Ez már biztosan rosszindulatú elváltozás?

Tisztelt Doktornő! A jobb oldali mellemben érkeztem a napokban egy csomót, amivel elmentem mammográfiára és ultrahangra. (két évvel ezelőtt voltam, akkor cisztákat találtak mindkét mellemben) Az ultrahangon most kimutatták, hogy ami érzek az egy jól körülhatárolt echoszegény képletnek megfelelő csomó. Ebben a mellemben még másik három ilyen echoszegény képletet is láttak. Ezen kívül a bal mellemben is találtak egy ilyet illetve még a jobb hónalj területen is. Ciszták is vannak továbbra is mindkét mellben. Elküldtek MRI-re kontrasztanyagosra, ahol a jobb mellben látják ezeket a csomókat, intenzív halmozást mutat az, amelyiket én is észrevettem otthon. Erre azt írták részben elmosódott kontúrú, részben éles szélű. A bal mellben nem látnak semmit. Axillákban kórós nyirokcsomó megnagyobbodás nem mutatható ki. Vélemény: A jobb emlő külső felső részén a malignitásra suspect képlet, az emlő külső alsó részén lévő két képlet is malignitás gyanúját veti fel. Két egymástól távoli képlet mintavétele javasolt. Felvettem már egy kapcsolatot egy orvossal, aki a tűszúrásokat el fogja végezni, de ő az összesből javasolja a mintavételt, a hónalji részből is. A kérdésem az lenne, hogy ez most már biztosan rosszindulatú elváltozás vagy még csak a gyanúja áll fenn? Ha csak a gyanúja áll fenn, a fent leírtak alapján létezhet, hogy ezek mind-mind jóindulatúak vagy ne ringassam magam ilyen álomba? Nagyon aggódom, hisz két évvel ezelőtt semmit se láttak ebből, most pedig váratlanul ért, csak egy sima vizsgálatra mentem volna, egy csomó miatt... Köszönöm válaszát!

Dr. Baki Márta válasza kivizsgálás témában

Tisztelt Levélíró!

Általában az emlő daganatokat 60 éves kor körül fedezik fel legnagyobb arányban. Ön ennél fiatalabb. Esetleg a családban előfordult-e emlő, petefészek, hasnyálmigy, a férfiak esetében prosztata daganat? Azt nagyon jól tette, hogy kivizsgálása elkezdődött. Amíg a szövettan vagy citológia nem támasztja alá a diagnózist, addig csak feltételezhető a rosszindulatú elváltozás, bár az MR vizsgálat alapján ennek nagy az esélye. Mindenképpen indokolt a mintavétel az összes feltételezett gócból, hogy a további teendőket ennek megfelelően tudják javasolni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. november 12., 19:41; Megválaszolva: 2021. november 14., 07:19
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mellráktól félelem
Üdvözlöm Segítségét szeretném kérni, problémám összetett: a bal mellemben tompa nyomást érzek mindenhol, nem fáj inkább enyhén bizsereg olyan...
Lehet rosszindulatú daganat is?
Tisztelt Dr.Nő! Kb. 1 hónapja a jobb mellem vonalában alul enyhén lefele egy kb. fél diónyi daganat félét érzékelek, kitapintható. /Nem csomó/...
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?