Clexane vs. syncumar

Tisztelt Doktornő! Édesanyám gyógyszerezésével kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől. Édesanyám egészségügyi gondozásával 18 éve foglalkozom. Tíz éve van pacemakare, azóta syncumart szedett. Tavasszal idősotthonba költözött (középsúlyos demens) , majd júliusban egy fertőzés miatt néhány napig belgyógyászati osztályon kezelték, ahol a syncumart átállították Clexane injekcióra. (Ismerem a clexanet, az elmúlt 18 évben műtétek előtt és után én injekcióztam mindkét szülőmet és orvosi felügyelet mellett én állítottam vissza minden esetben a syncumar szedését is.) Elbocsátásakor kérdeztem a kezelőorvost, hogy miért hagyja otthoni használatra a clexanet? Homályos választ kaptam, miszerint az idős betegek össze-vissza szedik a syncumart és folyton vérhányással kerülnek kórházba. (Józan paraszti ésszel azt gondolom, hogy az a beteg aki orálisan nem képes megfelelően gyógyszert szedni, az biztosan nem alkalmas arra, hogy injekciózza magát.) Egyéb okot az orvos nem mondott. Nem várunk tervezett és vérzéssel járó egészségügyi beavatkozásra. Édesanyám gyógyszerezéséről már az intézet gondoskodik, tehát annyi és olyan gyógyszert vesz be, amit egy-egy alkalommal a kezébe adnak, így a túladagolás remélhetőleg elkerülhető. A clexane injekció tájékoztatójában az szerepel, hogy tartósan nem használható. Édesanyám immár három hónapja kapja. Trombózisra való hajlama nincs. Embólia ellen jobban véd a clexane mint a jól beállított és ellenőrzött (prothrombin, INR) syncumar? Vagy milyen általános okai lehetnek annak, hogy clexanet rendel a kezelőorvos gyakorlatilag élethosszig? Mert most úgy tűnik erről van szó. Az anyagi vonatkozás sem mindegy. A Clexane 10.000 Ft/hónap a syncumar néhány száz forint/ hónap. Miért kényszerítenek ekkora többletköltség elviselésére egy nyugdíjast? Nyilván nem akarom "összerúgni a port" az intézettel és az ottani háziorvossal, de mint az édesanyám törvényes gondnoka kérhetem a syncumarra való visszaállítást? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza véralvadásgátló kezelés témában

Kedves Kérdező, a leírás alapján én sem értem, hogy miért ezt a kezelést kapja az Édesanyja. Ráadásul a Clexane is írható kedvezménnyel, indokolt eetben. Szerintem beszéljen egy kardiológusaal, és gondolják át együtt a rerápiát az új leletek és körülmények birtokában! Jobbulást kívánok az Édesanyjának, tisztelettel: dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. szeptember 30., 09:39; Megválaszolva: 2015. szeptember 30., 22:30
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Syncumar helyettesítése más...
Tisztelt Dr Molnár Dóra! Véradó voltam, de 2001-.ben észrevették, hogy a szívbillentyüm nem jól dolgozik, 2001-be a Szabolcs utcai klinikán meg is...
Syncumar vagy Marfarin?
2012.09.10. UH: Jobb láb vena peronea tág lumennel ábr., nem comprimálható, benne áramlásra utaló jel nincs. Ez a lelet kb két hónapos a lábam...
Noncompaction
Noncompaction enyhén csökkent balkamra funkcióval mr esetén mi a teendő? Panaszt nem okoz. 21 éves férfi
Szívultrahang eredménye
Tisztelt Doktornő! Megcsinálták a szívultrahangot de semmit nem mondtak. Leírnám az eredményt és kérem írjon pár sort hogy van-e valami probléma...
Alacsony vernyomas