Kivizsgálás

Üdvözlöm! 30 éves férfi vagyok, másfél éve pánikbetegséggel diagnosztizáltak, és ez a mai napig sem szűnt meg, mindössze némi javulást tudtam elérni. Túl vagyok már 3 fajta antidepresszáns szeren, az utolsó kettő Falven és Cipralex volt. 4 hónapja hagytam abba az antidepresszáns-szedést. Emellett szedek napi 3x 0, 25 mg Frontint. A következő testi tüneteim vannak: szúró, görcs-szerű érzés a mellkasban, enyhe légszomj, továbbá elég gyakran szédülök is. A kérdésem ezzel kapcsolatban a következő: szeretném magam teljes körűen kivizsgáltatni, hogy biztos lehessek benne, hogy nincs semmilyen fizikai oka a tüneteimnek, milyen vizsgálatokat kellene megcsináltatnom ehhez? Szív-ultrahang, EKG, vérvizsgálat elegendő?

Dr. Árki Ildikó válasza kivizsgálás témában

Tisztelt Kérdező!

A jelenlegi panaszok esetleges szervi eredetű okának kivizsgálására kardiológia vizsgálat, laborvizsgálatok (pajzsmirigy funkció is) , mellkas rtg jönnek szóba első körben, majd ezek eredményét és a panaszok alakulását figyelembe véve más szakorvosi, vagy képalkotó vizsgálatok is. A panaszok jellege, jelentkezésének gyakorisága stb. is befolyásolja a vizsgálati tervet. A szédülés miatt neurológiai vizsgálat, nyaki gerinc rtg vizsgálat, nyaki erek ultrahang vizsgálata is javasolt. Mellkasi panaszokat, amennyiben kardiológiai oka nincs, reflux betegség is okozhat.

Ez az útmutató nem teljes körű, az Önt kezelő orvos tudja eldönteni az egyes vizsgálatok szükségességét.

Amennyiben nincs szervi oka panaszainak, akkor ezek írhatók a pánikbetegség számlájára, amit jó lenne a gyógyszerek mellett pszichoterápiával is kezelni.

Mielőbbi jobbulást, üdvözlettel. dr. Árki Ildikó

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2013. január 02., 14:36 ;Megválaszolva: 2013. január 03., 16:35
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Gyógyszerszedés
Nyugtató mellett alkoholmentes sör?
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma