüli felszálló fertőzés kialakulását vagy a baba egyéb olyan hirtelen fellépő méhen belüli állapotváltozását, mely a hüvelyi szülés biztonságát veszélyeztetné. Így pl. a magzati szívhang súlyos eltérései, a köldökzsinór nyakra tekeredése és megfeszülése, vagy a zölddé (mekóniumossá) váló magzatvíz gyakori indikációi a császármetszésnek. Utóbbi arra utal, hogy a magzat székletével szennyezte a magzatvizet, melyből ha nyel, illetve ha a szülés során a felső légutakba kerül ez a zöldes magzatvíz, súlyos fertőzést szerezhet a baba. Ugyancsak vitális javallatú a császármetszés az anya bizonyos betegségei esetén (pl. szívelégtelenség, tüdőbetegségek, súlyos fokú terhességi mérgezés, véralvadási zavarból adódó nagyfokú vérzés, stb) .

Anyai és a magzati állapot: A császármetszés abszolút javallatáról beszélünk akkor, ha az anya vagy a magzat részéről olyan állapot áll fenn, amelynél meg sem kísérelhető a természetes szülés. Így pl. ha az anya medencéjének méretéhez képest túl nagy a baba feje (abszolút téraránytalanság) . Vagy pl. ha az anyának egy korábbi baleset miatt eltört, deformált és operált a medencéje, vagy szívbetegsége van, esetleg egyértelmű szemészeti javallat áll fenn (amikor egy spontán szüléssel járó megterhelés a retina leválásához és így következményes vaksághoz vezethet) . Ugyancsak ide tartozik, ha valamilyen ideggyógyászati betegsége (pl. agyi trombózisa) vagy aktív nemi szervi fertőzése (condyloma, herpes) van a kismamának. Szintén császármetszés javasolt lepénytapadási rendellenességekben vagy a méhet nagyfokban torzító miómák esetén is. A magzatot tekintve szintén tervezett császármetszést alkalmazunk, ha olyan fejlődési rendellenessége van a babának (pl. nyitott gerinc bizonyos fokozatai, rekeszsérv, vízfejűség) , amelyeknél a spontán szüléssel járó megterhelés rontaná a baba életkilátásait. Utóbbi esetekben több szakmát érintő orvoscsoport dönt a szülés módjáról. A teamnek tagja szülész-nőgyógyász, genetikus, újszülöttgyógyász és idegsebész is. A profilaktikus javallatú császármetszések esetén az anyai, illetve magzati veszélyállapot kialakulásának esélye miatt, a szövődmények elhárítása illetve megelőzése érdekében végzünk műtétet. Ide tartoznak a méhtevékenység renyhesége, az ikerterhességek bizonyos esetei, a magzat helyzeti vagy forgási rendellenességei, a szülés során lepényi elégtelenség talaján fokozatosan kialakuló relatív oxigénhiány (hypoxia) , relatív téraránytalanság, illetve a méhen előzetesen végzett műtétek. A napjainkban tapasztalható negatív jogi és a társadalmi környezet miatt a szülészeti szakma defenzív, védekező szemlélete és megelőző magtartása is hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben születik állásfoglalás császármetszés mellett.

Kérdés: 2015. március 16., 13:31; Megválaszolva: 2015. március 17., 22:14
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása