Tüdőembóliát követő gyógyszeres kezelések

Tisztelt Doktornő/doktorúr! Február közepén kétoldali mellékági tüdőembóliám volt. A kórházban véralvadásgátló injekcióval kezeltekezeltek, majd Eliquis tablettát kaptam. Minden nap 2x5 mg-ot szedek belőle. Fogászati kezelésre mennék, de egy fogkő eltávolítást sem kockáztatnak meg a gyogyszer mellett. A mai napon írt fel a háziorvosom injekciós véralvadasgátlot, ami mellett el tudják végezni a fogászati beavatkozásokat. Clexane 40 mg-os injekció napi egyszeri beadását javasolja. Tekintettel arra, hogy nem volt biztos az adagolást illetően, itt érdeklődnék. Napi 1x 40mg elégséges vagy napi 2x40 lenne az ideális? Ezen kívül, pontos az információ hogy az Eliquis esetében nem szükséges az átfedés? Azaz ha este beveszem az utolsó adagot, másnap reggel kezdhetem a Clexane használatát a tabletta beszedésének időpontjában? Fogászati beavatkozás előtt 48 órával vagy inkább 72 órával kell átállni? A visszaállás a kezelést követő hanyadik naptól kezdődjön? Segítségét előre is köszönöm, S. Viktória

Dr. Gyulai Nóra válasza véralvadásgátló kezelés témában

Kedved Viktória!

A kérdésre már csak azért sem tudok válaszolni, mert a Clexan-t nem mg-ban, hanem NE (nemzetközi egységben mérik) és testsúly/kg alapján kell kiszámolni az adagot, tehát azt javaslom, hogy kövesse háziorvosa és fogorvosa útmutatását a dologban!

A tablettát 72 órával előbb el kell hagyni a beavatkozás előtt, a Clexane-t 12 órával előbb.Üdv

Kérdés: 2018. május 08., 13:57; Megválaszolva: 2018. május 14., 07:35
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
Syncumar mellett foghúzás?
Évek óta Syncumart szedek. Tönkrementek a fogaim, szájsebészeti beavatkozásra lenne szükség. A Syncumar miatt a fogorvosom aggodalmaskodik. Milyen...
Sebészeti beavatkozás esetén
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Sajnos szájsebészeti beavatkozásra van szükségem. Azonban Syncumar -t szedek és nem tudom mennyinek kell lennie az INR...
Szájpadlás
Tisztelt Doktornő, Csatolt fotón látható fehér duzzanat van a szájpadlásomon. Kicsit érzékeny is. Tudna segíteni hogy mi lehet ez? Illetve...
Hólyagok a torokban
Ajak jobb oldali része, áll...