Rózsahimlő

Tisztelt Doktor/Doktornő! A kérdésem rózsahimlővel kapcsolatos. 11 hetes terhes vagyok és aggódom hogy esetlen megfertőződtem. Milyen módon kaphatom el virtust? Nagyon rövid ideig egy helységben tartózkodtam a kislánnyal nem volt kontaktus csupán elmentünk egymás mellett. Ha mindez megtörtént milyen hatása lehet a babára? mit tehetnék? válaszát előre is köszönöm. tisztelette: Simmons Nikoletta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza rózsahimlő témában

Kedves Nikoletta! A rubeola vírusa valóban árthat a magzatnak, ha ön még nem esetttúl gyermekkorában akár egy észrevétlen fertőzésen. Ha igen, az önben akkor keletkezett elenanyagai egy életre védettséget adnak. De mert közvetlen kontaktusa amúgy sem volt a rubeolással, nem fertőződhetett amúgy sem. Egyébként a terhes rutin kivizsgálás vérvétele választ ad arra is, hogy Önben milyen a rubeola ellenanyag éllapot. Teljesen védtelen, vagy magas titerű, mert nemrég fertőződött meg, vagy biztonséggal védett. Terhesgondozó orovsa ebben biztosan válasz fog adni. Amúgy a fertőzöttség veszélyhelyzete minél kisebb terhesség arányában fokozódik, a 12. hét után a fertőzés már nem ártalmas.

Kérdés: 2012. június 28., 10:25; Megválaszolva: 2012. július 02., 18:21
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása