Szív izotóp lelet

l./Mit jelent a szivizotop vizsgálat eredményében, hogy a " a globális ejekcióis frakció 6O%-lék felett van."? Ez azt jelentheti, hogy a sziv 6O%-s állapotban van tehát 4-5 éven belül az infarktus nagy valószinüséggel nem alakul ki? 2./Kérdésem továbbá, hogy az angióplasztika után kialakult restenosis látható-e a két irányú mellkasfelvételen? 3./Ha igen akkor mi látható például rög vagy valami más? 4./Ha látható akkor a kialakulás után mennyi /az érfal mélyebb rétegeinek a sérülése/ idővel 2-3 hónap vagy fél év? 5./Ez okozhat-e mellkasi fájdalmat? 6./Ha ballonkatéterrel ezt később rendezték, akkor ujabb sérülés kiderülhet-e? 7./Kialakulhat-e ujabb sérülés és mennyi idővel?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza izotóp témában

Kedves kérdező!

1) Az ejekciós frakció azt mutatja meg, a bal kamrából a vér hány százaléka pumpálódik ki. Jó kamrafunkció esetén ez 50% feletti, 40% alatt már csökkent kamrafunkcióról, szisztolés szívelégtelenségről beszélhetünk (ilyenkor a szívizomzat gyengébb, kevésbé tud összehúzódni, pumpálni) . Ez tehát csak a globális szívfunkciót mutatja, az erek állapotát nem, erre a keringészavar/perfúziózavar utalhat az izotópos leleten.

2-3) A restenosis (vagyis visszaszűkülés) csak szívkatéteres vizsgálat, koszorúérfestés esetén, esetleg coronaria CT-vel látható, mellkas rtg. ennek felismerésére nem alkalmas. Maga a beültetett stent sem (vagy csak nagyon ritkán) látszik a a röntgenfelvételen, és bár érfestés során röntgencső alá kell feküdni, ilyenkor az érbe adott kontrasztanyag rajzolja ki a szűkület helyét.

4) Nehéz megmondani, van akinél néhány hónap múlva, másoknál évekkel később sem jelentkezik jelentős restenosis. Ilyenkor az érbelhártya megvastagodása, túlburjánzása okozza a szűkületet, alkati tényezők is szerepet játszanak ebben a folyamatban.

5) A restenosis okozhat olyan mértékű érszűkületet, ami keringészavart, ennek következtében mellkasi fájdalmat okoz.

6-7) Ezt a két kérdést nem teljesen értem. A korábbi tágítástól függetlenül, más helyen is kialakulhat újabb meszes szűkület a koszorúerekben, illetve a restenosis tágítását követően is jelentkezhet ismételten visszaszűkülés. Ezt gyógyszerrel bevont stentek beültetésével próbálják kiküszöbölni, illetve gyógyszerek felírásával (vérnyomásbeállítás, koleszterin- és vércukorszint csökkentése) igyekszünk az érelmeszesedés folyamatát lassítani.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. június 19., 09:29; Megválaszolva: 2009. június 19., 09:29
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás